NBA najava: Divlji, divlji Zapad

Pitanje svih pitanja u Zapadnoj konferenciji NBA lige pred start nove sezone je: da li neko može da skine Golden stejt sa trona? Pored toga, veliku pažnju privlače i novi, šoutajm Lejkersi sa Lebronom Džejmsom. Kao najveći izazivač "ratnika" i dalje figuriraju Hjuston rokitsi, dok šansu iz senke vreba i Oklahoma. O "divljem Zapadu" u drugom delu "Produžetak" najave nove sezone pričamo sa Marinom Sedlačekom.

Razumljivo, razgovor na temu Zapadne konferencije počeli smo pitanjem: Da li je moguće da Golden stejt ne bude šampion i ove sezone?

"Ako oni (Golden stejt) budu kompletni, zdravi i prisutni, onda teško", jasan je Marin Sedlaček.

"Ali kažem opet, nezahvalne su prognoze. Vraćam se opet na period kada je trebalo da se angažuju slobodni agenti posle drafta, i kako su se menjale prognoze ko će gde da ode, tako su se menjale i šanse i kvote. Ovo je u stvari jedan period kao što je bio period vremena Lejkersa, pa Čikaga, tako je sada vreme Golden stejta. Oni u ovakvom sastavu i sa stilom kojim igraju zavređuju najviše pažnje i potvrđuju najveći kvalitet."

"E sad, Hjuston u jednom izmenjenom izdanju, i po sistemu i po načinu igre, možda može da parira njima u tom stilu. Sad smo imali priliku da vidimo utakmicu u predsezoni u kojoj su oni imali više šuteva za tri nego za dva poena! Sad, da li je to dovoljan odgovor i da li će stvarno finale biti ono projektovano Hjuston – Golden stejt, to ćemo videti. Ali, ponavljam, ako svi budu kompletni, mislim da će Zapad ponovo imati šampiona NBA lige", predviđa Sedlaček.

Rokitsi pojačani Karmelom svakako jesu glavni, ili jedan od glavnih izazivača.

"Ono što je pitanje za mene je kako će se Karmelo snaći kao igrač koji će ulaziti sa klupe. On je u prethodnim sredinama u Njujorku i u Oklahomi bio u startnoj postavi. Visina njegovog ugovora ne odgovara ambicijama za sticanjem novca, jer je on to već zaradio. Ovde je pitanje da li će njemu ta rola sa klupe odgovarati. Mi smo imali priprema ranije, istina ne toliko velikih zvezda, kao na primer Đinobili, koji je sa klupe bio najproduktivniji i na kraju doneo titulu San Antoniju. Ali na način koji možda zvuči čudno jer je igrao tri puta po sedam minuta, što je brojka od 21 minuta i to nije zanemarljivo, ali možda jeste za Karmela", smatra Sedlaček i pojašnjava:

"Videćemo kako će to sve da se ishendluje i iskombinuje u sistemu Majka Dantonija, koji forsira brzu igru sa dosta šuteva. Zavisi i kakav će biti start, duga je sezona. Oni su prošle sezone imali maler da im se povredio najbolji igrač na početku i da neke utakmice na Istočnoj obali izgube jer nisu bili kompletni. Onda posle ulaze u jurnjavu, jer se izgubila ta neka nit, ta neka linija koja vodi ka prvom mestu i prednosti domaćeg terena."

"Hjustonu je ovo već treća šansa, oni su prebrodili tu psihološku barijeru da uđu u finale i videćemo na kraju, ne mogu da budem ubeđen da ipak neće moći da dođu do titule i iznenađenja. Ali, kako stvari trenutno stoje, mislim da je Golden stejt i dalje u prednosti."

Da li su u Oklahomi ovog leta radili sa namerom da iskopiraju stil šampiona i možda oni budu ti koji će ih srušiti?

"Neka priča koja kruži u NBA ligi, kao neka projekcija budućnosti igranja košarke jeste ta da će linija za tri poena postati najbitniji i najdominantniji elemenat igre u napadu. Da već sada imamo sistem sa četiri igrača spolja i jednim unutra, ali da i taj jedan koji je unutra može da pogodi za trojku. U svemu tome i ta adaptacija timova."

"Oklahoma je u jednoj specifičnoj situaciji što se tiče trenerskog kadra. Njihov trener Donovan ima ugovor još godinu dana. To može da se gleda sa dve strane – s jedne je da krenem dobro da bi mi na polovini sezone ponudili novi ugovor, s druge krenem slabije da završim sezonu pa šta bude – bude. Mada, poučeni iskustvom od prošle sezone, kada Oklahoma nije imala tako dobar start i kasnije su jurili za pozicijom u plej-ofu, sada su napravili kompoziciju da imaju maltene dva dobra tima", smatra Marin.

Šta može Lebron sa Lejkersima i šta mogu Lejkersi sa Lebronom?

"Ja sam ubeđen u jedno – da će Lejkersi biti među osam, tj. u plej-ofu, za razliku od prethodnih sezona. Ne moramo da govorimo mnogo o Lebronu, samo želim da kažem da verujem da će on mobilisati sve u LA kao što je mobilisao i u Klivlendu. Lejkersi nisu tim po meni koji može da se uhvati ukoštac sa polufinalom ili finalom, ali mislim da sa jednim tako iskusnim igračem, koji ima veliki kvalitet, moguće je da naprave neko iznenađenje. Zapad će imati izuzetno jaku konkurenciju jedno 4-5 timova koji će se boriti za taj potez od petog do osmog mesta i plej-of. Mislim da je njihova prednost ta što Lebron zna da igra dobro bitne utakmice, a bitne utakmice će biti protiv direktnih konkurenata za taj plasman i zbog toga verujem da će Lejkersi naći mesto među osam", ističe poznati stručnjak.

Kako gledate na selidbu "kralja" Džejmsa u Los Anđeles? Da li je pored očigledno i sportskog motiva, ulogu imao i finansijski, šou-biz motiv?

"Mislim da je Los Anđeles jedan veliki izazov, ako gledamo gde je on bio pre. Majami je isto bio jedna ozbiljna priča, u vrhu pet-šest gradova u Americi. Uz dužno poštovanje, Klivlend je malo tržište i ne može da se poredi sa Los Anđelesom i tim mirisom Holivuda."

"On finansijski, košarkaški neće nešto mnogo bolje da prođe jer su porezi veći u Kaliforniji nego u Ohaju. S druge strane, sigurno da će biti u fokusu stvari koje su komercijalne van terena, i mislim da je to bio jedan izazov. Jer, koliko sam čuo i pročitao, njegova ideja je i ideja njegove agencije je da se snima 'Spejs Džem 2' (Space Jam 2), poput onog što je snimao Džordan i ta priča dobija tu konotaciju. Da je ostao u Klivlendu, taj film se verovatno ne bi snimao", zaključuje drugi deo razgovora  za "Produžetak" Marin Sedlaček.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво