Читај ми!

Kreativno, efikasno, samouvereno – Zvezda protiv Slovana podsetila na slavne dane

Zvezda je oduševila igrom i rezultatom protiv češkog Slovana. Crveno-beli su pokazali visok nivo fudbalskog umeća, tehnički, taktički i energetski nadigrali rivala i zabeležili trijumf od 5:1, jedan od najubedljivijih u klupskoj istoriji.

Posle mnogo godina, neki srpski klub postigao je pet pogodaka na jednoj evropskoj utakmici. I to ne u kvalifikacijama, nego u grupnoj fazi Lige Evrope – Zvezda je savladala Slovan sa 5:1.

Crveno-beli su u pojedinim momentima podsetili na slavnu generaciju iz '91, koja se praktično prošetala do evropskog trona, rušeći pred sobom velika imena evropskog fudbala.

Ne samo da su pet puta savladali nesrećnog golmana Ngujena, nego su napadači srpskog šampiona mogli svojim imenima da popune prostor na "Marakaninom" semaforu, da je bilo malo više sreće i koncentracije.

Zvezda u poslednja tri meča nije postigla gol iz igre, što je bio jasan pokazatelj stručnom štabu da nešto ne štima u napadu. Ipak, igrači su ih demantovali na najbolji mogući način, i to u najboljem mogućem trenutku.

Iako rezultat to svakako ne govori, Slovan je izuzetno čvrsta ekipa. Češki predstavnik igra veoma organizovano u odbrani, o čemu svedoči činjenica da su ove sezone, pre duela u Beogradu, u evropskim mečevima primili samo jedan gol.

Dejan Stanković zbog crvenog kartona u Nemačkoj nije bio u prilici da sedi na klupi Zvezde, što se ispostavilo ne kao hendikep, već sasvim suprotno – kao podstrek crveno-belima da pruže požrtvovanu, organizovanu, ali i atraktivnu igru.

A takva igra, najčešće, sa sobom nosi i odličan rezultat, koji se ogleda pre svega u postignutim golovima. Igrači Zvezde su u meču sa Slovanom podarili navijačima ceo paket.

Ben je još jednom pokazao da je izuzetno značajan za igru Zvezde, postigao je nova dva pogotka u crveno-belom dresu i u početnoj fazi meča, kada je to bilo najpotrebnije, skinuo pritisak sa pleća saigrača.

Bilo je propusta u odbrani, najveći je pogotkom krunisao Matušek. Sve ostale iole opasnije akcije slovačkog tima zaustavljao je Milan Borjan, koji je imao ekoliko "filmskih" intervencija.

Svi igrači Zvezde zaslužuju pohvale za prikazano protiv Slovana, ali još jednom je centralna figura meča bio Aleksandar Katai. Povremeni reprezentativac Srbije sa lakoćom je izbegavao startove protivničkih igrača i iskazao visok nivo kreativnosti i tehničkog umeća.

Katai je postigao prelep pogodak posle solo-akcije, dok je u prvom poluvremenu stativa sprečila da njegova "bomba" završi u golu Slovana.

Zvezda je zabeležila najubedljiviji trijumf u evropskim takmičenjima, ne računajući kvalifikacije, još od 1989. godine, što mnogo govori koliko su crveno-beli bili dominantni na utakmici.

Osvojena tri boda u velikoj meri povećavaju šanse Zvezde da prezimi u Evropi, ali igra i pobeda protiv Slovana imaće težinu samo ako crveno-beli i u nastavku takmičenja nastave u istom ritmu.

Novu priliku da pokažu da utakmica sa Slovanom nije slučajnost, već proizvod kvaliteta i napornog rada, Zvezda će imati već narednog četvrtka, kada u Beograd stiže belgijski Gent.

A navijači će se, iako su zbog koronavirusa prenos gledali putem malih ekrana, rado sećati ovog zvezdanog meča na Marakani.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво