Otvorena izložba povodom jubileja košarke

U Beogradu je otvorena izložba slika i fotografija, kojom je počelo obeležavanje 60 godina Košarkaškog saveza Srbije (KSS) i 85 godina košarke u Srbiji.

Izložba u Beogradskom dramskom pozorištu je prodajna, a polovina prihoda namenjena je deci sa posebnim potrebama. Slike su dela autora Predraga Terzića i Duška Mišića.

Počasni predsednik KSS i dugogodišnji generalni sekretar Fibe Borislav Stanković rekao je da se "sada slavi prošlost", ali je naglasio da je budućnost "mnogo svetlija nego što se misli".

"Teško da možemo dostići nekadašnje vrhove, jer je Srbija sada manja zemlja, ali ima tradiciju i poštovanje za igru, a najvažnije je da imamo sistem rada", rekao je Stanković.

Jedan od tvoraca jugoslovenske škole košarke i jedan od najzaslužnijih za razvoj tog sporta u Jugoslaviji i Srbiji rekao je da se poratna vremena i sadašnja ne mogu nikako porediti u sportu i da su ljudi tada počinjali da se bave sportom iz drugih razloga.

"Važno je razumeti tadašnji ambijent i tadašnju društvenu situaciju. Tek smo izašli iz rata i imali smo samo sport za okupljanja i druženja. Košarka je bila naša ideja vodilja pomoću koje smo putovali, družili se, takmičili. Mnogi su u košarci osnovali porodice i stekli prijateljstva", rekao je Stanković.

Na novinarsko pitanje da li su on, Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper, Nebojša Popović i drugi mogli da sanjaju o kasnijim brojnim medaljama i uspesima, Stanković je odgovorio uz osmeh:

"Ma, ni u najluđim snovima. Mi nismo počinjali da igramo košarku zbog medalja, već da bismo se družili i bili sa prijateljima", rekao je Stanković.

Proslava jubileja nastaviće se u sredu, kada se igra prijateljska utakmica igrača iz domaćih klubova i onih iz inostranstva, dok je svečana akademija zakazana za nedelju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво