Читај ми!

Istraga utvrdila da je Niman varao u više od 100 partija

Najpopularnija šahovska platforma na svetu Chess.com objavila je izveštaj na 72 stranice o istrazi o partijama Hansa Nimana, koja je otkrila da je američki velemajstor varao mnogo češće nego što je ranije otkriveno. Utvrđeno je da je Niman „verovatno dobio nezakonitu pomoć u više od 100 onlajn igara, uključujući i događaje u kojima je novac bio u pitanju", izveštava Gardijan.

Sumnje u Nimana, 19-godišnjaka koji je napravio meteorski uspon u prvih 50 na svetu u protekle četiri godine, prošlog meseca izrazio je svetski šampion Magnus Karlsen kada je izjavio da Amerikanac pobeđuje nelegitimnim putem.

Karlsen je rekao da ga je to navelo da se povuče sa turnira prvi put u karijeri, a potom je Norvežanin ponovo zaprepastio šahovsku javnost povukavši se iz onlajn igre nakon samo jednog poteza protiv Nimana.

Međunarodna šahovska federacija je nekoliko dana kasnije najavila formiranje komisije koja će ispitati optužbe aktuelnog svetskog prvaka, a Chess.com je Nimanu zabranio korišćenje usluga najpopularnije šahovske platforme.

Niman je odlučno demantovao optužbe, iako je priznao da je prekršio pravila fer-pleja najmanje dva puta u prošlosti koristeći pomoć šahovskih mašina: prvo kao 12-godišnjak na onlajn turniru, a zatim kao 16-godišnjak.

Izveštaj Chess.com, koji se oslanjao na alate za otkrivanje varanja, uključujući poređenje poteza igrača sa onima koje preporučuju moćni superkompjuteri, ponudio je ubedljive dokaze zasnovane na podacima koji su u suprotnosti s tim izjavama.

U izveštaju se navodi da je dosadašnjim analizama otkriveno da je „desetine" velemajstora uhvaćeno u prevari na Chess.com, uključujući neke od trenutno najboljih 100 na svetu, od kojih su svi priznali prekršaj.

Aktuelni skandal je izbio u septembru kada je Niman pobedio Karlsena dok je igrao crnim figurama na Sinkfild kupu, vrednom 433.000 funti u Sent Luisu, čime je prekinut niz od 53 partije bez poraza aktuelnog svetskog šampiona u klasičnim igrama van table.

Šokantan poraz i Karlsenovo povlačenje izazvali su vrtlog komentara i navoda da je Niman varao, uključujući i optužbe Hikarua Nakamure, američkog velemajstora koji je nekada bio drugi igrač na svetu.  

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво