Читај ми!

Čudesna četa Marine Maljković je šampion Evrope!

Disale su kao jedna, gubile su kao jedna… Ali i titulu su osvojile kao jedna! Titule ne osvajaju najbolji igrači, već najbolji tim. To su dokazale košarkašice Srbije, koje su smirenom, timskom igrom osvojile Evropko prvenstvo, pobedom nad Francuskom u finalu 76:68. Srbija izborila direktan plasman na Olimpijske igre u Riju. Ana Dabović igrač turnira, zajedno sa Sonjom Petrović u najboljoj petorci. Doček "zlatnih" košarkašica u ponedeljak.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope, pošto je u finalu prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji pobedila selekciju Francuske sa 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19).

Izabranice Marine Maljković ostvarile su najveći uspeh u istoriji srpske ženske košarke, osvojivši prvo zlato na velikim takmičenjima.

Ovo je ujedno i prva medalja za košarkašice posle srebra na prvenstvu Evrope u Izrealu 1991. godine.

Srpski tim ne samo da je uspeo da savlada Francusku, kojoj su mnogi uoči meča dodelili ulogu favorita, već i da izbori direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine.

Maljkovićeva je izuzetno spremila ekipu za najvažniju utakmicu na šampionatu. U potpunosti je "pročitala" igru fizički jakog protivnika što i ne čudi, jer već dve godine radi u francuskom Lionu.

Prvo poluvreme prošlo je u velikoj borbi. Francuska je u nekoliko navrata imala sedam poena prenosti, ali je srpski tim trojkama i požrtvovanom igrom uspeo da uhvati rezultatski priključak.

U nastavku meča, predvođena sjajnom Sonjom Petrović i Anom Dabović, Srbija je preuzela inicijativu i konstantno bila u prednosti. Njih dve vodile su tim do uspeha uprkos odsustvu povređene Milice Dabović, koja je propustile veći deo drugog poluvremena zbog povrede lakta.

Raspoloženom tandemu Dabović - Petrović, u finišu meča pridružila se borbena Danijel Pejdž, koja je skokovima i šutevima sa distance odbijala nalete francuskih igračica.

Najefikasnija u srpskom timu bila je mlađa od sestara Dabović sa 25 poena, 22 je postigla Petrovićeva, a Pejdž 12 poena uz osam skokova.

Ranije danas bronzanu medalju osvojila je Španija, koja je u meču za treće mesto pobedila Belorusiju rezultatom 74:58.

Ovako je proteklo finale:

20.50 - Gotovo je! Srbija je šampion Evrope! Rezultat - Srbija - Francuska 76:68. 

20.15 - Gotova je treća četvrtina. Pred početak poslednje deonice, Srbija ima prednost od četiri poena - 53:49. 

19.56 - Počelo je drugo poluvreme. 

19.40 - Poluvreme. Srbija je u poslednjim momemntima prvog poluvremena došla do prve prednosi na meču, i na odmor ide sa pola koša razlike - 33:32. 

19.16 - Kraj prve četvrtine. Iako su srpske košarkašice posle predaha stigle do izjednačenja 15:15, Francuskinje su iskoristile neorganizovanu igru u napadu i napravile seriju od 7:0, što im je donelo prednost na kraju prve deonice 22:15.

19.08 - Marina Maljković je tražila tajm-aut, Francuskinje su se bolje snašle u uvodnim minutima meča i vode 15:8.  

19.00 - Počelo je finale u Budimpešti. 

18.55 - Košarkašice su na terenu, za nekoliko minuta počinje finale.  

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво