Srbijo, prvo na Mundijal, a onda na ozbiljan posao!

Nije istorijski meč (izabrani timovi Srbije, Srbije i Crne Gore i tri Jugoslavije su već igrali na Svetskim prvenstvima), ali je, imajući u vidu praktično istorijske intervale koji prolaze između naših igranja na završnim FIFA i UEFA turnirima, duel između Srbije i Gruzije odista gigantski. Utakmica počinje u 20.45, a možete je pratiti na kanalima RTS-a, kao i putem lajv striminga na našem portalu.

Ljudsko oko je varljivo. Postoji razlika između onoga što vidimo i onoga što naš mozak procesuira, prihvati, skladišti i taloži. Mi cenimo ono što se dobro završi, a ne ono što se dobro radi, kaže legendarni (a opet malo poznati) španski trener Huanma Liljo, izumitelj 4-2-3-1 formacije i jedan od pionira onoga što se naziva Juego de posición. I to je pogrešno jer je u fudbalu, na kraju, samo proces važan jer samo on, dakle proces, donosi održiv rezultat.

Srbija, bez obzira na rezultate, nije briljirala u ovom kvalifikacionom ciklusu. Pričali smo o ovome, valjalo bi možda opet, jer iznad svega u Srbiji – zemlji tenisa, košarke, odbojke, taekvondoa, koja je jedino i apsolutno odana fudbalu – je potreban kontekst.

U prvom meču kvalifikacija Srbija je protiv Republike Irske primila dva gola u Beogradu. Sedamnaest selekcija u Evropi je tokom pet mečeva kod kuće primilo ukupno dva gola ili manje, a mnoge od tih ekipa neće ni biti u baražu za Mundijal.

Dakle, ma kako prijatno bilo ogledalce koje nam je do meča u Beču govorilo da smo najlepši na svetu, ono je bilo iskrivljeno. Otprilike onoliko koliko i bazično pozicioniranje naše petorke u poslednjoj liniji tokom 86 minuta meča na stadionu "Ernst Hapel", koji nosi ime po treneru koji je verovatno izmislio presing u zapadnoj Evropi (a sasvim sigurno je izmislio holandsko-nemačku verziju 4-3-3 formacije, kao i metod branjenja na liniji dodavanja, popularno "pokrivanje senkom"). Otud i tragična igra iza lopte Srbije na meču protiv Austrije, bilo da je u pitanju bila srednja ili niska zona, ima i elemente skrnavljenja.

Sve počinje, naravno, u periodima kada Srbija ima loptu. Dok jedan tim drži posed on direktno kreira uslove kako će se braniti. Ako je njegova kolektivna poziciona struktura dobra, sa optimalnim brojem igrača iza lopte, sa popunjenošću tri ključna vertikalna dela igrališta (centrom i oba poluprostora), ako su ofanzivne veze među igračima dobre, ako su distance pravilne (u nekoj "Zlatokosinoj razmeri", ni prevelike ni premale), onda tim neće imati niti jedan problem da izvrši kontrapresing ili da brzo formira defanzivnu strukturu na željenoj visini, što je u slučaju Srbije 5-4-1 srednji blok.

Srbija ima ogromnih problema da ostvari išta od ovoga, zbog čega i veliki broj golova postiže posle grešaka rivala, iz prekida ili nakon centaršuteva. Očekivani golovi, popularni xG, je statistički model koji pokazuje kvalitet šansi, na osnovu parametara kakvi su lokacija šuta, vrsta pasa koja mu je prethodila, da li se šut izvodi jačom ili slabijom nogom, možda glavom... Ova napredna fudbalska metrika pokazuje, zapravo, koliko neki tim ima sreće. Srbija je, konstantno tokom ovih kvalifikacija, postizala više golova nego što je to bilo predviđeno, imajući u vidu kvalitet šansi koje je pravila. Svako zna da se zakon verovatnoće ne može doveka pobeđivati. Dopustite dovoljno vremena i svaki tim na kraju dobije upravo ono što zasluži, odnosno dobija samo onda kada zasluži.

Protiv Austrije, Srbija nije zaslužila da pobedi. To je jasno. Primila je tri gola, mogla je da primi još nekoliko. "Orlovi" još uvek nemaju jasno definisanu presing strategiju, ne koriste usmerenja, ne postoje zone izolacije ili barem nisu lako uočljive jer se nedosledno koriste. Kolektivni mehanizmi kretanja, posebno u "mekom trbuhu" svakog tima, što jeste trougao između bočnog defanzivca, centralnog (ili u našem slučaju sajd) beka do njega i centralnog veznog fudbalera, deluju improvizovano, a nipošto ne smeju da budu.

Da, umalo da zaboravimo možda i glavnu, a sa gore pomenutim i povezanu stvar. Srbija nema platformu koju koristi za iznošenje lopte, za ulazak u igru, za prvu fazu poseda. Zahvaljujući nesaglasju između Matića i bilo kog veziste koji stoji pored njega (fudbaler Mančester junajteda, jedan od najinteligentnijih igrača na svojoj poziciji na planeti, je tu ponajmanje odgovoran) sprečava čistu progresiju lopte i lak prelazak između prve u drugu fazu poseda, odnosno pripremu treće faze u kojoj se, naposletku, i probijaju linije protivnika.

Kada protivnik napuni našu polivinu mi se ne usuđujemo da igramo i lopta se šalje daleko, ka napadaču ili krilima (koja naravno u tim situacijama ulaze unutra), ali zbog razuđenosti, praktično prepolovljenosti našeg tima, drugu loptu uvek osvaja protivnik. Na Svetskom prvenstvu će biti mnogo timova koji svoju igru baziraju na visokom i niskom napadačkom presingu, sposobnih da igraju u mnogo presing oblika i sa raznim varijacijama defanzivnih kretnji u tom procesu. Do tada sve ovo moramo da popravimo...

Jer, da, Srbija će igrati na Svetskom prvenstvu. Uprkos svim ovim, ali i još nekim nepobrojanim (čak i digitalni papir ima svoje granice) defektima, ona je to zaslužila. Meč sa Gruzijom neće biti lak, i ne treba da bude, ali Srbija ima sve neophodno da savlada drugu najslabiju ekipu Grupe D.

Neka ekipa Slavoljuba Muslina, pred punim tribinama stadiona "Rajko Mitić", pregura, izgura prvo plasman. Neka se dokopa Rusije. Jer to je samo po sebi ogromna stvar. Koliko je to veliko pokazuje i reakcija Kostarikanaca kada su overili plasman na Mundijal...

Ili Egipćana, koji na Svetsko prvenstvo stižu nakon 28 godina...

Ali to nije dovoljno. Kostarika je na prethodnom Mundijalu u Brazilu stigla do četvrtfinala, gde je izgubila posle jedanaesteraca od Holandije (igrajući, zanimljivo, u 5-4-1 obliku, baš kao i Srbija). Egipat je jedini afrički tim koji je tri puta zaredom bio prvak svog kontinenta, zahvaljujući ponajviše selektoru Hasanu Šehati koji je, dok je ceo svet odbacio taj sistem, nastavio da igra u formaciji sa tri igrača u poslednjoj liniji i tako dominirao Afrikom gde je, opet, dominirao ravni 4-4-2 sistem. Dakle, lepo je plasirati se na veliko takmičenje, ali je još lepše tamo igrati, pa, lepo.

Srbija će igrati na Mundijalu u Rusiji. Biće šokantno ako se Srbija ne plasira na Svetsko prvenstvo. Ali biće još više šokantno ako tamo ode a da prethodno nije ispravila greške u svojoj igri...

Duel između Srbije i Gruzije počinje u 20.45, a možete ga pratiti na kanalima RTS-a, kao i putem lajv striminga na našem portalu.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво