Mesi i Barselona - jaki razlozi za razlaz

Čelnici Barselone često se nalaze u nedoumici i izazovu kako da zadrže, možda i najboljeg fudbalera u istoriji sporta Lea Mesija, u svojim redovima. Čini se da je rastanak bliži nego ikad, a argumenata za ostanak sve manje.

Меси и Барселона - јаки разлози за разлаз Меси и Барселона - јаки разлози за разлаз

Klupko je počelo da se odmotava u Barseloni i pitanje je kada i gde će da stane.

Kao što sam to nagoveštavao pre tri godine, a onda i pre nastavka sezone Lige šampiona, klub je došao u stanje rasula.

Sraman poraz od Bajerna, pokrenuo je domino efekat, a prve "žrtve" su već poznate.

Ceh će prvi platiti Erik Abidal i Kike Setijen. Obojica su radili izuzetno loš posao i kao da su zalutali na svoja, veoma odgovorna, mesta u klubu takvog renomea.

Ostaje da se vidi šta će biti sa ostatkom uprave, na čelu sa predsednikom Đozepom Bartomeuom. Ono što čak i više brine navijače Barselone je - šta će biti sa Leom Mesijem?

Iz godine u godinu, "Blaugranu" uzdrma vest da je njen mesija na pragu odlaska, ali čini se da je ove godine, nakon poraza od Bajerna od 8:2, to realnije nego ikada.

Mesijev ugovor ističe u junu 2021. godine, ali prema navodima medija, uprava kluba će morati mnogo ranije da radi na udovoljavanju Argentincu, kako bi ga nagovorila na ostanak.

Razlozi ostanka:

Mesi, čiji koreni preko očeve porodice vuku iz Katalonije, je u Barselonu došao sa 13 godina, kao dečačić iz Argentine.

Barselona je Lionelu bila znatno više od fudbalskog kluba, pošto mu je omogućila neophodne medicinske tretmane, kao i utočište za porodicu.

Prvi ugovor, Mesijev otac i Barselona potpisali su na papirnoj salveti u jednom restoranu. "Čarli" Reksač uspeo je da ubedi upravu katalonskog kluba u talente i mogućnosti jednog premalenog argentinskog dečaka.

Odrastao je u stanu pored stadiona "Kamp Nou" i stasavao u najboljoj omladinskoj školi na svetu.

Mnogo, mnogo godina i uspeha kasnije, Leo je još uvek tu. Igrači, uprave, dresovi, pa čak i logoi su se menjali, ali je jedno ostajalo isto. Mesi je sinonim za Barselonu, a Barselona je sinonim za Mesija.

Sistem igre razvio se prema njemu, a Mesi ima ogroman uticaj na veliki broj sportskih odluka.

Barselonin slogan glasi "Više od kluba" (na katalonskom: Més que un Club), pa se često navijači, kada govore o uticaju Mesija, šale govorivši: Messi, que un Club.

Veliki deo njegove porodice nalazi se u Kataloniji. Njegova dečačka ljubav iz Argentine, a sada žena i majka tri sina, redovno je govorila o Barseloni kao o mestu iz snova.

Pored toga što bi veoma teško bilo promeniti ritam, život i sredinu deci, Mesijev najstariji sin Tijago već je član omladinskog pogona Barselone, a očekuje se da njegovim stopama krenu i Mateo i Ćiro.

Nakon svih, jedan od razloga jeste i novac. Prema navodima brojnih medija, njegova nedeljna zarada je preko 550 hiljada evra, što ga svrstava među najplaćenije sportiste na svetu.

Razlozi odlaska:

Kao glavni razlog, evropski mediji navode rad uprave koja je upropastila možda i poslednje godine njegovog vrhunskog fudbala.

Izuzetno loše odluke o postavljanju trenera (Martino, Valverde, Setijen), kao i transfer politika (prodaja Nejmara, Alkantare, Alkasera, a dovođenje Dembelea, Kutinja, Grizmana, Brajtvajta, Malkoma, Boatenga), razlozi su za veliko nedovoljstvo i utiska degradiranja kluba kakav je Barselona.

Mentalitet saigrača. Prečesto se u poslednjih nekoliko godina dešavalo da Barselona zakaže na mentalnom planu. Mesi je kao kapiten i lider ekipe zadužen za koncentraciju i raspoloženje unutar ekipe, a očigledno je slučaj takav da je pogubio konce.

Zato smo i bili svedoci neshvatljivog pada u igri i psihi na veoma bitnim mečevima protiv Rome, Liverpula i nedavno Bajerna.

Iako je bio faktor ostanka, novac može igrati ulogu i u odlasku. Pored svih pomenutih nezadovoljstava, novac može biti prevaga. Brojni evropski klubovi spremni su da ponude gotovo duplo veću svotu novca od onoga što nudi Barselona. Nedavno je interesovanje pokazao Inter, ali nije tajna da su i ostali velikani zainteresovani, pogotovo oni iz Engleske.

Poslednji, ali ne i najmanje važan potencijalan razlog odlaska, svakako jeste odgovor na kritike. Godinama se govori da taj pod navodima najbolji fudbaler na svetu, osvajač šest zlatnih lopti, ne bi mogao da se snađe nigde drugde osim Barselone.

"Ceo tim diše i radi za njega", "Ćavi i Inijesta su od njega napravili svetskog igrača", "Video bih ga da li bi to mogao da izvede u Premijer ligi", samo su neke od čestih rečenica koje se izgovaraju o Mesiju, a potencijalnim odlaskom zadao bi sebi nove zadatke i izazove, osvežio karijeru, koja je očigledno u padu.

Pored Intera ili Sitija, opcija je i rodni Rosario. Poznato je da Barselonini fudbaleri karijeru retko kada završe u Evropi, čak postoji i klauzula u ugovoru koja preporučuje odlaske u klubove sa kojima se sarađuje na drugim kontinentima, pa je tako Ćavi karijeru završio u Al-Sadu iz Dohe, Inijesta u japanskom Viselu, Maskerano u Estudijantesu.

Neostvarena Mesijeva želja je da zaigra u svom Njuelsu. Iako je u nekoliko navrata govorio da je veoma teško da do toga dođe, možda mu se ta želja ipak ostvari...

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво