Читај ми!

Malo golova, mnogo uzbuđenja, Košutnjak dobio spomen park

VMA Akademac pobednik grupe Prijatelji. Poznati polufinalisti grupe Medija. U kompleksu RTS-a na Košutnjaku završeni su radovi na izgradnji memorijalnog Spomen parka posvećenog nastradalim radnicima RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine.

Dan posle RTS-ove završnice na red su došli i mečevi odluke u grupi Prijatelji. Ulog je bio sve veći pa su timovi ušli u polufinale sa znatnom dozom opreznosti. Pogotovo ako se uzme u obzir da su se ove utakmice uživo pratle na internetu putem "lajv striminga".

Prvi susret igrali su VMA Akademac i Komunalna policija. Izuzetno tvrdo prvo poluvreme u kome je bilo čak sedam prekršaja i nijedan lep potez. Ali odmah na početku drugog poluvremena VMA Akademac dolazi do pogotka preko gol-mašine, Milenka Cimbaljevića. Kao član Veterana RTS-a Cimbaljević se u prošlogodišnjem Velikom finalu upisao u strelce i ponovo se dokazao u bitnoj utakmici.

Snažno i neodbranjivo savladao je golmana "Komunalaca" sa pristojne udaljenosti.

Ovaj gol je uneo nemir u ekipu Komunalne polcije koja nikako nije mogla da smiri loptu i preuzme inicijativu.Pa ipak u 35. minutu, stvorila se šansa za izjednačenje, ali je Dušan Dimić nije iskoristio.

"Doktori" su na kraju slavili minimalnom pobedom i u finalu su čekali boljeg iz duela Udruženje fudbalskih veterana Beograda i 250. raketna brigada.

Prva poluvremena oba polufinala su protekla na skoro identičan način. "Veterani" i "Raketaši" su igrali sa svojom loptom koja je manje odskakala tako da je fudbal bio neuporedivo brži i kvalitetniji.

Rezultat prvog dela glasio je 0:0. Prve trenutke radosti donosi 25 minut vremena i to za Veterane Beograda. Đorđe Stanković se našao na pravom mestu u pravo vreme. "Raketaši" su tek posle primljenog gola "uključili svoj raketni pogon" i ubrzo izjednačili rezultat. Strelac je bio Elvir Selimović koji je odlično iskoristio asistenciju Radovana Balaća. Upravo je Balać samo minut kasnije mogao u potpunosti da preokrene tok meča, mada su i Veterani imali dve dobre šanse da ponovo pređu u vođstvo.

I onda se u završnim trenucima dogodio momenat za pamćenje.

Sat je na semaforu odbrojavao poslednje sekunde i svi su očekivali penale. Balać je na polovini terena ukrao loptu protivnicima i hrabro se zaleteo ka golu Veterana. Prevario je odbranu i golmana rivala i bukvalno sedam sekundi pre zvuka sirene postigao gol koji je odveo 250-u raketnu brigadu u finale za grupu Prijatelji.

Neverovatan trenutak u Posko areni koji su svojim spektakularnim slavljem uveličali fudbaleri 250. Raketne brigade.

Ali, vremena za radovanje nije bilo. Finalna utakmica se igrala odmah zatim, a Raketaši su samo na kratko mogli da "ohlade svoje mlaznice".

Nema vremena za odmor, odmah na finale

Finale VMA Akademca i 250. raketne brigade je počelo isto kao polufinala. Pristupilo se opreznoj,racionalnoj i jednostavnoj igri u oba tabora.Tako da se i na ovoj, najbitnijoj utakmici poluvreme završilo bez golova.Početkom nastavka dogodio se de žavu.

Cimbaljević je načeo mrežu "Raketaša" u 21. minutu, dakle u isto vreme kada je pogodio i u polufinalu. Umor je počeo da se primećuje na licima igrača 250-e raketne brigade s obzirom da im je ovo bila druga teška utakmica zaredom. Gordan Vlaški je u 28. minutu povisio na 2:0 i već tada se naslućivalo da će VMA Akademac postati pobednik u grupi Prijatelji. Šampioni ovog Memorijala iz 2011. godine do kraja su postigli još dva gola preko Branislava Borojevića i Atanasija Todorovića.

Zaista zaslužen uspeh ekipe VMA Akademac o čemu je i govorio Radovan Balać, najbolji strelac 250-e raketne brigade.

"Osećanja su mi pomešana. Dali smo u ovom trenutku maksimum. Neću tražiti opravdanja u umoru. Naši protivnici,koji su ujedno i naši drugovi danas su bili bolji i ja im od srca čestitam"

Milenko Cimbaljević je ove godine nosilac ofanzive VMA Akademca. Zasad njegova forma ovoj ekipi daje rezultate, a na svojim golovima ne daje preveliki značaj.

"Ne bih uopšte isticao pohvale koje se odnose na moje nastupe. Uspeh u fudbalu je zasluga kolektiva"

Kao što smo već rekli, Cimbaljević je bio strelac jednog od dva gola koji su Veterani RTS-a postigli u prošlogodišnjem Velikom finalu.

"Utisci sa Velikog finala su bili fenomenalni. Nadam se da ću i ove godine biti učesnik tako divnog događaja"

VMA Akademac u polufinalu svog dela turnira čeka boljeg iz meča pobednik Mediji protiv pobednika Dijaspore.

Polufinala i finala u svim preostalim grupama moći ćete i dalje da posmatrate uživo preko Interneta na stranici www.igrajmoza16.rs.

Poznati polufinalisti grupe Medija

Ekipa VMA Akademac je pobednik grupe Prijatelja. Koja će medijska kuća nastaviti borbu za "veliko finale" 15. Memorijalnog turnira „Igrajmo za 16" znaće se sledeće subote s obzirom da su poznati polufinalisti u grupi Mediji.

Poslednje treće kolo je počelo sat vremena kasnije jer je tim Skupštine grada Beograda odustao od takmičenja, pa je dnevni list Sport pobedio službenim rezultatom. Ali, timu Sporta to nije ništa značilo.

U polufinale su sigurno prošli Arena sport i Tanjug i upravo ova dva tima odigrala su meč za prvo mesto u grupi A, koji je obećevao tvrdu igru. Ujednačen ritam sa obe strane je uslovio da u prvom poluvremenu ne desi ništa značajnije. Drugi deo igre je otvoren golom i to vrlo lepim.

Igrači Tanjuga su nesporazumom "začeli" svoju akciju i bukvalno poklonili loptu Vladimiru Tokanoviću, koji je majstorski prevario golmana Tanjuga i doveo Arenu u vođstvo. Igrao se 18. minut. Ali ubrzo, ekipa Tanjuga je izjednačila. Bunjevčević je potpuno neometan sa dva metra ubacio loptu u svoj gol.

Do kraja utakmice oba sastava imala su dve divne šanse za trijumf. Tanjug je mogao i da slavi da je Dušan Krajinović u završnici bio precizniji, ali je njegov pokušaj završio na prečki. Baš je Krajinović bio akter bezazlenog incidenta koji usledio posle oštrijeg starta Ivana Radulovića.

Odnosi igrača su na kraju bili miroljubivi,a takav je bio i rezultat 1:1.Ovakav ishod više je odgovarao ekipi Arene sporta koja je zauzela prvo mesto u grupi A zbog bolje gol razlike.

A zbog čega je to dobro? Prošlogodišnji finalsti su izbegli bar na sledećem stepeniku sigurno najmoćniju ekipu ovogodišnjeg turnira.

RTV Vojvodina je posle Sport Kluba "demontirala" i Sport Netvork, takođe sa 7 prema 1. Nakon osam minuta je bilo 2:0, a oba gola postigao je Željko Miljanić. Za prvi je prošao kao Mesi, a za drugi pogodak je šutirao kao Ronaldo.

Početkom nastavka Aleksandar Lazarević je dokazao zašto je uz Miljanića jedan od najboljih tehničara na celokupnom takmičenju. Prevario je nekoliko igrača Sport Netvorka i povisio na 3:0. U igru je ušao Ljubiša Marković, veteran tima RTV Vojvodine. Nekada golman ove ekipe, zbog povrede ruke sada nastupa kao igrač i to čini u velikim stilu.

Upisao se u strelce u 19. minutu posle samo nekoliko kontakata sa loptom. Uroš Savić je smanjio na 4:1, a Marković se ubrzo ponovo odlično snašao u napadu postigavši svoj drugi gol. Srđan Dakić je povisio na 6 :1, a pečat, blago rečeno moćnog nastupa Vojvođana stavio je Totić u poslednjem minutu utakmice.

"Naša dosadašnja ubedljiva igra ne mora ništa da znači. Sport Klub i Sport Netvork su prosečne ekipe. Očekuje nas duel sa Tanjugom, a možda odmah zatim i sa Arena Sportom. To su znatno kvalitetniji timovi, ali mislim da smo uigraniji od svih. Ako bismo osvojili grupu Medija, ukrštamo se sa Dijasporom, a tamo su svi napoznanica. Tako da je sve moguće. Jedno je sigurno. Imamo veliku želju da ove godine ovojimo turnir 'Igrajmo za 16'", kaže Buda Marković, koji je već godinama stub i kamen temeljac ove ekipe.

Poslednji susret grupne faze Medija odigrali su Ringier Aksel Springer i Sport Klub koji je morao da pobedi sa pet golova razlike kako bi prošao u polufinale. Ali je Ringier pobedom od 4:1 potvrdio drugo mesto u grupi B, iza RTV Vojvodine. U 13. minutu Ringier je postigao dva gola preko Mirkovića i Ostojića i kaznio Sport Klub Nebojša Višković promašio dve fenomenalne prilike.

Kuzmanović je u prvom poluvremenu mogao da smanji prednosti Ringiera,ali je njegov lob udarac otišao pored gola. Pa ipak 2:1 je bilo u 19. minutu, kada je Kuzmanović iskoristio asistenciju Plavšića. Do kraja utakmice Ringier Aksel Springer, tj. dnevni list Blic je ponovo postigao dva gola za jedan minut. Strelci su bili Predrag Mihailović i Nemanja Mirković koji je proglašen za najboljeg igrača utakmice.

Polufinalni parovi u grupi Mediji su:

Arena Sport - Ringier Aksel Springer

RTV Vojvodina - Tanjug

Ovi mečevi se igraju 29. marta u Posko areni, a finalna utakmica se igra odmah nakon drugog polufinala.

Košutnjak dobio Spomen park RTS-a

U kompleksu RTS-a na Košutnjaku, u nedelju, završeni su radovi na izgradnji memorijalnog Spomen parka posvećenog nastradalim radnicima RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine.

U parku pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi" nalazi se 16 stabala u znak sećanja na 16 radnika RTS-a nastradalih u NATO bombardovanju. Potvrda da pamtimo i ne zaboravljamo.

Ideja koju su pokrenuli članovi Organizacionog odbora Memorijalnog turnira u malom fudbalu "Igrajmo za 16" na čelu sa predsednikom Veselinom Grozdanićem, da se odmah pored prostora na kome je 2000. odigran prvi turnir u malom fudbalu izgradi park, konačno je realizovana.

Do realizacije ne bi došlo da nije bilo prijatelja RTS-a sa Šumarskog Fakulteta koji su i projektovali ovaj Spomen park. Pejzažne arhitekte Dragana Skočajić i Aleksandar Bobić idejno su realizovali ovaj memorijalni kompleks u kojem se nalazi 16 stabala graba. Stabla su posađena u grupnoj formi, dok je oko njih zasađeno i devet stabala tužnog duda.

Veliku podršku u sadnji dalo je Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograda, čiji su radnici, uz pomoć studenata sa Šumarskog fakulteta, i zasadili većinu stabala u spomen parku.

Sadnice za spomen park u Košutnjaku darivao je Agroarm Đorđa Mladenovića, a  u sadnji su pored predstavnika porodica naših nastradalih radnika, učestvovale i mnogobrojne kolege, kao i pobednici RTS-ovog dela turnira Igrajmo za 16 iz ekipe Obezbeđenja.

Specijalni gost svečanosti sađenja drveća bio je Anri Gujon, mladi Francuz koji je svojevremeno tokom bombardovanja 1999. u školi na času istorije branio ideju da RTS kao medijska kuća nije nikako mogao da bude legitiman vojni cilj kako je to njegov profesor objašnjavao učenicima i zbog čega je bio oštro kritikovan. Gujon danas živi u Srbiji i pomaže deci sa Kosova. Odlukom Organizacionog odbora turnira, Gujon će tokom finala 15. Jubilarnog Memorijala u nedelju 13. aprila uručiti prestižan Trofej za fer plej.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво