Читај ми!

Vladimir Beara otišao u legendu

Legendarni golman Crvene zvezde i splitskog Hajduka Vladimir Beara preminuo je u Splitu u 86. godini, u noći između nedelje i ponedeljka, preneli su hrvatski mediji. Beara nije izdržao seriju moždanih udara koje je pretrpeo u poslednjih godinu i po dana i umro je u Splitu, dve nedelje pre 86. rođendana.

Legendarni golman Hajduka i Crvene zvezde Vladimir Beara preminuo je u 85. godini u Splitu, saopštio je hrvatski klub.

Beara je u poslednjih godinu i po dana doživeo nekoliko moždanih udara, a za dve nedelje napunio bi 86 godina. Komemoracija će se održati u sredu na stadionu Poljud, a sahrana je istog dana na splitskom groblju Lovrinac.

Beara je rođen 26. avgusta 1928. godine u selu Zelovo u Dalmaciji, a prvi klub u karijeri bio mu je splitski Hajduk. U dresu Hajduka igrao je od 1946. do 1955. godine i osvojio tri titule šampiona Jugoslavije.

On je 1955. godine odlučio da pređe u beogradsku Crvenu zvezdu, što je izazvalo prilično negodovanje kod navijača u Splitu.

U dresu beogradskih crveno-belih Beara je takođe bio veoma uspešan, pošto je osvojio četiri šampionska trofeja i dva pehara u kupu.

Karijeru u inostranstvu Beara je započeo u nemačkoj Alemaniji iz Ahena za koju je branio od 1960. do 1963. godine, a zatim je još jednu sezonu proveo u Viktoriji iz Kelna.

Beara je za reprezentaciju Jugoslavije u periodu od 1950. do 1959. godine odigrao 59 utakmica. Nadimak "Veliki Vladimir" dali su mu engleski novinari posle odlične partije u prijateljskom meču Engleska - Jugoslavija (2:2) na Vembliju 1950. godine.

Imao je još dva nadimka - "Balerina sa čeličnim šakama" i "Čovek od gume".

On je u dresu Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a u finalu protiv Mađarske odbranio je penal legendarnom Ferencu Puškašu.

U dresu državnog tima debitovao je 8. oktobra 1950. godine protiv Austrije, a oprostio se u duelu sa Mađarskom devet godina kasnije.

Beara je sa selekcijom Jugoslavije igrao na tri Svetska prvenstva, 1950, 1954. i 1958. godine. Ostale su upamćene i njegove odbrane za selekciju sveta na meču sa Engleskom (4:4) koja je 1953. godine odigrana na Vembliju.

Svojevremeno je slavni ruski čuvar mreže Lav Jašin, osvajač Zlatne lopte iz 1963. godine, za Bearu rekao da je najbolji golman na svetu.

Beara je 1967. godine završio i trenersku školu u Kelnu.

Najveći uspeh u Bearinoj trenerskoj karijeri bilo je osvajanje titule prvaka Jugoslavije sa splitskim Hajdukom 1971. godine, kada je bio pomoćnik šefu stručnog štaba Slavku Luštici.

Na klupi kamerunskog Tonera Jaundea osvojio je afrički Kup pobednika kupova 1975. godine.

Beara je u trenerskoj karijeri još vodio nemački Frajburger, Fortunu Keln, holandsku Fortunu Sitard, reprezentaciju Kameruna, Rijeku, Split, Zmaj i First Vijenu.

Legende fudbala o legendarnom golmanu

Legendarni fudbaleri Dragoslav Šekularac, Milutin Šoškić i Vladica Popović ocenili su da je Vladimir Beara bio jedan od najboljih evropskih golmana svih vremena i osoba kojoj su se divili saigrači, protivnici i navijači.

Dragoslav Šekularac, je sa Bearom igrao u Zvezdi od 1955. do 1960. godine i u uspomenama su mu i danas sveže odbrane legendarnog Beare.

"On i Bora Kostić su najzaslužniji što je Zvezda osvojila tri titule za četiri sezone tokom 50-tih godina. Beara je jedan od najboljih golmana sveta, poseban čovek. Voleo je svoju porodicu, nikome nije smetao i svi smo bili ponosni što ga poznajemo", rekao je Tanjugu Dragoslav Šekularac.

Šekularac je naveo i da će Bearu pamtiti po fantastičnim intervencijama koje su crveno-belima direktno donosile trofeje.

"Pamtim ga po tome što je jedne godine u Mostaru odbranio čak pet šansi, 'zicera', a mi smo pobedili i postali prvaci Jugoslavije. Šta više može da se kaže o golmanu koji nam je na taj način doneo titulu", dodao je Šekularac.

Bearu je na golu reprezentacije Jugoslavije zamenio Milutin Šoškić, legendarni čuvar mreže Partizana. Šoškić je kazao da će zauvek pamtiti debi protiv Mađarske, kada je zamenio Bearu.

"To je bilo 1959. godine, on se opraštao od reprezentacije protiv Mađara, a ja sam mu bio rezerva. Pred kraj poluvremena selektor je odlučio da ga povuče, a mene ubacio na teren. Imam sliku tog trenutka, koju čuvam kod kuće. To je jedan od najtužnijih i najlepših trenutaka u karijeri. Najlepši je zbog debija, a najtužniji jer zamenjujem takvog velikana", izjavio je Šoškić.

On je dodao da su Bearina i njegova karijera imale nekoliko gotovo neverovatnih podudarnosti.

"On je posle te utakmice otišao da bude profesionalac u Nemačkoj i tamo je igrao za Ahen. Povredio se, slomio nogu i završio karijeru. Ja sam posle Partizana otišao u Keln, takođe slomio nogu i završio karijeru. Takva podudarnost se retko sreće. Bila je velika razlika u godinama, a bio je dobar prema meni. Tragedija je što je jedan takav čovek odlazi. Sve što je dao, dao je pošteno, ostao je čist i gord, takvog ćemo ga pamtiti", istakao je Šoškić.

Bivši igrač Zvezde Vladica Popović rekao je da je Beara bio sjajan golman i da će mu ostati u najlepšoj uspomeni.

"Bio mi je veliki drug. Radi se o sjajnom golmanu, o njemu mogu da pričam samo u superlativima, ali ne zato što je umro, već zato što je stvarno bio veliki. On je jedan od najboljih golmana svih vremena. Naša sekcija veterana u Zvezdi će sigurno poslati nekog na sahranu u Split", kazao je Popović.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво