Šamar upozorenja od Gruzije – ne boli mnogo, ali ostavlja trag

Srpski košarkaši poraženi su prvi put u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a poruku upozorenja poslali su Gruzini. Za razliku od prvog meča u Finskoj, odbrana je popustila u drugom poluvremenu, što je bilo dovoljno dvojici protivničkih igrača da reše meč. Kokoškov i srpska košarka izvukli su i nešto pozitivno, plejmejkere za budućnost nacionalnog tima.

Igor Kokoškov prvi put je protiv Gruzije predvodio tim Srbije pred domaćim navijačima, ali je, neočekivano, doživeo prvi poraz. Kombinovana ekipa "orlova" nije izdržala tempo koji je selektor nametnuo u odbrani, ali je na kraju ipak izmamila aplauz domaćih navijača.

Beogradska publika došla je da pozdravi novog selektora, novi stručni štab i novu ekipu Srbije, a u većem delu utakmice dobila je ono po šta je došla. Ipak, finiš meča doneo je poraz, koji ne bi trebalo da ostavi ozbiljnije posledice, ali bi svakako trebalo da bude upozorenje pred nastavak kvalifikacija, a naročito uoči predolimpijskog turnira.

Na početku meča u dvorani "Aleksandar Nikolić" sve je delovalo u najboljem redu. Agresivna odbrana, čak i na protivničkoj polovini donela je rezultat – Gruzija je naterana da izgleda izgubljeno na terenu, dok je Srbija bila tim koji tačno zna šta želi i kako do toga da dođe.

Početak iz snova, nastavak kao iz košmara

Delovalo je kao da nekoliko zajedničkih treninga više u odnosu na meč protiv Finske čine ekipu kompaktnijom i uigranijom, ali se u nastavku dogodilo upravo ono na šta je upozoravao stručni konsultant RTS-a Marin Sedlaček, protivnik se probudio.

Da li je u pitanju potcenjivanje ekipe koja je nadigrana u svim elementima košarkaške igre ili su se izabranici Igora Kokoškova jednostavno umorili, pitanje je za stručni štab.

Gruzini su u drugom poluvremenu bolje čitali presing srpskog tima, pa su probijanjem prve linije odbrane često dolazili do lakih poena. Takođe, raspucali su se Mekfaden i Šermadini, jedina dva, izvanjavam se ostalima, ozbiljna igrača u protivničkom timu.

Mekfaden (33 poena) je pogađao iz raznih pozicija, čak 11 puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja (bez promašaja), dok je Šermadini (23 poena) previše lako izlazio na kraj sa srpskim centrima, Miroslavom Raduljicom i Dejanom Kravićem.

Srbija je i u trenucima kada se lomio rezultat odigrala dobro u napadu. Nekoliko vezanih trojki Avramovića i Jaramaza do poslednjeg trenutka držali su "orlove" u igri, ali pomalo čudi nacrtana akcija za Radeta Zagorca, koji je u finišu meča promašio nekoliko važnih šuteva.

Upravo su dva pomenuta plejmejkera najveći dobitak za srpsku košarku, bez obzira na neplanirani poraz.

Avramović i Jaramaz, tandem bekova za budućnost

Aleksa Avramović odigrao je utakmicu života, ne zaboraljajući koš kojim je doneo pobedu "orlovima" u Austriji u prethodnim kvalifikacijama. Utakmicu je završio sa 29 postignutih poena, a pogađao je izuzetno bitne šuteve, dve vezane trojke, u poslednjoj četvrtini.

Ognjen Jaramaz nastavio je sa dobrim partijama iz dresa Partizana, pa je posle titule za najkorisnijeg igrača finala Kupa Koraća, bio, statistički gledano, naš najbolji pojedninac na utakmici u Beogradu.

Jaramaz je postigao 23 poena, imao je samo po jedan promašaj u šutu za dva i za tri poena, bez promašenog slobodnog bacanja, dok je svemu pridodao i šest uspešnih dodavanja.

Aleksa i Ognjen su pokazali nešto još važnije, da će Srbija imati naslednike Teodosića i Jovića, kao i da će u narednim godinama reprezentacija na njih moći da se osloni i kada su mnogo važniji dueli u pitanju.

Protiv Gruzije su podbacili oni najiskusniji.

Miroslav Raduljica je zabeležio sedam poena uz pet skokova, što je nedovoljno od kapitena i čoveka od kojeg se očekuje da bude pravi vođa na terenu, kao što je to bio slučaj u utakmici u Finskoj.

Simonović je postigao devet poena, ali uz kapitena, nije "povukao" kada je to bilo najpotrebnije, dok je utisak da Novica Veličković nije bio dovoljno iskorišćen.

Odbrana je ogledalo tima

Odbrana je donela pobedu u Finskoj, ali je ta ista odbrana poklekla protiv Gruzije.

Protivnik je postigao čak 53 poena u drugom poluvremenu (Finska 58 za celu utakmicu), ukupno 94 na susretu, što je previše kada su u pitanju standardi jedne ozbiljne reprezentacije, naročito kada igra na svom terenu.

Još dve statističke kategorije jasan su pokazatelj poraza. Gruzini su nas nadskočili (33:31), a i bolje su šutirali slobodna bacanja (27/29). Kada se sve sabere, ekipa Ilijasa Zurosa zasluženo je trijumfovala u Beogradu.

Ipak, ne treba žaliti.

Srpski košarkaši pokazali su određene kvalitete u prva dva meča, što daje nadu da će kvalifikacije biti uspešo prebrođene. Takođe, "orlovi" će na raspolaganju imati još četiri utakmice u Grupi E, a naredni izazov je tek u novembru protiv Švajcarske.

Pre toga treba se fokusirati na događaj sezone – kvalifikacioni turnir u Beogradu za odlazak na Olimpijske igre krajem juna meseca.

A tu bi ekipa već trebalo da bude kompletna...

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво