Читај ми!

Soči 2014: Neka Igre počnu!

Svečanom ceremonijom u Sočiju zvanično otvorene 22. Zimske olimpijske igre. Vladimir Putin otvorio Igre, predsednik MOK-a Tomas Bah nazvao ZOI u Sočiju istorijskim. Srbiju će predstavljati osmoro sportista, a svečanom otvaranju prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Svečanom ceremonijom otvaranja danas su u Sočiju počele 22. Zimske olimpijske igre.

Zvanično otvaranje Igara počelo je tačno u 20.14 sati po lokalnom vremenu, a sam program je predstavio bogatu rusku istoriju, kulturu, književnost, nauku... Među delima koja su našla mesto na otvaranju Igara svoje mesto je zauzeo i "Rat i Mir" Lava Tolstoja, kao i "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

Himnu Rusije otpevao je Sretenjski hor, a otvaranje je obeležio i tehnički propust. Naime, jedan od olimpiskih krugova koji predstavljaju kontinente nije se otvorio do kraja.

Igre na Olimpijskom stadionu u Sočiju pred oko 40.000 ljudi zvanično je otvorio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Proglašavam Zimske olimpijske igre u Sočiju otvorenim", kratko je rekao Putin.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah istakao je da je današnjim otvaranjem Igara u Sočiju ispisana nova stranica olimpizma.

"U ostalim delovima sveta bile su potrebne decenije da bi se uradilo ono što je ovde postignuto za sedam godina. U pitanju je neverovatno dostignuće", rekao je Bah, koji je obraćanje počeo na ruskom jeziku.

Bah se u govoru zahvalio Putinu na njegovoj odlučnosti da se organizuju Igre u Sočiju, a obratio se i sportistima, trenerima, volonterima...

"Vi niste samo najbolji, vi ste olimpijci. Vi nas inspirišete svojim nastupima, neverovatnim ostvarenjima. Došli ste ovde sa svojim olimpijskim snom, sada ga živite", rekao je Bah.

Olimpijsku baklju je na stadion unela ruska teniserka Marija Šarapova, a potom je predala olimpijskoj šampionski u skoku s motkom Jeleni Isinbajevoj. Baklju je nosila i gimnastičarka Alina Kabajeva, a olimpijski plamen su na kraju upalili klizačica Irina Rodnjina i nekadašnji golman Rusije u hokeju Vladislav Tretjak.

Na prvim Zimskim olimpijskim igrama na teritoriji Rusije nadmetaće se oko 3.000 sportista iz 88 zemalja, a među njima je i osam sportista iz Srbije: Milanko Petrović (biatlon i nordijsko trčanje), Vuk Rađenović, Aleksandar Bundalo (bob dvosed), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković (nordijsko trčanje), Nevena Ignjatović, Marko Vukičević (alpsko skijanje) i Nina Micić (snoubord).

Državnu zastavu je na otvaranju Igara nosio biatlonac Milanko Petrović.

Otvaranju Igara, u čiju organizaciju je Rusija uložila više od 50 milijardi dolara, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, kao i lideri i predstavnici oko 70 zemlja, ali među njima nisu predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke.

Tok svečanog otvaranja:

19.54 - Olimpijski plamen gori u Sočiju! Legendarna klizačica Irina Rodnjina i nekadašnji hokejaš Vladislav Tretjak upalili su plamen u Sočiju olimpijskom bakljom, koju su neposredno pre njih, nosili teniserka Marija Šarapova, skakačica sa motkom Jelena Isinbajeva, nekadašnji šampion u rvanju Aleksandar Kareljin i šampionka u ritmičkoj gimnastici Alina Kabajeva.

19.31 - Program nastavljen uz "Labudovo jezero" Pjotra Iljiča Čajkovskog.  

19.30 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, vrlo kratko i jasno, otvorio 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju.

19.22 - Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah zahvalio se organizatorima Igara, izjavivši da se "večeras piše istorija, jer su ovo prve Igre koje su organizovane na ovakav način". "Ono za šta su u drugim delovima sveta bile potrebne dekade, vi ste uradili za samo sedam godina", zahvalio se Bah organizatorima, pohvalio volontere i pozdravio učesnike 22. Zimskih olimpijskih igara.

19.15 - Prisutnima na stadionu obratio se Dimitri Černišenko, predsednik Organizacionog odbora ZOI, i poželeo dobrodošlicu u Soči. "Ponosni smo na privilegiju da ugostimo ceo svet", rekao je Černišenko.

18.34 - Posle predstavljanja delegacija učesnica, umetnički program nastavljen pričom o istoriji Rusije. Od početaka ruske države do modernog doba, proveo nas je veliki broj plesača i baletskih majstora.

18.33 - Prisutne na Fišt stadionu pozdravile i maskote Zimskih olimpijskih igara. 

18.24 - Najbrojnija delegacija, delegacija domaćina Rusije, na stadion Fišt izlazi poslednja.

18.23 - Možda i najsnažniji aplauz do sada dobila delegacija Jamajke, koju će u Sočiju predstavljati bob dvosed. Norijaki Kasai, 42-godišnji skiskakač, nosi zastavu Japana.

18.22 - Delegacije dve zemlje koje su u velikoj meri sinonim za zimske sportove, Švajcarske a zatim i Švedske, predstavljene u Sočiju.

18.17 - Gromoglasni aplauzi za reprezentaciju Ukrajine. Delegacije Hrvatske i Crne Gore predstavljene jedna za drugom...

18.12 - Publika pozdravila brojnu i šarenu delegaciju Sjedinjenih Američkih Država. Za Amerikancima izašla delegacija Tajlanda, koja broji dva učesnika. Jedan od njih je nekada velika pop zvezda, violinistkinja Vanesa Mej (sada Vanesa Vanakorn).

18.09 - Posle San Marina, na stadionu Fišt pojavila se delegacija Srbije. Zastavu Republike Srbije nosi biatlonac Milanko Petrović.

18.01 - Meksičku zastavu nosi jedini predstavnik te zemlje na ZOI, ujedno i najstariji učesnik u Sočiju, Ubertus fon Hohenlohe.

17.57 - Članovi kineske delegacije na stadion Fišt izašli sa zastavicama Rusije u rukama. 

17.47 - Izuzetno brojnu delegaciju Nemačke predvodi dvostruka olimpijska šampionka Marija Hefl-Riš. 

17.43 - Posle nekoliko atraktivnih reprezentacija (Britanska Devičanska Ostrva i Bermuda) na red došla i delegacija Bosne i Hercegovine.

17.36 - Delegacija Grčke tradicionalno započela predstavljanje učesnika Zimskih olimpijskih igara. Zanimljivo je da će se reprezentacije na Fišt stadionu pojavljivati po azbučnom, a ne po abecednom redu.

17.34 - Olimpijsku baklju nosilo je 3.500 ruskih sportista, na putu do Fišt stadiona u Sočiju. Na ZOI će učestvovati 97 delegacija, od kojih će 88 prisustvovati svečanom defileu.

17.27 - Više od 40.000 gledalaca na stadionu Fišt u Sočiju pozdravilo je predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, a potom je usledilo i intoniranje ruske himne.

17.22 - Umetnički deo programa počeo je veličanstvenim predstavljanjem Rusije, uz zvuke Borodinove opere "Knez Igor". U toku programa, "zakazalo" otvaranje jednog od olimpijskih prstenova...

17.08 - Otvaranju Igara, u čiju organizaciju je Rusija uložila više od 50 milijardi dolara, prisustvuju i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Ceremoniji otvaranja prisustvuju i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, kao i lideri i predstavnici oko 70 zemlja, ali među njima nisu predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke...

17.00 - Svečanost zvaničnog otvaranja 22. Zimskih olimpijskih igara počela je na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju. Na prvim Zimskim olimpijskim igrama u Rusiji nadmetaće se oko 3.000 sportista iz 88 zemalja, a među njima je i osam sportista iz Srbije.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво