Читај ми!

Više od 6.000 biciklista dolazi u Srpsku i Srbiju

Svetsko prvenstvo Gran Fondo u biciklizmu, koje se održava od 5. do 10. oktobra u Istočnom Sarajevu i u Olimpijskom centru Jahorina, kao i kvalifikaciona trka Svetske serije koja će se voziti od 13. do 15. avgusta, okupiće više od 6.000 biciklista iz celog sveta.

Biće to jedan od najmasovnijih i najatraktivnijih sportskih događaja na ovim prostorima u poslednje tri decenije i jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Republici Srpskoj do sada.

Prvi put u istoriji, Svetsko prvenstvo Gran Fondo u biciklizmu biće održano na Balkanu i okupiće u Istočnom Sarajevu u Olimpijskom centru Jahorina više od 6.000 takmičara i pratećeg osoblja iz celog sveta.

Uoči Svetskog šampionata, od 13. do 15. avgusta biće održana i kvalifikaciona trka Svetske serije Gran Fondo, koja će se voziti na istoj stazi kao i Svetski šampionat i na kojoj će nastupiti više od 1.000 takmičara iz cele Evrope i našeg regiona.

"Prijave su u toku, interesovanje takmičara je ogromno. Svi zaljubljenici u biciklizam žele da uzmu učešće i budu deo ovakvog spektakla. Doći će nam vozači iz Slovenije, velikani svetskog biciklizma, vozači iz Italije, Mađarske, Hrvatske, Severen Makedonije, a biće tu i velikih srpskih imena. Pozivam sve da nam se pridruže i najavljujem nezaboravnu vožnju u Istočnom Sarajevu, na Jahorini i Trebeviću", istakao je sportski direktor Svetskog prvenstva Gran Fondo Ivan Stević.

Zainteresovanost takmičara iz celog sveta, a pogotovo iz Srbije, koji žele da dođu na Jahorinu ovog leta i budu deo kvalifikacione trke za Svetsko prvenstvo ogromna je i organizatori će biti na slatkim mukama.

Aktivni vozači, rekreativci, nekadašnji učesnici i pobednici velikih etapnih trka, svi oni okupiće se od 13. do 15. avgusta u Istočnom Sarajevu i na Jahorini kako bi pokušali da izbore normu za Svetsko prvenstvo u oktobru.

Najavljuju se i nastupi velikih svetskih biciklističkih imena, koja organizatori još drže u tajnosti, tako da nema sumnje da nas očekuje veliki biciklistički spektakl ovog leta na Jahorini i u Istočnom Sarajevu.

Svi rekreativci i aktivni vozači stariji od 18 godina iz čitavog regiona i Evrope imaće priliku da se od 13. do 15. oktobra okušaju na jednoj od najatraktivnijih ali i najzahtevnijih staza i pokušaju da izbore normu za Svetsko prvenstvo od 5. do 10. oktobra u Istočnom Sarajevu.

Prijave za kvalifikacionu trku Svetske serije Gran Fondo su u toku na zvaničnom sajtu Svetskog prvenstva: www.istocnosarajevo.com

U okviru promocije Svetskog šampionata, u Srbiji će se organizovati niz promotivnih dešavanja, a ključni gradovi u promociji biće Mionica, Požarevac i Zlatibor.

Svetski šampionat nema samo sportski, već i ogroman turistički značaj za čitav region, te će tako Jahorina i Zlatibor ponovo biti uključeni u jedinstven projekat sportske i turističke saradnje tokom Svetskog šampionata u oktobru i kvalifikacione trke Svetske serije Gran Fondo, koja je na programu u avgustu.

Jahorina i Zlatibor su u prethodne tri godine čak dva puta bili domaćini jedne od najlepših i najinteresantnijih etapa do sada na Trci kroz Srbiju. Tokom 2019. i 2020. godine, dva puta su vožene etape sa Jahorine do Zlatibora.

Dva najveća i najpoznatija turistička centra u regionu su na taj način pokazala da neguju više nego prijateljske odnose, izuzetnu turističku i sportsku saradnju, a tome u prolog najbolje svedoče reči predsednika Opštine Čajetiona Milana Stamatovića i dikretnora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevnaića, koji su istakli da ova dva turistička bisera ne vide jedni druge kao konkurenciju, već kao partnere u razvoju turizma i turističke ponude, pogotovo kroz sport i sportske aktivnosti, promociju zdravih stilova života, zdravlja, povezivanja i još bliže saradnje.

Stoga će i ove godine Zlatibor imati svoje mesto u promociji Svetskog šampionata na Jahorini, Zlatiborci će imati priliku da predstavi svoje turističke potencijale, svoju turističku ponudu i prirodne lepote zlatiborskog kraja svim biciklistima iz celog sveta koji budu nastupili na Svetkom prvenstvu u Istočnom Sarajevu i na Jahorini.

Na Zlatiboru će ovog leta biti organizovano nekoliko promotivnih biciklističkih vožnji i akcija, kako bi se i turistima u našoj zemlji predstavio Svetski šampionat, ali i čitav turistički region od Jahorine do Zlatibora.

"Nema sumnje da će to biti idealna prilika da se svim turistima i biciklistima koji budu nastupili na Svetskom prvenstvu u oktobru i na kvalifikacionoj trci u avgustu, predstavimo sve ono najlešpe što imamo da ponodimo, naše lepote, turističke potencijale, gostoprimstvo po kojem smo prepoznatljivi u celom svetu, kako bi se i u narednim godinama svi oni sa svojim porodicama vraćali na Jahorinu i na Zlatibor. To je velika šansa i za promociju Srbije i Republike Srpske u svetu, ali i našeg celokupnog sporta i biciklizma pogotovo. Znamo da i Jahorina i Zlatibor ulažu mnogo u izgradnju biciklističkih staza i sportske infrastrukture, ali i da su prepoznali cikloturizam kao svoju priliku za dodatnu promociju u svetu" istakao je direktor Svetskog prvenstva Gran Fondo Vladimir Kuvalja.

Iste akcije planirane su i u Mionici i u Požarevcu. Mionica je od 2018. godine konstantno na ruti Trke kroz Srbiju.

"To je mala opština velikog srca koja voli biciklizam i biciklizam voli Mionicu. To je predivan kraj Srbije koji, zahvaljujući predsedniku Opštine Mionica Bobanu Jankoviću, raste i razvija se, pogotovo u sportskom smislu. Danas je Mionica simbol Trke krozu Srbiju i srpskog biciklizma. Stoga će i na Svetskom šampionatu Mionica, poput Zlatibora i Požarevca, imati priliku da predstavi sve svoje turističke potencijale i svoje prirodne lepote biciklistima iz celog sveta", dodao je Kuvalja.

Požarevac je dobitnik nagrade za Grad decenije na Trci kroz Srbiju, grad koji je od 2012. do danas uvek bio na ruti trke kroz Srbiju i koji i te kako ima šta da ponudi svim ljubiteljima sporta i biciklizma, ali i turistima iz celog sveta.

"U Požarevac, Mionicu i na Zlatibor dovešćemo najveća imena srpskog biciklizma, ali i goste iznenađenja iz čitavog regiona. Organizovaćemo promotivne vožnje kroz najlepše krajeve Srbije, kako bismo svim potencijalnim učesnicima približili Svetsko prvenstvo u Istočnom Sarajevu u oktobru. Organizovaćemo i dečje radionice, školice biciklizma tokom kojih ćemo staviti akcenat na bezbednost svih biciklista i učesnika u saobraćaju. Radićemo sa najmlađima i na omasovljenju. Biciklizam povezuje mnogo privrednih grana, a promocija zdravog života i naših prirodnih lepota i turističkih potencijala je nešto što ide rame uz rame uz biciklizam i to vidimo i kao veliku šansu za promociju Srbije, Republike Srpske i čitavog regiona", dodao je Ivan Stević, sportski direktor Svetskog šampionata Gran Fondo u Istočnom Sarajevu i na Jahorini.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво