Poljudu preti raspadanje

Pod udarima bure, popustila konstrukcija stadiona u Splitu. Poljudu preti raspadanje, pošto u stadion, prema rečima projektanta, nije ulagano ništa od 1979. godine, kada je sagrađen.

Hrvatski Indeks prenosi da je pukao deo krovne konstrukcije, na jugozapadnom delu, koji je najviše izložen udarima bure.

Iz Hajduka su poručili da se odmah kreće sa popravljanjem oštećenja, ali napominju da nema razloga za paniku, jer je to jedan od 10.000 stubova na stadionu.

Stadion Poljud sagrađen je 1979. godine za potrebe Mediteranskih igara, a stadion je proglašen kulturnim dobrom i u vlasništvu je grada. 

Hajduk ima ugovor sa gradom na još 20 godina a, prema ugovoru, grad je dužan za ulaganja u stadion, dok klub snosi troškove redovnog održavanja.

Ipak, uprkos ugovoru, grad ne uleže u stadion, pa Poljudu preti raspadanje.

Indeks prenosi i da je arhitekta Boženko Jelić, koji je učestvovao u projektovanju, obišao Poljud i utvrdio da nema rizika od urušavanja krova, ali ponavlja da o stadionu niko ne brine godinama.

"Klub je upoznat sa situacijom jer lično već desetak godina proveravam konstrukciju sa njima i podnosim izveštaje. Ja sam, pre svega, video da te stubove niko nikada nije ni oprao. Grad se ne brine o svojoj imovini. Upozoravam na to već godinama i u izveštajima navodim šta je sve potrebno popraviti. Krov je problematičan, deo konstrukcije je pre nekoliko godina odlomila bura. To se dogodilo uoči utakmice i publika je bila na stadionu", rekao je Jelić za Indeks.

On je napomenuo da je Poljud najbolje očuvan hrvatski stadion, iako u njega "nije ulagano ništa od 1979. godine".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво