Читај ми!

Piksi vratio veru u srpski fudbal - i navijačima, ali i igračima

Srbija je remizirala sa Irskom u Dablinu, uprkos dominantnoj igri. Sada će "orlovima" za direktan plasman na Mundijal u Kataru gotovo sigurno biti potreban trijumf u Lisabonu. Zadatak koji je izuzetno težak, ne i nemoguć, naročito ako "orlovi" nastave da prikazuju igru kao u dosadašnjem delu kvalifikacija.

"Ako pobedimo tri naredne utakmice, plasiraćemo se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru", mirno je rekao posle remija u Dablinu kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić.

Posle pet odigranih mečeva, Srbija ima tri pobede i dva remija. U nekim ranijim kvalifikacionim ciklusima, u ovom trenutku bismo se nadali da možemo da se dovučemo do drugog mesta u grupi, ali ova ekipa na čelu sa selektorom Stojkovićem ima potpuno drugi način viđenja situacije.

I to je ono što je značajna promena u odnosu na raniji odnos prema dresu sa nacionalnim grbom, uprkos osvojenom "samo" jednom bodu na "Aviva" stadionu - "orlovi" veruju da imaju kvalitet da se nadmeću i pobede svakog, pa i Portugalce, koji važe za jednu od najjačih reprezentacija na svetu.

Tri utakmice pre kraja kvalifikacija, Portugalija ima dva boda prednosti u odnosu na Srbiju, pa, ukoliko se ekipa Fernanda Santosa negde ne "oklizne", upravo će duel dve prvoplasirane selekcije u Grupi A odlučivati ko će direktno na Mundijal, a ko u baraž.

Utakmica u Lisabonu na programu je 14. novembra, a pre toga Srbiju očekuju makar na papiru lakši dueli sa Luksemburgom u gostima (9. oktobar) i sa Azerbejdžanom kod kuće (12. oktobar).

Selektor Dragan Stojković Piksi potpuno je preokrenuo fudbalsku filozofiju nacionalnog tima, koji igra napadački, lep fudbal, pa bez obzira na kasno primljen gol od Irske (zapravo autogol) koji nam je oduzeo dva boda, deluje kao da igrači uživaju u samoj igri i da jedva čekaju sledeće okupljanje reprezentacije.

Iako su "orlovi" dominirali tokom svih 90 minuta utakmice sa Irskom i na kraju bili kažnjeni za brojne promašaje, niko taj rezultat nije doživeo kao katastrofu, već kao opomenu koja može biti izuzetno korisna u preostalom delu kvalifikacija, ali i, nadamo se, predstojećem Mundijalu u Kataru.

Piksi je protiv Irske u gostima izveo izuzetno ofanzivan sastav, što se malo koji njegov prethodnik usudio da proba, bez obzira na jačinu protivnika.

Igra Srbije bila je tečna, veoma maštovita, nedostajala je samo egzekucija. Koliko je to bila krivica srpskih napadača, još više je bila zasluga mladog irskog golmana Bazunua, koji je branio sve moguće i nemoguće.

Ukoliko se bar deo promašenih prilika vrati na nekim narednim mečevima, naročito u duelu sa Portugalijom, Srbija će dobiti mnogo više nego što je izgubila remijem u Dablinu.

Naredna utakmica nacionalnog tima na programu je za mesec dana, do tada ima dovoljno vremena da se slegnu utisci iz Dablina, da se ekipa smiri i na najbolji način pripremi za duele sa Luksemburgom i Azerbejdžanom.

Ukoliko se upišu planirane pobede, nacija može da spremi za spektakl sa Portugalijom, pa kako bude.

Jedno je sigurno - "orlovi" nas, ukoliko budu igrali kao i do sada, neće razočarati.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво