Читај ми!

Računati golove, a ne godine ili priča o najstarijem aktivnom fudbaleru

Poodmakle godine života su za mnoge opterećenje, a za neke su samo – dragoceno iskustvo. Ovo je priča o Ljubiši Babiću, zvanom Šoka, koji je sa 64 godine možda i najstariji aktivni fudbaler na svetu. Na terenu je zajedno sa unucima, a ima zavidni golgeterski učinak.

Desetku su nosili slavni Pele, Piksi, Maradona... ali ni jedan duže od Ljubiše Babića, zvanog Šoka, iz Dubočke kod Petrovca na Mlavi. Njegov fudbalski staž dug je neverovatnih 47 godina.

"Nekad sam bio prava desetka. Sad je već drugačije, ali u svakom slučaju trčim isto. Trudim se da ravnopravno trčim sa njima i tako...", kaže Babić.

Ljubiša ima 64 godine. Za skoro pola veka odigrao je preko 800 prvenstvenih utakmica i dao više od 500 golova, od toga polovinu je dao glavom. I u aktuelnoj sezoni je među najboljim strelcima međuopštinske fudbalske lige Mlava.

"Pet golona. Kažem, nisam igrao redovno, ali na sedam utakmica sam dao pet golova. Mislim sasvim dovoljno za mene."

Ialo je promenio više klubova, najduže nosi dres ekipe „Rade Milošević" iz svog sela Dubočke gde je i kapiten. Više ne pamti koliko je trenera imao u karijeri. Mnoge je ispratio u penziju, a neke i na onaj svet.

"I ovi sad treneri izbegavaju da dolaze, kažu: "A, Šoka je tu, bogami on do sad dosta trenera sahranio, pa nećemo ni mi.""

"Igrali smo pre par godina zajedno. Ja sam imao neku povredu i nisam više aktivan igrač, zato sam i trener. I onda on meni kaže: "Ajde, bre, Željko potrči malo." Ja mu kažed da imam 36-37 godina, a on meni kaže: „ A ja imam pedeset i nešto!"", ispričao je anegdotu trener Željko Trajić.

Dok njegovi ispisnici fudbal gledaju sa unucima preko tv-a, Ljubiša sa svojima igra u istom timu. Pa čak imaju i uigrane akcije. 

"Ja sam centrirao, naravno dedi, i deda glavom dade gol. Ja i deda stalno treniramo tu akciju ovde.", kaže unuk Marjan Miljković.

„U ekipi je kako deda kaže. Deda je komadant. Svi se mi ugledamo na dedu i želimo da jednog dana budemo kao on i da nas svi pamte kao što pamte njega.", rekao je unuk Marko Miljković.

Ljubiša redovno trenira, pa mu na kondiciji mogu pozavideti i mnogi mlađi igrači. Za sada ne planira da okači kopačke o klin i poziva svog imenjaka, selektora fudbalske reprezentacije Srbije Ljubišu Tumbakovića, od koga je mlađi samo četiri godine, da obrati pažnju na njega. Makar zbog iskustva.

"Tumbaković još nije čuo za mene, inače možda bi me pozvao.", zaključio je Ljubiša u šali.

Ili se možda nije šalio? 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво