Ron Denis napustio Meklaren posle 37 godina

Nekadašnji izvršni direktor Meklarena Ron Denis napustio je ekipu posle 37 godina, tokom kojih je od nje napravio jednu od najuspešnijih u istoriji Formule 1.

Denis, koji je prošlog novembra smenjen sa mesta izvršnog direktora, prodao je svoj udeo od 25 odsto većinskom vlasniku, investicionom fondu iz Bahreina na čelu sa šeikom Mohamedom bin Esom Al Kalifom i manjinskom vlasniku Mansuru Ožeu.

Takođe, 70-godišnji Denis je podneo ostavku u upravnom odboru.

Mediji su preneli da je Denis napustio Meklaren zbog neslaganja sa Ožeom. Njih dvojica su bili dobri prijatelji i poslovni partneri, ali su se pre nekoliko godina posvađali zbog privatnih i poslovnih razloga.

Denis je došao u Meklaren 1980. godine, kontrolu nad ekipom preuzeo je godinu dana kasnije, a Meklaren je zatim u narednih 20 godina bio jedna od najdominantnijih ekipa u Formuli 1.

Za vreme Meklarenove saradnje sa Poršeovim motorima, od 1984. do 1987. godine Niki Lauda je osvojio šampionsku titulu, a Alan Prost dve.

Sa Hondinim motorima, od 1988. do 1992. godine, Meklaren je sa Alanom Prostom osvojio titulu, a tri sa Ajrtonom Senom.

Tokom saradnje sa Mercedesom, od 1995. godine, dve titule je osvojio Mika Hakinen, a jednu Luis Hamilton.

Denis je bio jedan od najzaslužnijih za saradnju Meklarena i snabdevača motora Honde, ali se to nije pokazalo kao dobro rešenje. Ekipa je poslednja u šampionatu ove godine, motori su nepouzdani.

Meklaren je prošle godine zauzeo šesto mesto u šampionatu konstruktora, a vozač Fernando Alonso je u više navrata tokom trka javno kritikovao motor i njegove performanse. 

Meklaren traži način da se izvuče iz ugovora sa Hondom za sledeću sezonu jer želi da sarađuje sa Mercedesom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво