Читај ми!

"Orlovi" počeli pripreme za Katar, šta smo naučili iz utakmica Lige nacija

Fudbalska selekcija Srbije odigrala je prve četiri utakmice u B Ligi nacija, i to u samo deset dana. Selektor Stojković isprobao je zavidan broj igrača, a više je nego očigledno da napad "orlova" bolje funkcioniše nego poslednja linija.

Do prve utakmice "orlova" na Mundijalu u Kataru ostalo je nešto više od pet meseci, a četiri odigrane utakmice u samo deset dana deluju kao veliki napor za igrače koji tek što su završili duge sezone u svojim klubovima.

I pored toga, Srbija je zabeležila dve pobede (protiv Slovenije i Švedske), remi (sa Slovenijom) i poraz (od Norveške) – utisak je da je moglo bolje, ali ne treba biti nezadovoljan.

Iako su u pitanju gotovo pa revijalne utakmice, posle četiri duela u Ligi nacija mogli smo da izvučemo nekoliko zaključaka.

Svi u napad

Ono što ljubitelje fudbala u Srbiji može da raduje je činjenica da nacionalni tim ne odstupa od ofanzivne igre, sa puno datih golova, koja je vrlo lepa za oko posmatrača.

Čak sedam pogodaka postigli su "orlovi" u prve četiri utakmice u Ligi nacija, što pokazuje da selektor Stojković i dalje želi da se Srbija nadigrava sa rivalima.

Odsustvo Dušana Vlahovića sa ove reprezentativne akcije onemogućilo je selektora da više koristi formaciju sa dva napadača, iako je utakmicu protiv Slovenije u Beogradu počeo sa Mitrovićem i mladim Jovanovićem kao najisturenijim igračima.

Brinu rupe u odbrani

Koliko raduje više nego solidna igra u napadu, toliko brine veliki broj primljenih golova – četiri u prva četiri meča. Pritom, čak tri pogotka smo primili od Slovenije, koja je realno najmanje kvalitetna ekipa u grupi.

Selektor Stojković ne odustaje od formacije sa tri štopera, koja u toku utakmice često menja oblik spuštanjem Gudelja u poslednju liniju, pa bekovi više imaju ulogu krila, čime ceo tim dobija na agresivnosti.

Ipak, takva filozofija prečesto otvara mnogo prostora protivniku u napadačkoj trećini, što su najbolje iskoristili Slovenci, dok je i Norveška do gola stigla na vrlo sličan način.

Srbija dobila Luku Jovića

Napadač Real Madrida živi kroz reprezentaciju Srbije. U "kraljevskom klubu" ne dobija mnogo prilike, po svemu sudeći promeniće sredinu ovog leta, a nastupi u dresu "orlova" mnogo mu znače kako bi ostao u takmičarskoj formi.

Ne samo da reprezentacija prija Joviću, već i Luka prija reprezentaciji – u prve četiri utakmice u Ligi nacija postigao je dva pogotka, koliko i najbolji strelac "orlova" Aleksandar Mitrović.

Kvantitet rađa kvalitet

Selektor Dragan Stojković Piksi u prve četiri utakmice isprobao je mnogo kandidata za nacionalni tim, a svi oni će biti u konkurenciji za odlazak na Mundijal u Kataru.

Činjenica je da Ligu nacija, bez obzira na takmičarski karakter, treba iskoristiti kako bi se oprobao što veći broj igrača, ali i isprobale određene taktičke zamisli koje Piksi do sada nije previše koristio.

Neki novi klinci

U Ligi nacija za Srbiju je debitovalo nekoliko igrača, što je još jedan kvalitet koji smo dobili od selektora Stojkovića i njegovog stručnog štaba.

Mlade snage osetile su prvi put šta znači igrati za A nacionalni tim, a svoju šansu dobili su Erhan Mašović, Strahinja Eraković i Đorđe Jovanović.

Zagrevanje za Katar 

Bez obzira na rezultat, selektor Stojković uliva veliko poverenje. Činjenica je da smo u četiri utakmice mogli da zabeležimo i bolje rezultate, ali oni su u ovom trenutku u drugom planu.

Srbija će do novembra i Mundijala u Kataru odigrati preostale dve utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske i Norveške, ali biće sigurno još prijateljskih mečeva koje će pomoći selektoru u sklapanju kockica, odnosno tima za koji očekujemo da će nas dostojno reprezentovati na predstojećem Svetskom prvenstvu.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво