"El Klasiko" u senci povreda, titula rešava probleme, a na dohvat je ruke

Dan pred jedan od najvećih derbija u Evropi, popularni "El Klasiko" koji igraju Real i Barselona, dve ekipe su saopštile spisak fudbalera, te da na njima nema Ramosa, Azara, Varana, Fatija, Kutinja, kao i da su upitni nastupi Pikea i Roberta. Obe ekipe nalaze se u generalno lošoj situaciji, što finansijski, što rezultatski, pa bi pobeda značila krupan korak u borbi za titulu, koja bi rešila mnoge probleme.

Borba za titulu u La Ligi dostiže vrhunac, a nakon "El Klasika" ona može dobiti novu dimenziju.

Smatra se da će jedna ekipa, da li to bila Barselona ili Real, ukoliko pobedi, ovu drugu izbaciti iz te trke i staviti ogroman pritisak na Atletiko u poslednjih nekoliko mečeva.

Real i Barsa su pre izvesnog vremena zaostajali po devet i 12 bodova za "jorgandžijama", ali su uspeli da vrate šanse i nade za podizanje pehara u domaćem prvenstvu.

"El Klasiko" je na programu u subotu od 21.00 na stadionu "Alfredo di Stefano" u Madridu.

Gomila problema i upitna budućnost

Kako se prema nezvaničnim informacijama, Barselona nalazi u dugu većem od jedne milijarde evra, a Real oko 900 miliona, titula bi pored satisfakcije i pehara u vitrini, u velikoj meri značila i finansijama dva kluba.

Uz to, Barselona i Real se nalaze na ogromnom udaru kritika od početka sezone. Real je u nešto boljoj situaciji, jer su čelni ljudi imali poverenja i zadržali trenera Zidana, gradi se novi stadion i zabeleženi su bolji rezultati u Ligi šampiona.

Opet, trenutno su treći u prvenstvu, eliminisani su u Kupu Kralja i igra im nije na zavidnom nivou čitave sezone, a nije poznato kako će im izgledati tim naredne sezone.

Što se tiče Barselone, poznato je da je ona krajem prošle i početkom ove sezone dotakla dno dna i da su u velikoj meri narušeni odnosi u klubu, kao i to da je upitna budućnost i renome katalonskog kluba.

"Blaugrana" je eliminisana u osmini finala Lige šampiona, što je najlošiji rezutlat još od 2006. godine, a osim problema dovođenja najkvalitetnijih igrača, pojavili su se oni zadržavanja takvih.

U relativno kratkom vremenskom roku, smenjeno je dva trenera i jedna uprava, a ova nova/stara ima izuzetno težak zadatak ispred sebe.

Pred obe ekipe nalazi se izazov zvan smena generacija i dugogodišnjih lidera na gotovo svim pozicijama, pa će biti veoma zanimljivo videti korake za koje će se uprave odlučiti.

Bolnica puna igrača

Još jedna stvar koja je zajednička ovim ekipama jeste to da kroz čitav tok muče velike muke sa povredama raznih vrsta, pa je to slučaj i pred ovaj "El Klasiko".

"Kraljevski klub" još jednom neće moći da računa na Edena Azara, koji se obnovio povredu mišića.

Belgijanac tako još uvek nije stigao da upiše debitantski nastup u duelu protiv Barselone, te će na tako nešto sačekati sledeću sezonu.

Pored problema sa Azarom u napadu, Real ima ogromnih i u odbrani, pošto u subotu na terenu neće biti štoperskog tandema Ramos - Varan, kao ni beka Karvahala.

Kapiten Reala povredio se na reprezentativnoj dužnosti, pa je tako propustio i duel četvrtfinala Lige šampiona protiv Liverpula, a neće biti u konkurenciji ni za "El Klasiko".

Varan bio je pozitivan na koronavirus, zbog čega je propustio poslednje dve utakmice i zbog čega ga neće biti ni sutra.

Jedan problem manje za Zinedina Zidana je status Federika Valverdea, koji je dobio zeleno svetlo za povratak na teren, ali je teško za očekivati da će se on naći u startnoj postavi protiv Barselone.

Katalonci sa druge strane u meč sa Realom ulaze kao ekipa u formi i sa nešto zdravijim timom.

Glavni znak pitanja za Ronalda Kumana je stanje Pikea, koji se nalazi na spisku, ali zbog povrede nije trenirao sa ostatkom ekipe, već individualno, slabijim intenzitetom.

Poput Pikea, na spisku raspoloživih igrača nalazi se i Roberto, koji takođe nije u celosti izlečio povredu, ali je počeo da trenira.

Barselona od ranije ne može da računa na Fatija i Kutinja, koji su zbog težih povreda, najverovatnije završili sezonu.

Očekivane postave i taktika

Zidan najvećih glavobolja ima sa odbranom, ali ono što su njegovi izabranici pokazali protiv Eibara i Liverpula, može da mu ulije neku dozu sigurnosti.

Predviđa se da će štoperski par činiti Naćo i Militao, a da bi bekovi u tom slučaju biti Mendi levo i Vaskez desno.

Postoji i varijanta u kojoj bi Mendi bio treći član štoperske linije, a da bi krilne bekove u tom slučaju igrali Marselo i Vaskez.

Sredina terena je nešto što Real vuče i izvlači godinama, a pogotovo ove sezone i tu će se gotovo sigurno naći trojac Kazemiro - Kros - Modrić.

Što se tiče napada, tu takođe Zidan nema previše opcija, pa je realno za očekivati da će Benzema biti najistureniji, a da će po stramana šanse stvarati Vinisijus i Asensio.

Iako poseduju možda i najbolju sredinu terena na svetu i igraju na svom stadionu, očekuje se da Real neće imati konce meča u svojim nogama, pošto to nije bio slučaj ni protiv mnogo slabijih ekipa od Barselone ove sezone.

Ono što Real ipak radi fantastično, jeste brza tranzicija, direktnost i konkretnost sa loptom i stvaranje šansi nakon oduzetih lopti.

Odlični su u igri glavom, te treba očekivati da vezni red u velikoj meri pokušava da pošalje loptu na stranu, kako bi potom neko od krila ili krilnih bekova što pre uputio centaršut na Benzemu.

Pored toga, prekidi su oružje broj jedan Reala ove sezone, pa iako nema Ramosa i Varana, koji su znali da tresu mreže, očekuje se da tim iz Madrida preko Kazemira i Benzeme stvori velike nevolje odbrani Barselone, koja se upravo muči baš kod prekida.

Što se tiče Barselone i Ronalda Kumana, oni su pronašli dobitnu formulu, pa važe za jedinu neporaženu ekipu u 2021. godini, za sada.

Kuman je u revanšu sa PSŽ-om uspeo da vrati ekipu na pravi kolosek, a u tom susretu je napravio prinudno rešenje, koje je koristio u svakoj narednoj utakmici.

To je pozicija Frenkija de Jonga, koji se povukao iz veznog reda u odbranu, kako bi pomogao svojim saigračima štoperima u defanzivi, ali prvenstveno u iznošenju lopte i kreaciji iz tog dela terena.

Taj potez naterao je Kumana da pređe u formaciju sa tri štopera i dva krilna beka (Alba i Dest).

Kako je Pike upitan, očekuje se da se uz De Jonga, u liniji odbrane nađu Lengle i Arauho. 

Što se tiče napada, u ovakvoj postavci igre, veliki broj igrača Barselone dobija slobodu u kretanju, pa se tako ne dešava često da Mesi, Grizman i Dembele, zadržavaju poziciju.

Alba i Dest, koji imaju sigurnost u vidu tri štopera iza sebe, daju veću širinu od uobičajene i često se priključuju napadu i nude kao opcija na strani.

Kumanova dilema biće na sredini terena. Ukoliko se u napadu odluči za Mesija, Dembelea i Grizmana (kojem se juče porodila žena), to znači da će Pedri i Buskets činiti tandem na sredini terena, a da će im Grizman, kao neko ko se na papiru vodi kao napadač, pomagati u sredini.

Ukoliko se Kuman odluči da izostavi Grizmana ili Dembelea, to će značiti da će trio na sredini činiti Buskets - De Jong i Pedri, a da će onda Mingeza igrati na mestu štopera.

Tako bi Barsa pojačala vezni red, u želji da što više ima loptu u svojim nogama i da ona diktira tempo meča.

Naravno, ključni faktor na utakmici neće biti ni taktike, ni postave, ni broj igrača u linijama, već ponajviše želja za pobedom.

Poznato je od kolike je važnosti ovaj meč, te treba očekivati žestoku rovovsku borbu za svaku loptu, prljave startove, manipulisanje vremenom i živcima rivala, ali pre svega dosta uzbuđenja.

Real zna kako se igraju jake utakmice i to koliko je ranjiva ova Barselona, dok sa druge strane Katalonci moraju da iskoriste to što je protivnik znatno desetkovan i pokušaju da nastave sa nizom odličnih utakmica i pobeda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво