Читај ми!

Preminuo Slaven Zambata, legenda Dinama i reprezentativac Jugoslavije

Slaven Zambata, legendarni fudbaler Dinama i reprezentacije Jugoslavije, preminuo je u 81. godini u Zagrebu, javili su hrvatski mediji. Zambata je bio centarfor i bivši kapiten zagrebačkog kluba, te jedan od najvećih igrača u istoriji "modrih".

Za Dinamo odigrao više od 250 utakmica u kojima je postigao 156 golova, a sa 24 pogotka vodio je klub do osvajanja Kupa sajamskih gradova 1966/67, što je ujedno i najveći uspeh u istoriji kluba sa Maksimira.

"S velikom tugom i bolom u srcu javljamo da nas je u četvrtak, 29. oktobra, rano ujutru zauvek napustio naš proslavljeni fudbaler, naš dragi, omiljeni i nezaboravni 'plavi devet' – Slaven Zambata", objavili su iz Dinama.

"Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za fudbalske gurmane i sladokusce, kapiten proslavljene generacije iz 1967. godine, krajem septembra je obeležio svoj 80. rođendan, a duže od šest decenija je bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo. Termin ispraćaja biće saopšten, a GNK Dinamo ovom prilikom izražava duboko saučešće porodici i prijateljima našeg Slavena."

Kada je napustio Dinamo, igrao je za belgijske klubove Varegem i FK Krosing iz Brisela (1969-1972), a kad se u jesen 1972. vratio u Zagreb, odigrao je poslednje utakmice za Dinamo, jer je zbog težih povreda (operisao je oba meniskusa) morao da prekine karijeru, koju je potom završio u austrijskom Radenthajnu.

Odigrao je 31 meč i postigao 21 pogodak za najbolju selekciju Jugoslavije.

Debitovao je 16. septembra 1962. u susretu protiv Zapadne Nemačke (2:2), a poslednji put 1968. igrao je protiv Španije (0:0) u Beogradu.

Kapitensku traku nacionalnog tima nosio je na Olimpijskim igrama 1964. u Japanu.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво