Uefa zvanično promenila format i mesto odigravanja finala Lige šampiona!

Evropska fudbalska unija (Uefa) promenila je format takmičenja u Ligi šampiona, kako bi sezona mogla da bude završena posle pandemije koronavirusa i premesetila finale elitnog takmičenja iz Istanbula u Lisabon. U portugalskoj prestonici igraće se završnica Lige šampiona u nešto drugačijem obliku, odnosno u formi Fajnal-ejta. On će biti igran od 12. do 23. avgusta, dok će od 10. do 21. istog meseca u Nemačkoj biti organizovan sličan sistem u Ligi Evrope.

Promene je na video-konferenciji potvrdio predsednik Uefe Aleksander Čeferin, koji se obratio posle sastanaka Izvršnog komiteta o budućnosti evropskih takmičenja.

"Oduševljen sam jer smo uspeli da nastavimo gotovo sva takmičenja u našem sportu", počeo je Čeferin i istakao da je odlaganje Evropskog prvenstva za 2021. godinu bila hrabra, ali ispravna odluka.

Potvrđene su spekulacije da će, prvi put u istoriji, najjače fudbalsko takmičenje biti završeno na način koji je prepoznatljiv za košarkašku Evroligu.

Takođe, promenjen je grad domaćin finala, umesto Istanbula gde je i dalje teška situacija sa pandemijom kovida 19, izabran je Lisabon.

To je učinjeno zbog činjenice da ima dva velika stadiona koja ispunjavaju Uefine uslove – "Luž", na kojem igra Benfika, odnosno "Žoze Avalade", dom Sportinga. Iza ovog grada u "trci" za domaćinstvo ostali su Frankfurt i Moskva.

Na ovaj način bi se izbeglo i to da neki od klubova ima prednost domaćeg terena.

Fajnal-ejt na programu će biti između 12. i 23. avgusta, dok još treba da se odluči šta će biti sa duelima koji prethode ovakvoj završnici. U pitanju su dvomeči osmine finala u kojima se sastaju Barselona – Napoli, Mančester siti – Real Madrid, Juventus – Olimpik Lion i Bajern Minhen – Čelsi.

Oni će biti igrani 7. i 8. avgusta, ali tek treba da bude odlučeno gde i kada. Ukoliko bude potrebe da se "premeštaju" u Portugaliju, biće aktivirani stadioni "Dragao", dom fudbalera Porta, kao i stadion Viktorije Gimaraeš.

Dvi okršaji biće igrani na jednu pobedu, tako da neće biti više dvomeča.

Postoji mogućnost igranja i pred publikom u avgustu, ukoliko bezbednosna situacija bude dozvoljavala.

Liga šampiona, a prethodno i Kup šampiona, nikada nije igran u ovakvom formatu.

Završnica Lige Evrope u Nemačkoj

Što se tiče Lige Evrope, drugog po jačini evropskog takmičenja, završnica će biti organizovana u Nemačkoj.

Četvrtfinala, polufinala i finale biće igrano u četiri grada, između 10. i 21. avgusta.

Keln, Duisburg, Diseldorf i Gelzenkirhen dobili su domaćinstvo završnog turnira, umesto Gdanjska gde je bila predviđena borba za trofej.

Petog i šestog avgusta biće odigrani dueli šesnaestine finala, 10. i 11. su na programu četvrtfinala, 16. i 17. polufinale, dok će u Kelnu biti organizovano finale.

Superkup Evrope, koji će igrati pobednici dva takmičenja, pomeren je za 24. septembar i domaćin će biti Budimpešta.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво