Stidi se, Formulo 1

Odugovlačenje sa odlukom da se početak sezone trka odloži FIA kao da je želela da nam poruči da je profit ispred zdravlja i bezbednosti

Možda zvuči paradoksalno ali ima nečeg tako logičnog u potpunom odsustvu logike u potezima koje više-ne-toliko-novo rukovodstvo Formule 1 vuče poslednjih godina, pa tako i u osvit sezone 2020. godine.

Posle povratka na mala vrata značajnih sponzorskih sredstava poreklom iz duvanske industrije (iz Ferarija doduše nikad nisu ni otišli ali zato su se u Meklaren vratili prošle sezone), zatim prvog u istoriji ugovora sa industrijom igara na sreću, nekako logično zvuči i upravo najavljen sponzorski ugovor sa najvećom saudijskom naftnom kompanijom, u levičarskim krugovima poznatom i kao „najveći zagađivač na svetu".

Kao kruna svega dolazi i potpuno neshvatljivi odnos prema pandemiji koronavirusa.

Otvaranje nove sezone Formule 1 je verovatno jedan od najuzbudljivijih dana u godini, ispunjen nestrpljenjem da se odgonetne novi poredak u karavanu i da se, uz malo sreće, rodi nova nada za kojeg god vozača ili tim da navijamo.

Za tvrdokornog navijača čiju ljubav prema sportu ne mogu umanjiti ni godine lišene neizvesnosti u borbi za titulu, pobede i podijume čak, a kamoli anahrono vezivanje za „prljave", nezdrave ili politički nekorektne industrije te nedemokratske režime i države možda ni aktuelna besmislena odluka da se početak sezone (još uvek) ne odlaže uprkos proglašenoj pandemiji i merama koje brojne države sprovode u njenom zauzdavanju neće predstavljati problem da u nedelju, ako već ne i u petak i subotu, navije sat i pokloni dva sata života Formuli 1.

Priznajem, i sam sam jedan od takvih.

Međutim, negde mora da se podvuče crta. Čak i ako trenutno loše vesti u vezi sa globalnim širenjem infekcije i porastu broja preminulih već u nedeljama pred nama zamene znatno bolje, a pogotovo ako tako ne bude, odluka da u vreme kada praktično svi sportovi, uključujući i ostale kategorije auto-moto sporta prekidaju sve aktivnosti Formula 1 počinje sezonu po planu je toliko neodgovorna da niko pri zdravoj pameti ne može da je brani.

Naravno da nije morao aktuelni svetski prvak danas razočarano da izjavi „Cash is king" da bismo znali odakle vetar duva, ali jedno je biti neimpresioniran lošom reputacijom koju stiče posao koji vodiš - u nekim poslovnim krugovima to često zna da se računa kao pozitivna osobina - a sasvim drugo neodgovorno dovoditi u pitanje živote članova tima, novinare, redare i drugo osoblje i publiku koja tradicionalno u velikom broju puni tribine u Albert parku.

Na kraju, i taj prokleti profit zbog kojeg se cela ujdurma i pravi će stradati bilo tako što će trka u poslednjem trenutku ipak biti otkazana (dok ovo pišem za sada je samo Meklaren odustao nakon što je kod jednog člana tima test na prisustvo virusa bio pozitivan), bilo tako što će u nekom okrnjenom sastavu biti održana na zgražavanje normalnog sveta, i to bi možda bila i solidna uteha samo kada ne bi pri tome bili ugroženi i ljudski životi.

Ako brodska muzika svojom voljom nastavlja da svira dok Titanik polako tone možda i možemo da nađemo neki smisao u tome. Ali kada muzičare u takvoj situaciji prisiljavaju da sviraju, slika koju dobijamo postaje užasna. Stidi se, Formulo 1.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво