Читај ми!

Zvezda pokazuje određene slabosti, ali zaslužuje evropsko proleće

Lepo je ove nedelje biti navijač Crvene zvezde, srpski šampion je uspehe iz nacionalnog prvenstva preneo na međunarodni nivo i korak je bliže da ponovo "prezimi" u Evropi. Zvezda je u trećem kolu Lige Evrope na svom stadionu savladala Gent sa 2:1 i sada je, uz Hofenhajm, najveći favorit za plasman u nokaut fazu. Čestitke i pohvale koje dobijaju crveno-beli potpuno su zaslužene, ali je duel sa belgijskim viceprvakom pokazao i neke ne tako dobre strane crveno-belog tima.

Izabranici Dejana Stankovića sada imaju šest bodova i nalaze se na drugoj poziciji u grupi L, iza neprikosnovenog Hofenfajma, pa već za tri nedelje imaju veliku priliku da u Gentu možda i eliminišu istoimenog rivala.

Za razliku od prethodne dve evropske utakmice, u kojima je Stanković birao postavu sa tri klasična odbrambena igrača, sada se vratio na formaciju iz prvog dela sezone i postavku 4-1-4-1, delom i zbog promena u sastavu.

Na levom boku nije bilo povređenog Milana Rodića kojeg je zamenio Marko Gobeljić, dok se u vezni red vratio Gejlor Kanga.

Iako je Gabonac bio čovek iznad čijeg imena je stajao veliki znak pitanja zbog preke naravi, pokazao je da je važan šraf u ekipi, kada je podređen timu. Kanga je očigledno ustao na pravu nogu, gluposti koje je umeo da pravi ostavi u svlačionici, a dobru partiju krunisao je lepim golom u ranoj fazi susreta.

Stanković je sa njim pogodio i pored određenih grešaka, pošto je vezista bio pokretač konkretnih i atraktivnih napada, koje su potom završavali Milan Gajić, Mirko Ivanić, Aleksandar Katai, El Fardu Ben i Dijego Falčineli.

Napadački gledano, imala je Zvezda odličan period u prvih dvadesetak minuta, kada je mogla i ubedljivije da vodi, kao i nekoliko dobrih pokušaja pred odlazak na odmor. Rešenja u napadu su bila raznovrsna, težište igre raspoređeno jednako na oba boka, a dodavanja često išla unapred – slično kao i u meču sa Slovanom iz Libereca. Problemi su se obično ispoljavali na drugom kraju terena.

Ako je Kanga bio pogodak, iznuđeno rešenje zvano "Gobeljić na levom beku" pokazalo se ne kao promašaj, nego i kao problem koji je 90 i kusur minuta proganjao domaći tim na travnjaku stadiona "Rajko Mitić".

Gobeljić je potvrdio da više nije igrač za startnih 11 Zvezde – Gajić ga je odličnim partijama izbacio sa pozicije desnog beka, dok su uz levu aut-liniju, gde je "na slabijoj nozi", sve njegove slabosti isplivale na površinu.

Bio je deo ubedljivo najslabijeg dela ekipe zajedno sa Nemanjom Milunovićem i Sekuom Sanogoom, sve opasno što je Gent uradio bilo je preko njih, a Gobeljićev i tehnički nedostatak, tačnije loše defanzivno kretanje u situacijama 1 na 1, koštalo je domaćina bolje reakcije kod primljenog gola Ođiđa-Ofoea.

Zvezdin univerzalac je u 65. minutu propustio veliku priliku da overi trijumf svog tima, kada je umesto u praznu mrežu odbitak poslao u bližu stativu, ali će srećom, taj promašaj, kao i svi loši periodi brzo biti zaboravljeni.

Za to se pobrinuo najbolji igrač Aleksandar Katai, uz malu pomoć gostujućeg golmana Kolina Kusemansa. "Magiko" je u 59. minutu pogodio iz slobodnjaka i, ispostaviće se, postavio konačan rezultat.

Bez obzira na navedene propuste, jasno je da je pobeda Crvene zvezde sasvim zaslužena. Momci u crveno-belim dresovima nisu blistali kao u prethodnom kolu, ali su pokazali veliku želju, borbenost, pa i kvalitet, posebno u prvom poluvremenu.

Nagrađeni su za odličan pristup, otvorenu i napadačku igru (ako izuzmemo samu završnicu i "bunker" ispred Milana Borjana), i prikazani karakter u trenucima kada situacija na terenu nije izgledala najbolje. Spremni su da, ako je to potrebno, "životom" brane gol i to su još jednom pokazali.

I rezultat iz Nemačke ide na ruku jer je Hofenhajm opravdao ulogu favorita protiv Slovana iz Libereca i ostavio Čehe na minusu od tri boda u odnosu na Zvezdu.

Srpski šampion pokazao je u prethodne dve nedelje da je bolji tim od oba konkurenta za prolaz dalje, ali Stankovićev stručni štab će sada imati nešto drugačiji zadatak – moraju se ekspresno ispraviti greške iz ove utakmice jer će okršaj u Belgiji biti mnogo teži, kao i zadržati igrače "na zemlji" posle dobrih rezultata.

Ukoliko u tome uspe, sledećih nekoliko sedmica mogli bi da donesu novu radost navijačima kluba iz Ljutice Bogdana i plasman u nokaut fazu evropskog takmičenja, drugi put u poslednje četiri sezone.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво