Читај ми!

Rukometaši startovali pobedom

Srbija - Poljska 20:19 (kraj). Rukometaši Srbije uspešno su startovali na prvenstvu Evrope u Danskoj pošto su u prvom kolu savladali Poljsku 20:19 (13:9). Junak utakmice Darko Stanić odbranio šut Poljaka u poslednjim sekundama susreta. "Orlovi" u narednom meču igraju u sredu protiv Rusije.

Rukometna reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje na Evropskom prvenstvu u Danskoj, pošto je savladala Poljsku sa sa 20:19 (13:9) u Grupi C.

Izabranici selektora Vladana Matića osvojili su izuzetno značajne bodove, možda i ključne u nastavku borbe za visok plasman na šampionatu.

Srbija je protiv Poljske vodila tokom većeg dela meča. Poljska je početkom drugog poluvremena napravila preokret, ali nije uspela da sačuva vođstvo. Najbolji kod "orlova" bio je golman Darko Stanić sa 17 odbrana. Po tri gola za Srbiju postigli su Marko Vujin, Rastko Stojković i Nemanja Zelenović. Najefikasniji u timu Poljske bio je Marijuš Jurkijevič sa pet golova.

U dramatičnoj završnici, najbolji rukometaši Srbije uspeli da zabeleže veoma važnu pobedu na startu šampionata, najviše zahvaljujući fantastičnim odbranama Darka Stanića. Golman naše reprezentacije odbranio je čak 17 od 35 šuteva poljskih rukometaša, što je vanserijski procenat, a u poslednjem napadu reprezentacije Poljske izvarednom intervencijom sprečio je izjednačenje.

Drama u završnici mogla je da bude izbegnuta da je Marko Vujin pedesetak sekundi pre kraja iskoristio sedmerac i doneo našoj selekciji nedostižna dva gola prednosti. Njegov udarac je, međutim, Slavomir Šmal uspeo da odbrani. Večerašnja utakmica potvrdila je da dueli Srbije i Poljske po pravilu završavaju pobedama od jednog gola razlike, iako posle prvog poluvremena nije izgledalo da će biti tako.

U prvih 30 minuta izabranici Vladana Matića imali su problema u napadu, ali su odbranu odigrali na vrhunskom nivou i zaustavili Poljake na samo devet golova. Taj tempo bilo je teško održati, ali se ipak nije očekivao potpuni pad koncentracije naših rukometaša početkom drugog poluvremena, kada su Poljaci za samo šest i po minuta napravili seriju od 6:0 i poveli sa 15:13.

Selektor Matić, koji je odigrao veliki broj ovakvih utakmica, tada je uzeo tajm aut i neverovatno mirnom reakcijom uspeo je da smiri svoje izabranike, koji su reagovali fantastično, uzvratili serijom od 5:1 i vratili vođstvo (18:16).

U poslednjih petnaestak minuta usledila je nervozna igra oba tima, koja je prouzrokovala veliki broj grešaka, da bi na kraju usledila drama u završnici, koja je, srećom, završena dobro po naš tim.

Ovom pobedom, reprezentacija Srbije je napravila prvi, veliki korak ka plasmanu u drugu fazu takmičenja. Osvajanje bar drugog mesta u grupi garantuje nam jedna pobeda u preostala dva meča, protiv Rusije i Francuske.

"U narednim mečevima moramo drugačije da radimo. Da igramo drugačije, da se smirimo i da budemo disciplinovaniji. Ako uspemo sami sebe da kontrolišemo, biće sve dobro. Imamo veliki kvalitet. Samo trebamo u nekim trenucima da se kontrolišemo", rekao je kapiten Momir Ilić, koji se i "izvinio naciji zbog neizvesne utakmice".

Selektor Vladan Matić smatra da je njegov tim igrao dobro samo u jednom poluvrmenu, i da se ne smeju ponavljati ovakvi problemi sa realizacijom.

"Odigrali smo odlično prvo poluvreme. U drugom smo pali i više puta propustili šansu da prelomimo meč. Imali smo veliki problem u realizaciji. Golmani obe reprezentacije imali su izuzetnu utakmicu, ali je naša odbrana bila malo bolja, tako da smo uspeli da obranimo taj poslednji napad za izjednacenje", rekao je Matić.

Najbolji igrač utakmice bio je Darko Stanić, koji je imao 17 odbrana.

"Čim se završila utakmica otišao sam da sednem do klupe. Neverovatno sam se istrošio energetski. Bilo je vrlo teško. Svaki gol, svaka odbrana je bila toliko bitna, da je, jednostavno, trebalo mnogo koncentracije, pogotovo u odbrani", rekao je Stanić.

"Imali smo mnogo grešaka na koje treba da obratimo pažnju u daljem toku prvenstva. Čini mi se da smo mnogo lakše mogli da završimo ovu utakmicu. U napadu nismo imali sigurnosti, ali dobro je što smo počeli ovako prvenstvo. Ovo su dva velika boda i nadam se da ćemo u sledećoj utakmici biti bolji", dodao je Stanić.

Srbija: Stanić (17 odbrana), Milić (1 odbrana), Vujin 3, Nikčević 1, Manojlović 1, Toskić 2, Ilić 2, Radivojević, Prodanović 1, Stojković 3, Ilić 2, Rnić 1, Mitrović, Zelenović 3, Nenadić.

Poljska: Šmal (14 odbrana), Visomirski (0 odbrana), Jaška, Lijevski 3, Bjelecki, Višnjevski, B. Jurecki 2, M. Jurecki, Grabarčik, Jurkijevič 5, Šiprak 1, Lučak, Krajevski 3, Oržehovski 1, Šiba 1, Črapkovski 3.

Isključenja: Srbija 8 puta, Poljska 3 puta. Sedmerci: Srbija 3 (2), Poljska 6 (3).

Srbija u narednom meču igra u sredu od 18 sati protiv Rusije.

Kretanje rezultata na meču možete pogledati ovde:

19.41 - Kraj meča, pobeda Srbije 20:19. Fantastični Darko Stanić brani šut Poljaka u poslednjim sekundama meča. 

19.38 - Fenomenalni Poljski golman brani sedmerac Marku Vujinu. 

19.37 - Samo poen prednosti za Srbiju. Vladan Matić traži tajm-aut minut pre kraja. 

19.32 - Novo isljučenje za našu selekciju i sviran sedmerac. Nikčević dva minuta van parketa. Stameni Milić ovaj put nije uspeo da spasi mrežu - 19:18. 

19.30 - Strahinja Milić po drugi put brani sedmerac Poljacima - 19:17. 

19.26 - Samo poen prednosti za našu reprezentaciju - 18:17. "Orlovi" se ponovo muče u napadu. 

19.11 - Srbija ponovo vodi golom Momira Rnića - 17:16. 

17.07 - Rastko Stojković donosi izjednačenje - 15:15. 

17.05 - Zelenović postiže prvi pogodak za Srbiju u drugom poluvremenu, Poljska vodi 15:14. 

19.01 - Novi gol za Poljake i njihovo prvo vođstvo na meču, serija od 5:0. 

18.59 - Izjednačenje, velika serija Poljaka od 4:0. Naši igrači bez gola u drugom poluvremenu.

18.56 - Počelo drugo poluvreme, treće isključenje za našu selekciju. Na dva minuta isljučen Manojlović.

18.39 - Kraj prog poluvremena. Srbija vodi protiv Poljske 13:9. Odlična igra naših rukometaša u prvih 30 minuta.

18.35 - Kontra Srbije, majstorija Stojkovića za najveću prednost do sada - 12:7. 

18.33 - Prvim golom Nemanje Ilića na Evropskim prvenstvima naša reprezentacija ima tri gola prednosti - 10:7.  

18.30 - Prvi pogodak Nemanje Zelenovića na meču, Srbija vodi 9:7. 

18.26 - Darko Stanić brani sedmerac. "Ministar odbrane" sve sugurniji na golu. Stanić danas brani svoju stotu utakmicu na golu "Orlova".

18.21 - Srbija sa igračem manje, isključen Alem Toskić. Naši igrači ipak uspevaju da se odbrane u ovom napadu. 

18.16 - Bomba Marka Vujina, Srbija ponovo vodi sa dva razlike - 7:5. 

18.12 - Marko Vujin siguran sa sedmerca nakon prekršaja nad Toskićem, Srbija ponovo vodi sa 5:4. 

18.06 - Naši igrači postižu pogodak iz sedmerca sa igračem manje - 3:2. 

18.04 - Poljaci stužu do izjednačenja 2:2, Marko Vujin isključen na dva minuta. 

18.01 - Ivan Nikčević postiže prvi pogodak na ovoj utakmici, Srbija vodi sa 1:0. 

18.00 - Počeo duel između Srbije i Poljske, prvi napad ima naša selekcija. Naši rukometaši traže pobedu na već startu Evropskog prvenstva. Ovo je 12 duel ove dve reprezentacije na većim takmičenjima.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво