Saletov neoprezni ulazak u konflikt sa Francuzima

Jedan običan intervju doneo je nekadašnjem selektoru Srbije Saši Đorđeviću neobične, i pre svega neočekivane probleme sa Francuzima, odnosno košarkaškom ligom i klubovima iz te zemlje.

Šta se zapravo dogodilo i kako je sve počelo?

Trener Virtusa pričao je za RAI-jevu radio emisiju ”Domenika sport” o košarkaškoj situaciji u Italiji i Evropi i tom prilikom izneo određena saznanja o tome kako će se u narednoj sezoni ponašati i šta će od evropskih takmičenja birati francuski klubovi.

”Francuski timovi su najavili da nijedan od njih neće igrati u Fibinoj košarkaškoj Ligi šampiona sledeće sezone. To je posledica pozicija tamošnjeg saveza, koji je veoma jak. To je njihov izbor koji ima za cilj pre svega kvalitet, a ne da se gubi u raznim kontinentalnim takmičenjima", rekao je Đorđević i ”zapalio” Francusku.

Nije prošlo mnogo vremena do reakcije predsednika Košarkaške federacije Francuske (FFBB) Žan Pjera Siutata.

"Onda on zna više nego ja!", rekao je on kroz ironični osmeh u kratkoj izjavi za ugledni sportski list Ekip.

Isti list je za mišljenje i reakciju povodom tih Saletovih navoda tražio i od predsednika francuske najkvalitetnije LNB lige Alena Berala.

"Mislim da je on (Đorđević, prim.aut) oduvek voleo da provocira", poručio je Beral, a onda objasnio situaciju sa francuskim klubovima i evropskim takmičenjima.

"Francuski klubovi žele da igraju u Fiba Ligu Šampiona (BCL - Basketball Champions League). To se naravno ne odnosi na Monako, koji se strateški vezao i obavezao Evroligi. Kod ostalih ne postoji niko ko je rekao da ne želi da ide u Fibino takmičenje. Dižon je čak svojim rezultatima ove godine obezbedio sigurno mesto za narednu", insistira Beral.

On je tom prilikom poručio i da je neistina da Liga šampiona ”umire”, te podsetio da je ona nedavno dokapitalizovana zahvaljujući investitorima koji su uneli između 20 i 30 miliona švajcarskih franaka, i otkriva da je ta dokapitalizacija deo strateškog partnerstva sa "GCBH LP" grupom, američkim kompanijom koju podržava grupa iskusnih investitora u oblasti sporta i medija, a koja bi trebalo bi da da novu dimenziju Ligi šampiona. 

Ostaje nejasno zašto se Đorđević uopšte u svom razgovoru za italijanski radio bavio francuskim klubovima.

Mada, u delu francuske javnosti preovladava mišljenje da je to samo još jedan od poteza i gestova kojima Virtus iz Bolonje želi da se ”dokaže” Đordiju Bartomeuu i Evroligi kako bi dobio vajld-kard za narednu sezonu elitnog evropskog takmičenja.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво