Читај ми!

Ser Aleks Ferguson proslavio 80. rođendan

Legendarni Aleks Ferguson, najuspešniji trener u istoriji Mančester junajteda, proslavio je 80. rođendan.

Fergusona mnogi smatraju za najboljeg menadžera u istoriji fudbala, a svetsku slavu stekao je predvodeći Mančester junajted čitavih 26 godina.

Sa "đavolima" je osvojio 13 titula šampiona Engleske, pet trofeja u FA kupu, a dva puta odveo je svoju ekipu na krov Evrope - 1999. i 2008. godine.

Igračku karijeru počeo je u škotskom Kvins parku, istovremeno je radio na brodogradilištu u Glazgovu.

Profesionalnu karijeru počeo je 1964. godine u Damferlajnu, a već sledeće sezone postigao je 31 pogodak u škotskom šampionatu.

Igrao je dve sezone za Rendžers, zatim za Falkirk i Ejr junajted, da bi igračku karijeru završio 1974. godine.

Trenerska karijera krenula je u Ist Stirlingu, da bi samo nekoliko meseci kasnije preuzeo Sent Miren, sa kojim je osvojio šampionsku titulu 1977.

Zatim preuzima Aberdin, koji je sa Fergijem kao menadžerom imao najbolji period u klupskoj istoriji - tri šampionske titule, četiri škotksa FA kupa i Kup pobednika kupova 1983. godine.

Menadžer Mančester junajteda postao je u novembru 1986. godine. Počeci nisu bili previše uspešni - u prve četiri sezone klub je zauzeo 11, drugo, 11. i 13. mesto na tabeli.

Ipak, u Junajtedu su bili strpljivi što se višestruko isplatilo. U sezoni 1989/90. osvojen je FA kup, što je označilo početak najuspešnijeg perioda u istoriji kluba.

Od 1993. do 2003. godine, "đavoli" su osvojili osam titula šampiona, uz tri FA kupa, da bi 1999. Ferguson postao šampion Evrope, u sada već legendarnom finalu protiv Bajerna.

Od 2006. do 2013. godine Junajted je osvojio još pet titula šampiona Engleske, uz osvojenu još jednu Ligu šampiona - 2008. godine protiv Čelsija.

U zasluženu penziju ser Aleks je otišao 2013. godine, ali je ostao na Old Trafordu kao ambasador kluba.

Navijači Junajteda Fergusona prosto obožavaju, jedna tribina na Old Trafordu nosi njegovo ime, a za svoje zasluge proglašen je za viteza 1999. godine.  

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво