Sećanje na Hejsel

Na današnji dan pre 27 godina 39 navijača je izgubilo život u tragediji na stadionu Hejsel u Briselu. Tragedija se dogodila na meču finala Kupa šampiona u kojem su se sastali Juventus i Liverpul. I pored strašne tragedije meč je odigran, a Juventus je trijumfovao sa 1:0.

U danu kada navijači Crvene zvezde slave 21 godinu od osvajanja titule Evropskog šampiona, na starom kontinentu održava se komemoracija poginulima u tragediji na Hejselu.

Pre 27 godina, na ovom belgijskom stadionu, sat vremena pre početka finalnog meča Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula, u neredima navijača, poginulo 39 osoba.

Incident je izazvala veća grupa Liverpulovih navijača koja je sat vremena pre meča preskočila ogradu, upala na deo tribina koji ih je razdvajao od Juventusovih pristalica.

U opštoj panici Juventusove pristalice su počele da beže ka svom delu tribine gde su pregazili sve one koji su sedeli na svojim mestima. Na kraju se veća grupa ljudi nabila na betonski zid stadiona, koji se na kraju i srušio.

Konačan bilans ove katastrofe je 39 poginulih i 600 povređenih. Među poginulim bilo je 32 navijača iz Italije, od čega je dvoje bilo maloletno, četvorica nastradalih je iz Belgije, dvojica su bili Francuzi i jedan Irac.

I pored strašnih posledica, meč finala je odigran a Juventus je trijumfovao rezultatom 1:0. Zanimljivo je da su čelnici UEFA odluku da se odigra meč, pravdali činjenicom da bi situacija bila još gora da se utakmica nije odigrala.

Neverovatno zvuči podatak da su prvi neredi na stadionu počeli kada su deca u crvenim i belim dresovima, koji su trebali da predstavljaju Liverpul i Juventus, igrali egzibicioni meč. Dok su "crveni" vodili sa 3:0, engleski navijači su slavili, ali kada su "beli" dali gol, dve grupe navijača počele su da se gađaju preko ograde. Od sitnih okršaja, na kraju je sve preraslo u najveću tragediju evropskog fudbala.

Posle ovog strašnog incidenta engleski navijači, koji su proglašeni za jedine krivce, dobili su petogodišnju zabranu učestvovanja u evrokupovima, a tadašnja premijerka Margaret Tačer je počela ogorčenu borbu protiv huligana, koja je tek posle tragedije na Hilsborou dobila zamah.

Policija je posle pregledavanja snimaka uhapsila 27 engleskih navijača, a posle petomesečnog suđenja 14 osoba osuđeno na trogodišnje robije zbog ubistva iz nehata. Zanimljivo je da su kasnije ove kazne prepolovljene, a i danas se ne zna koliko je osuđenih odležalo i ovu kaznu.

Stadion Hejsel, koji i tada nije ispunjavao uslove za odigravanje tako važnog meča, kasnije je modernizovan i promenio je ime u "Kralj Boduen".

Na dvadesetogodišnjicu tragedije u blizini novog stadiona otkrivena je skulptura u čast nastradilima u tragediji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво