Zvezdina danska bajka lepša je od Andersenovih

U Danskoj, zemlji bajkovitog pisca Hansa Kristijana Andersena, Crvena zvezda je ispisala novu, čudesnu stranicu svoje novije istorije, uz Krasnodar i Salcburg upisala je i Kopenhagen u knjigu nezaborava. Kakva priča o strasti, upornosti, želji, htenju, nepravdi... kakav divan srećan kraj u režiji neponovljivog veličanstva fudbala.

Vratila se Crvena zvezda sebi, sve je prštalo od najboljih namera, padala je ona i u revanšu, ali je nastavljala trku sa dubokom, vidljivom verom u uspeh i konačnu pobedu.

Fudbal voli takve, osmehuje se, pusti da patite, da vam je teško, da ste praktično izgubljeni, potpuno fizički i psihički potrošeni, gleda vas i kada vidi da se ne predajete, da izgarate iz srca i duše, da ste kao ekipa ponovo zajedno, bez sujete, u jednom trenutku presudi i nagradi, kaže "idete dalje, vi ste veliki klub".

Veliki ne zbog slavne prošlosti, veliki zbog toga što trenutno jeste i što ste najbolje iz sebe pokazali kada je trebalo. Veliki... jer ste istrpeli i malu i veliku sudijsku nepravdu u oba meča, ali se kao i mnogo puta ranije, pokazalo da takva vrsta nepravde ozbiljne timove dodatno motiviše i još jasnije usmeri ka konačnom cilju – pobedi.

Ako ste spremni, složni, fokusirani, sudijska nepravda je samo mali ožiljak na nozi, bol koji osećate gura vas napred, dodatno snaži, krepi i motiviše. U bajkovitoj noći na prelepom "Parkenu", akustičnom do savršenstva, još odzvanja slavno ime Crvene zvezde i njenih junaka, pre svih golmana Milana Borjana i defanzivca Radovana Pankova.

Na "Parkenu" smo videli transparent domaćih navijača "Ovo je mesto gde će Zvezda da izgori". To se nije dogodilo, fudbal to nije dao, ne bi bilo pravedno. Umesto da izgori, Zvezda je zasijala najlepšim sjajem, ne u smislu lepote igre sa fudbalerom manje, nego u smislu borbe, zajedništva, želje...

Sve nabrojano je poput ogromnog talasa prosto nosilo Zvezdu ka cilju, koji je delom već ostvaren, sigurna, prijatna, bogata fudbalska jesen. Obezbeđena je Liga Evrope, lakše je nastaviti ka Ligi moćnih, elitnih, kada u kasi imate dodatnih osam miliona evra. Za prilike i neprilike u kojima jesmo božji dar, znate da su dugovi i dalje veliki, stigla je nova energija i snaga da se još odlučnije nastavi dalje.

Utakmica u Kopenhagenu bila je od životnog značaja za Crvenu zvezdu. Šampionu Srbije je više nego bilo šta na belom svetu potreban kontinuitet učešća na velikoj sceni. Samo je to način da Zvezda potpuno fudbalski ozdravi, da zaboravi muke i stradanja u bliskoj prošlosti i definitivno se vrati na staze stare slave.

U ovom trenutku nismo dovoljno svesni koliko je bilo važno preskočiti Kopenhagen, mada je jasno da je trio Krasnodar-Salcburg-Kopenhagen, dao smernice Zvezdi gde je trenutno i gde želi da bude. Na njenom dlanu velikim slovima piše "mora još više da se radi", da bi nekadašnji šampion Starog kontinenta i dalje rastao i vremeno zauzeo mesto koje mu pripada na fudbalskoj mapi.

To mesto ne zaslužuju samo igrači i čelnici kluba, to mesto zaslužuju i navijači koji su u najvećoj krizi bilo jedino i istinsko sećanje na najslavnije dane. I oni su sinoć dali gol iz penala, mada se to nije videlo. A, ko kaže da se nije videlo... pa, bili smo u zemlji najlepših Andersenovih bajki...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво