Читај ми!

Nemačke fudbalerke po popularnosti sustižu muške kolege, mogu li i po zaradi

Nemački ženski fudbal je postao mejnstrim. Konačno, kažu sportski komentatori koji prate nastupe ženske reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Važnu ulogu u popularizaciji ženskog fudbala igraju – političari.

Savezni kancelar Olaf Šolc je čestitao nemačkoj reprezentaciji na plasmanu u finale i najavio da će otputovati u London kako bi s tribina bodrio reprezentaciju Nemačkog fudbalskog saveza. Finale će na uživo pratiti i savezna ministarka unutrašnjih poslova (zadužena i za sport) Nansi Fezer. Ona je s tribina pratila i polufinalni meč.

Hoće li sportski uspesi rezultirati poboljšanjem statusa ženskog fudbala, hoće li i fudbalerke ubuduće dobiti više prostora u medijima, hoće li biti bolje plaćene? To će ponajpre zavisiti od Nemačkog fudbalskog saveza, koji je u toj oblasti do sada zakazao. Sportski analitičari kritikuju nacionalni savez da je „prespavao" velike uspehe ženske reprezentacije u prošlosti - osvajanje olimpijskog zlata, dve titule prvakinja sveta, osam titula najbolje selekcije Evrope.

Veliko interesovanje javnosti

Interesovanje javnosti postoji. Nemci vole ženski fudbal, to pokazuju i podaci o gledanosti direktnih prenosa s Evropskog prvenstva. Po podacima kompanije "AGF Videoforšung" koja je istražila profil gledalaca, uzbudljivi polufinalni meč A reprezentacije protiv Francuske (2:1) pogledalo je 12 miliona ljudi starijih od tri godine - to je udeo na tržištu od 47 odsto, kaže za agenciju DPA Kerstin Niderauer-Kopf, šefica AGF-a. Većina gledalaca su bili muškarci.

„Ipak, treba reći da je zanimanje ženske publike bilo visoko, utakmicu je pogledalo oko 5,2 miliona ženskih osoba starijih od 14 godina, to znači da su žene imale udeo od oko 40 odsto". Sjajni nastupi ženskog nacionalnog tima naročito privlače pažnju mlađih ciljnih grupa. Po podacima AGF-a, stopa gledanosti u starosnoj grupi 14-29 godina iznosila je skoro 60 odsto.

Kancelar leti u London

Kancelar Olaf Šolc (SPD) će u nedelju na rasprodanom Vembliju (90.000 gledalaca) uživo pratiti finalni nastup ženske fudbalske reprezentacije. To je prvi put da nemački kancelar prisustvuje utakmici nemačke reprezentacije na nekom velikom turniru. Njegova prethodnica Angela Merkel (CDU) je doduše s tribina pratila finale Svetskog prvenstva za žene, koje je odigrano 2011. u Nemačkoj - ali tada su u finalu snage odmerile fudbalerke Japana i SAD.

Kancelar je od samog početka Evropskog prvenstva javno komentarisao nastupe ženske reprezentacije ili preko svojih portparola čestitao na pobedama. Pritom je usmeravao fokus na, kako on kaže, nepravedne razlike u tretmanu žena i muškaraca u fudbalu.

Dosta je pažnje sredinom maja izazvao jednim tvitom u koje je prilično direktno kritikovao razlike u platama između fudbalera i fudbalerki: „Mi smo u 2022. Trebalo bi da su žene i muškarci jednako plaćeni. To vredi i za sport, a pogotovo za nacionalnu reprezentaciju", napisao je Šolc.

Nemačka reprezentacija u dobroj formi

Za to vreme su nemačke fudbalerke počele s pripremama za finalni meč protiv Engleske. Ekipu selektorke Martine Fos-Teklenburg u pohodu na devetu kontinentalnu titulu predvodiće golgeterka Aleksandra Pop. S pet pobeda u prvih pet nastupa na Evropskom prvenstvu, Nemice su potvrdile pobednički mentalitet i ponovno dokazale da su turnirska ekipa. Tako je nacionalni tim raspršio sve sumnje koje su postojale u Nemačkoj nakon nekoliko bledih nastupa i loše forme koje su igračice pokazale proteklih meseci. Poslednji trijumf na nekom velikom turniru Nemice su ostvarile na Olimpijskim igrama 2016.

Engleska će, kako se očekuje, biti najjači suparnik na turniru, no u redovima dvostrukih prvakinja sveta vlada veliki optimizam: „Ja sam tu već deset godina i još nikada nisam doživela ovakav timski duh", kaže Aleksandra Pop. Susret s Engleskinjama je repriza finala iz 2009. Tada su Nemice „pregazile" svoje protivnice sa 6:2 i zabeležile najveću pobedu u finalu prvenstava Evrope. Nemačka ženska fudbalska reprezentacija do sada nikada nije poražena u finalu kontinentalnog turnira. Osam nastupa. Osam pobeda.

Trinaest godina nakon finala iz Helsinkija, mnogo toga se promenilo u ženskom fudbalu. Sada se vodi široka društvena debata oko ravnopravnosti polova i u oblasti plata. Kancelarova poseta finalnom meču mogla bi dati dodatne impulse diskusiji. Stvari se menjaju. Čak je i sportski magazin Kiker prvi put u svojoj istoriji na naslovnoj strani kao top-temu objavio priču o fudbalerkama.

„To su imena, koje široka javnost verovatno do pre nekoliko nedelja uopšte nije ni poznavala, a sad svi o njima pričaju. To je upravo ono što mi želimo i što nam je potrebno", izjavio je predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Bernd Nojendorf. I dodao kako su nemačke reprezentativke „ambasadorke ženskog fudbala".

Ista plata u sportu?

Mogu li se te ambasadorke nadati povećanju premija za sportske uspehe, kako je to zahtevao i kancelar Šolc? Namenjeno im je 30.000 evra za ulazak u finale, te 60.000 evra za osvajanje titule. Teško da će biti više para. Šef saveza kaže da su pregovori oko premija već zaključeni. Ali čini se da tu još nije izrečena posljednja reč. Direktor nacionalnih selekcija Nemačkog fudbalskog saveza Oliver Birhof je ponovno poslao poziv kancelaru Šolcu da popričaju i o „jednakom plaćanju" sportistkinja.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво