Fudbalska akademija u Kanjiži pravi nove dobre fudbalere, ali i ljude

U Totovom Selu kod Kanjiže već deset godina postoji Fudbalska akademija sa oko 100 mladih fudbalera. Ovaj projekat su podržali Vlada Mađarske, pokrajinska i lokalna vlast. Sem u fudbalu, ovde se polaznici podstiču da budu uspešni i u redovnom školovanju.

Teodor Perišin je iz Ostojićeva, fudbalsku akademiju je upisao uporedo sa srednjom školom u Novom Kneževcu. Kada je redovna nastava, iz Totovog Sela ima organizovan prevoz do škole i nazad. Dnevni plan rada važi za sve i usklađen je sa obavezama u školi i na treningu.

"Ustajanje u sedam sati, obavezan doručak za sve igrače. Posle toga kada smo onlajn imamo predavanja do podneva. Posle toga obavezan ručak je za sve igrače. Posle toga trening je uglavnom stalno u tri sata posle podne. Idemo na službu u crkvu, to je svakog četvrtka", izjavio je Perišin.

Na tri fudbalska terena, od čega jedan sa veštačkom travom trenira sedam selekcija različitih uzrasta.

Sistem rada Akademije "Njerš Ištvan" je usmeren na razvoj mladih igrača do 18 godina.

"Bio sam fizički slab, kondicije sam imao manje. Od ove godine stvarno se dobro osećam, dobro sam napredovao i mislim da mogu da nastavim da se bavim fudbalom", rekao je Čedomir Božić iz Sente.

"Ako neki igrač ima loše ocene ili loše vladanje u školi, zabranjeno mu je treniranje. To nam je neki cilj ne samo da napravimo dobrog fudbalera, nego i da napravimo dobrog čoveka koji će kasnije, ako možda ne uspe u fudbalu naći sebe u nekom drugom poslu i moći da vodi računa sam o sebi", reči su Darka Veselinova, trenera Fudbalske akademije "Njerš Ištvan".

Velike zasluge za sve ovo ima Jene Utaši, župnik crkve svetog Josipa radnika u Totovom Selu, koji najavljuje nove projekte.

"Biće sigurno sportski turizam, biće svakako. Već imamo nešto nešto od toga, ali u budućnosti sigurno sa sportskom halom više ćemo ostvariti", rekao je Utaši, predsednik akademije.

U okviru kompleksa nalazi se Dom učenika sa restoranom. Osnovci koji nisu iz Totovog Sela, a žele da igraju fudbal, mogu ovde pohađati osnovnu školu, koja zbog toga ima popunjenih svih osam razreda.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво