Ko je "čudo od deteta" koje obara rekorde Barse i Španije?

Budućnost Barselone, kao i reprezentacije Španije je u sigurnim rukama, tačnije nogama. Ansu Fati je oborio rekorde "Blaugrane" i "crvene furije", postavši najmlađi strelac ova dva tima, u njihovoj dugoj i prebogatoj istoriji. Fati je dokazao da vanserijski talenat i pojačanja ne treba tražiti u drugim klubovima i plaćati stotinu miliona evra, već da ona mogu i da "rastu i sopstvenom dvorištu".

Tinejdžer poreklom iz Gvineje Bisao postao je zvezda u usponu još prošle sezone, kada je sa samo 16 godina upisao prve nastupe, a potom ekspresno i debitantske golove za Barselonu i La Ligi i Ligi šampiona.

Fati je tako oborio rekorde nikog drugog, do Lionela Mesija i nagovestio svetu da novo "čudo od deteta" dolazi na veliku scenu. 

Mladi fudbaler se u Španiju preselio kada je imao šest godina. Prošle godine je morao da izabere za koju će reprezentaciju nastupati, zemlje u kojoj je rođen, ili one u kojoj je odrastao.

Za razliku od Mesija, utisak je da je Fati napravio pravi izbor, a već sinoć se moglo videti da crvena furija" ne mora da brine za budućnost.

Sa samo 17 godina i 311 dana, Fati je postigao debitantski gol za reprezentaciju Španije i tako oborio rekord star čak 95 godina, koji je držao Huan Erazkin. 

Protiv selekcije Nemačke upisao je debi, odigrao jedno poluvreme i nagovestio o kakvoj se napadačkoj "napasti" radi, da bi protiv Ukrajine bio najzapaženiji fudbaler na terenu i upisao debitantski pogodak.

Iako daleko najmlađi na terenu, delovalo je kao da Fati igra protiv pet do deset godina mlađih fudbalera, kao omladinac "švercovan" u kadete ili pionire. 

U nedavno završenoj prvoj profesionalnoj klupskoj sezoni, Fati je ostavio jednako jak utisak kao i ikona Barselone Lionel Mesi kada je započinjao karijeru, s tim što je Fati imao čak i bolje brojke, tj statistiku.

Ansuman, kako mu je puno ime, imao je veoma zanimljiv razvoj i put u seniorski tim Barselone.

Fati nikada nije zaigrao za Barselonin B, tj rezervni tim, već je ekspresno prekomandovan u prvi.

Hijerarhija u Barseloni nalaže da produkti "La Masije", čuvenog Barsinog omladinskog pogona, prvo prođu kaljenje u B timu, koji gaji identičnu formaciju, poglede na fudbal i zahteve kao i prvi tim "Blaugrane".

I dok brojni fudbaleri polovinu karijere provedu na pozajmicama ili se godinama dokazuju i probijaju u prvi tim, a neki to nikada i ne uspeju, Fati je direktno iz "La Masije" potpisao prvi profesionalni ugovor sa "Blaugranom" u julu prošle godine.

Tadašnji trener Ernesto Valverde, njegovi saradnici, ali i trenersko osoblje "La Masije", procenili su da Ansu ima neverovatne fizičke predispozicije, osećaj za prostor i igru, te da je spreman za prvi tim.

Naravno, toj odluci doprineli su i kadrovski problemi u Barsi. Naime, odlasci Kutinja, Rafinje i Ruiza na pozajmice, kao i povrede Dembelea i Suareza, ubrzali su Fatijev proces napredovanja, te se procenilo da je on najspremniji za seniorski fudbal.

Barsin tinejdžer je to i opravdao. Sa 16 godina postao je drugi najmlađi fudbaler koji je upisao debi za Barsu, a golovima protiv Osasune, Valensije i Intera, postao je najmlađi strelac u istoriji La Lige i Lige šampiona.

Prošle sezone upisao je 33 nastupa u svim takmičenjima i postigao osam golova, što je odlična statistika za tinejdžera koji nije napunio ni 18 godina, ali ostaje utisak da je Fati finiš sezone proveo u senci Barsinih "pojačanja".

Barselona je za Kutinja, Dembelea, Grizmana i Brajtvajta izdvojila 421 milion evra.

Utisak je da nijedan nije opravdao ni deo svote novca za koji je doveden, te je mladi Ansuman Fati još jednom potvrdio dobro poznatu teoriju u svetskom fudbalu - Pojačanja ne treba nužno tražiti u dalekim zemljama i plaćati ih stotinama miliona evra. Nekada, pojačanje se nalazi u "dvorištu", samo ga treba zalivati, razvijati i brusiti...

Kako je pred Fatijem punoletstvo, a pred Barselonom godine u kojima je neophodno izvršiti rekonstrukciju i smenu generacija, za očekivati je da će Fati vrlo brzo potpisati novi ugovor, sa znatno većom platom i otkupnom klauzulom, ali i ono mnogo bitnije - da će Fati dobiti pravu priliku na terenu. 

Aleksandar Petrović (AlexPetro23

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво