Читај ми!

Kako je Lampard pogubio konce i šta čeka njega i Čelsi

Ekipa Čelsija pretrpela je novi udarac od kojeg će se teško oporaviti, a koji može doneti krupne promene u klubu. Lester je savladao "plavce" sa 2:0 i tako ih ostavio na osmom mestu nakon 19 odigranih kola u Premijer ligi. Očigledno je da će nešto u londonskoj ekipi morati da se menja, a "glavom" bi mogao da plati trener i legenda kluba Frenk Lampard, koji je u velikoj meri razočarao fudbalsku javnost.

Kraj prošle i početak nove godine nisu bili blagonakloni prema ekipi Čelsija. Daleko od toga da su samo "plavci" pogođeni i nesnađeni u novonastalim uslovima, ali je utisak da su oni najviše razočarali.

Brojni evropski klubovi, pogotovo oni najveći, imali su veoma turbulentan početak sezone.

Barselona je pred bankrotom, a utisak je da ni izbori za novog predsednika neće previše promeniti stanje u katalonskom klubu. Realu u januaru već polako izmiču svi trofeji, Liverpul i Siti imaju strašne glavobolje u vidu kadrovskih problema, Juventus igra najlošiju sezonu godinama unazad.

Ipak, utisak je da je svako od pomenutih uspeo da dođe do bolje forme i pronađe formulu za izlazak iz krize, pa čak i neko poput Arsenala ili Valensije, svi sem Čelsija.

Sve to lepo izgleda na papiru, ali ne i na terenu

Nakon kršenja finansijskog fer pleja i jednogodišnje zabrane dovođenja igrača, uprava kluba je Frenku Lampardu maksimalno izašla u susret i za kratko vreme dovela verovatno i najbolje što je tržište imalo da ponudi.

Počelo je sa Pulišićem i zadržavanjem Kovačića, da bi potom londonski klub pobedio sve najveće konkurente iz vrha evropskog fudbala, platio oko 250 miliona evra i svoje redove pojačao: Vernerom, Zijehom, Havercom, Silvom, Čilvelom, Sarom.

Čelnici kluba su čak i zažmurili na jedno oko kada je Lampard zatražio novog golmana, iako je Čelsi pre dve godine doveo Kepu Arizabalagu kao najskuplje plaćenog golmana u istoriji fudbala (80 miliona evra), te mu ispunila želju i dovela Mendija.

Nekoliko meseci kasnije, Čelsi je od ekipe koja najviše obećava i koja ima sastav koji može na papiru da parira bilo kome u Evropi, došao do toga da su pomenuta pojačanja sve ređe na terenu, pa i u protokolu, a da vatru gase i bodove prikupljaju deca kluba: Abraham, Maunt, Odoi, Džejms, Gilmor...

Gde je zapravo problem i kako su se napravila dva koraka unazad?

Lampard je u Čelsi došao kao veoma mlad i ne previše iskusan trener. Ipak, navijači, a očigledno i uprava kluba smatrala je da je njegovo „kaljenje" na mestu trenera Derbija, sa kojim je stigao do finala plej-ofa ulaska u Premijer ligu, dovoljno.

"Frenki" je u svoj voljeni tim u kojem je proveo najboljih 13 godina svoje igračke karijere, došao u nimalo lakom trenutku, nasledivši Marusija Sarija i označivši početak perioda oporavka.

Svoje prve sezone, Lampard se pokazao kao veoma prijatno iznenađenje. Više nego često je u utakmicama u kojima je Čelsi bio favorit opravdavao taj status, da bi (iako važio za "sveže meso") uspevao u raznim segmentima, pa i taktičkim, da parira kolegama kakvi su Klop, Gvardiola, Murinjo, Rodžers, Emeri...

Uprkos usponima i padovima, Čelsi je tu sezonu završio na četvrtom mestu, sa jednakim brojem bodova kao i trećeplasirani Junajted, a više od Lestera, Totenhema, Arsenala i Vulvsa, čime je izborena grupna faza Lige šampiona.

Nažalost, kada je trebalo da potvrdi da se radi o vrhunskom treneru sposobnom da vodi najbolje svetske ekipe, da napravi još jedan korak unapred - Lampard je napravio dva unazad.

Još gore po Čelsi je to što je problem uočljiv iz aviona, a što Frenk izgleda ne ume da ga reši.

Igra Čelsija isuviše odudara na dve strane terena. U pokušaju da budu što više ofanzivniji, kreativniji i opasniji po protivnički gol, "plavci" se grčevito muče da odbrane svoj.

Čelsi je u 19 odigranih utakmica ove sezone primio 23 gola, što je drugi najlošiji bilans primljenih golova od svih ekipa sa prvih deset pozicija Premijer lige.

Ono što je bizarno kod ovog podatka jeste to što je više golova od Čelsija primio samo Mančester junajted, koji se nalazi na liderskoj poziciji na tabeli, ali londonska ekipa ima problem što gotovo svaki primljeni gol plati bodovima.

Pored odbrane, koju igra kako ko i kad želi, veći problem prave odnosi u ekipi, popularna svlačionica.

Rođeni lider, srčani i požrtvovani ratnik i šahovski genije, osobine su koje su krasile Lamparda kroz igračku karijeru, a koje nikako ne uspeva da prenese na svoje igrače.

Tražio je i doveo je veoma kvalitetne, ali i specifične igrače, koji iz kola u kolo Premijer lige izgledaju kao da su zaboravili da igraju fudbal i šta je poenta ovog sporta.

Kada je nekoliko puta uputio kritiku na njihov račun, delovalo je da povlači ispravan potez kojim želi da ih trgne, ali kada je taj potez ponovio nekoliko puta, deluje da on nema pojma kako da reši ogroman problem, već da se sve dublje ukopava, te priliku daje igračima koji su prošli omladinski pogon Čelsija i koji će dati više od svog maksimuma u dresu tog kluba.

Daleko od toga da Abraham, Hadson Odoi, Maunt, Džejms ili Gilmor ne trebaju da igraju, ali ako je Lampard došao do toga da mu oni izvlače sezonu, to onda govori u kakvom je problemu

Šta dalje?

Pred Romanom Abramovičem i upravom Čelsija je sada veoma teška i nezahvalna odluka.

Da li pružiti Lampardu još vremena i šansi kako bi se iskupio, oporavio i izvukao maksimum iz ove sezone, ili se okrenuti ka nekome ko je u trenerskom poslu duže, nekom iskusnijem, na boljem glasu i spremnom za veličinu ovakvog izazova.

Iako nisu poznati detalji njegovog ugovora, ono što jeste poznato je to da je jedan od najunosnijih i ispaltljivijih poslova u fudbalu biti otpušteni trener Čelsija , pošto su "plavci" u poslednjih deset i više godina bili primorani da plate preko 100 miliona evra na konto otpusnih klauzula.

I dok mnogi navijači ovog trofejnog engleskog kluba žele od uprave strpljenje za Lamparda, legendu kluba, postoje i oni koji ne mogu da smetnu sa uma imena stručnjaka bez angažmana ili onih željnih da pređu u Čelsi.

Engleski mediji, uglavnom tabloidi, ali i sve više oni pouzdaniji, govore o tome kako se već pregovara sa Tomasom Tuhelom.

Nekadašnji trener Borusije i PSŽ-a tako će imati šansu da opravda svoj status vrhunskog trenera i dokaže da nije bio marioneta i slučajni prolaznik na klupi Parižana, "koje bi mogao da vodi i neko sa ulice".

Pored Tuhela, pominju se i Maksimilano Alegri, Luis Enrike, Julijan Nagelsman, Brendon Rodžers...

Iz Čelsija su nagovestili da ukoliko se budu rastajali sa Lampardom, da to neće raditi ukoliko ne pronađu i dovedu adekvatnu zamenu.

Ono što moraju znati je da nemaju vremena na preket, jer se ekipa trenutno nalazi na osmom mestu na tabeli i da ih očekuje grčevita borba za pozicije koja vode u evropska takmičenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво