Читај ми!

Napulj oplakuje svog Maradonu

Po prvi put od kako je počela pandeminja kovida-19, sve prve stranice italijanskih medija nisu posvećene zarazi, već smrti čuvenog fudbalera Dijega Maradone.

U Napulju gde je Maradona igrao za lokalni fudbalski tim "Napoli" i gde obožavanje čuvenog fudbalera nikada nije prestalo, na vest o smrti svog idola građani su spontano izašli na ulice, u prozorima su zapaljene sveće, zastave spuštene na pola koplja, a sa balkona se orilo "Maradona, Maradona".

Masa obožavalaca preminulog fudbalera je provela celu noć ipred stadiona "San Paolo", a stadion je upalio sva svetla u znak poštovanja i bola prema Maradoni.

Iz poznatog napuljskog dela Spanski kvartovi smenjivale su se jedna za drugom spontane narodne manifestacije ljubavi i bola prema preminulom idolu.

Njegova smrt je duboko potresla sve Napolitance koji su ga osećali i doživljavali kao najrođenijeg, a i sam Maradona je često govorio da je Napulj njegov grad.

Za večeras je u Nauplju najavljen takozvani "fleš mob", okupljanje građana koje se organizuje putem fejsbuka.

Policija, kako piše onlajn novina "Fanpejdz" nije u stanju da idetifikuje putanju kretanja onih koji će u povorci žaliti i poslednji put pozdraviti Maradonu, ali ističe da nema rizika od javnih nereda jer je, kako navode, Maradona ujedinjavao i bio jednako obožavan u svim društvenim slojevima Napulja.

Novina beleži i da je u rekordnom roku majstor u pravljenju figurica za Bozićno ukrašavanje "perzepija", scene rođenja Isusa, tradicije i umetnosti po kojoj je Napulj poznat, uspeo da izradi figuru Maradone sa andzeoskim krilima.

Za Napolitance i većinu Italijana Maradona je zaista bio i ostao anđeo sa svim svojim manama i vrlinama koje su ga utoliko više činile bližim običnom čoveku, piše "Fanpejdž".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво