Читај ми!

Srebro sija kao zlato

Rukometaši nisu uspeli da naprave veliko čudo i osvoje titulu prvaka Evrope, ali su plasmanom u finale definitivno vratili ovaj sport na veliku scenu. Iako nisu pobedili Dansku, rukometaši su rezultatima na EP stali uz rame Novaku Đokoviću i vaterpolistima koji su osvojili titule u Melburnu i Ajndhovenu.

Rukometna reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je danas u Beogradu izgubila od Danske 19:21 (7:9).

Srbija je poslednju medalju na evropskim šampionatima osvojila 1996. godine, kada je bila "bronzana". "Orlovi" su ovim rezultatom izborili plasman na Svetsko prvenstvo i izborili kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Rajko Prodanović sa četiri gola, dok je Nenad Vučković postigao tri. Dance je predvodio Mikel Hansen sa devet golova.

Izabranici Veselina Vukovića pokazali su veliko srce i hrabru igru u Areni, ali je Danska u ovom trenutku, predvođena fenomenalnim Mikaelom Hansenom, ipak bolji tim. Pored srebrne medalje, srpskom timu za utehu ostaju i dva individualna priznanja, Momiru Iliću za najkorisnijeg igrača šampionata i Darku Staniću za najboljeg golmana.

Danci su od početka meča diktirali ritam, a Srbija je samo jednom na početku imala nerešen rezultat 2:2. Selekcija Danske dobro je organizovala kontranapade, igrala brzo i u takvoj situaciji Srbija se nije snašla najbolje.

Ipak, uspeli su srpski rukometaši da uvedu meču u koliko-toliko neizvesnu završnicu i smanjili na dva gola razlike. Tada je stvari u svoje ruke preuzeo sjajni Mikael Hansen i dva minuta pre kraja sve je bilo rešeno. Rukometaš Kila je u ključnim trenucima realizovao nekoliko napada, dok se srpski igrači nisu snašli u dva napada zaredom i šanse za izjednačenje otišle su u nepovrat. Uprkos porazu, navijači u Beogradskoj areni su aplauzom i pesmom ispratili rukometaše, kojima je podršku tokom cele utakmice davao i povređeni saigrač Žarko Šešum.

Prvo poluvreme obeležile su čvrste odbrane na obe strane i malo postignutih golova. Danci su bolje počeli meč i poveli sa 2:0, a prvi gol za Srbiju dao je Rajko Prodanović posle pet i po minuta igre. U sledećem napadu rezultat je izjednačio Nikola Manojlović, ali su potom gosti ponovo poveli i do isteka 30. minuta konstantno bili u vođstvu sa jednim ili dva gola prednosti.

Najbolji strelci reprezentacije Danske u prvom poluvremenu bili su Mikel Hansen i Andres Egert Jensen sa po tri gola. Srbiju su predvodili Nenad Vučković i Prodanović sa po dva gola. U prvom delu meča istakli su se, takođe, i golmani obe selekcije, Darko Stanić i Niklas Landin Jakobsen sa po 11 odbrana.

Drugo poluvreme počelo je isto kao i početak meča, sa dva gola u mreži Srbije. Strelac oba pogotka bio je Nikolaj Markusen, da bi u 34. minutu Ivan Nikčević smanjio na 8:11. Usledili su golovi Nenada Vučkovića i Alema Toskića, pa je domaća selekcija prišla na gol zaostatka.

U 47. minutu Danska je povela sa četiri razlike (16:12), ali su Prodanović, Rastko Stojković i Marko Vujin uspeli da vrate Srbiju u meč i ponovo smanje na gol razlike (16:17). Pobedu Dancima i titulu evropskog prvaka obezbedio je u finišu meča najbolji strelac finala Mikel Hansen, strelac četiri od poslednjih pet golova gostujuće reprezentacije. On je postigao ukupno devet golova. 

Velike zasluge za pobedu Danaca ima i golman Landin Jakobsen, koji je večeras imao čak 19 odbrana. Na suprotnoj strani, Stanić je zaustavio 15 šuteva protivničkih igrača. U 52. minutu meča reprezentativac Srbije Nikola Manojlović dobio je crveni karton zbog trećeg isključenja. 

Bronzanu medalju danas je osvojila selekcija Hrvatske koja je u meču za treće mesto savladala Španiju.

Srbija: Marjanac, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Stanić, Ilić 2, Marković, Prodanović 3, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.
Danska: Landin, Mogensen, Kristijansen, Lauge 2, Markusen 2, Egert 3, Spelerberg 1, Svan-Hansen, Lindberg 2, R. Toft-Hansen 1, Kleverli, Sondergard 1, H. Toft-Hansen, M. Hansen 9, Nilsen.
Sedmerci: Srbija 3/2, Danska 1/1
Isključenja: Srbija 8 minuta, Danska 6 minuta

Utakmica je odigrana pred 16.000 navijača u Beogradskoj areni, a sudili su Norvežani Kenet Abrahamsen i Arne Kristijansen.