Читај ми!

Šerif - prošlosezonsko iznenađenje Lige šampiona i tim sa kojim je znao Obiora Odita

Fudbaleri Partizana igraće u šesnaestini finala Lige konferecija protiv ekipe Šerifa, najprijatnijeg iznenađenja prethodne sezone Lige šampiona i starog znanca sa kojim su se crno-beli susreli u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje 2005. godine.

U dosadašnjoj istoriji dva kluba, Partizan i moldavski Šerif iz Tiraspolja susreli su se dva puta i to u sezoni 2005/2006, u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

U dvomeču drugog kola kvalifikacija Partizan je pobedio ukupnim rezultatom 2:0 i plasirao se u treće kolo, gde su crno-beli poraženi od Petržalke.

Oba gola, prvi u Beogradu, a drugi u Tiraspolju postigao je Nigerijac Emanuel Obiora Odita.

Golman Partizana na tom meču bio je Ivica Kralj koji je sada sportski direktor tima. Jedan od veznih fudbalera bio je i Albert Nađ, trenutno saradnik Gordana Petrića u stručnom štabu.

Ove sezone crno-beli su jakoj Grupi D Lige konferencije osvojili drugo mesto, sa istim brojem bodova kao i Nica, dok su iza sebe ostavili Keln i Slovacko.

Ekipa Gordana Petrića upisala je dva trijumfa - oba protiv Kelna, tri remija i samo jedan poraz, na gostovanju u Nici.

Moldavski Šerif je dospeo u Ligu konferencija kao trećeplasirani tim Grupe E u Ligi Evrope.

Savladali su dva puta Omoniju, a po dva puta izgubili od Real Sosijedada i Mančester junajteda.

Prvi mečevi šesnaestine finala Lige konferencije biće odigrani 16. februara naredne godine. Revanš dueli su na programu nedelju dana kasnije.

Prvi moldavski tim u Ligi šampiona

Šerif je relativno mlad klub, osnovan 1997. godine, a do sada je 20 puta osvojio nacionalni šampionat Moldavije.

Tekuću evrosezonu Šerif je otpočeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prvo su izbacili Zrinjski ukupnim rezultatom 1:0, a u drugom kolu bili su bolji od Maribora istim rezultatom. Već u trećem kolu ispali su od češkog Plzenja.

U plej-ofu Lige Evrope Moldavci su savladali Pjunik i to nakon penal serije, budući da je rezultat u dvomeču bio nerešen i to bez golova.

Šerif je bio prvi moldavski tim koji je igrao grupnu fazu Lige šampiona u sezoni 2021/2022, nakon što su u kvalifikacijama izbacili Crvenu zvezdu i Dinamo Zagreb.

Te sezone protivnici u Grupi D bili su im Real Madrid, Inter i Šahtjor, a Moldavci su prikazali partije iznad svih očekivanja.

Istorijski uspeh napravili su u Madridu, savladvši Real 2:1, a kod kuće su bili bolji Šahtjora 2:1. Sa šest bodova bili su treći u grupi i takmičenje nastavili u Ligi Evrope.

U baražu za eliminacionu fazu Lige Evrope ispali su od Brage nakon što su Portugalci bolje izvodili penale.

Ekipa se rasula, trener otišao u rat

U odnosu na trijumfalno gostovanje u Madridu, u timu Šerifa su još uvek samo Keston Džulijen, Stepan Radeljić, sada kapiten tima i dva golmana - Dmitrij Čeljadnik i njegova rezerva Sergej Paščenko.

Desni bek Džulijen je ove sezone igrao samo dve utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je standardan kada je reč o prvenstvenim mečevima.

Tim moldavskog šampiona se umnogome promenio, a sada su vodeći igrači Radeljić, Edmund Ado, Rašid Akanbi i Atijemven. 

Prvak Moldavije promenio je nekoliko trenera nakon uspešne evropske sezone.

Posao glavnog trenera obavljao je Jurij Vernidub, ali je po početku sukoba u Ukrajini otišao u rat, pridužio se ukrajinskoj vojsci, a na njegovo mesto došao je mladi Viktor Mihailov, kao prelazno rešenje.

Međutim, klub iz Tiraspolja je ubrzo angažovao Stjepana Tomasa, koji je nakon prvog i jedinog poraza u nacionalnom šampiotanu od Petrokuba, dobio otkaz, a na mesto šefa stručnog štaba vraćen je Mihailov.

Jedna od zaniljivosti u vezi sa moldavskim prvakom je da ne igraju evropske utakmice u Tiraspolju, već za te prilike iznajmljuje stadion u glavnom gradu Kišinjevu.

Uefa ove sezone nije dozvolila fudbalske susrete u blizini ratom zahvaćenog područja, jer se Moldavija graniči sa Ukrajinom.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво