Sportske igre mladih održane u Nišu i Kuršumiliji

Nakon spektakularnog otvaranja Igara i proslave rođendana SIM Srbije prošlog vikenda u Priboju, Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih nastavio je da krstari Srbijom. Posle Kruševca i Kraljeva, gde su klinci uživali početkom nedelje, sada su na red došli i Niš i Kuršumlija.

U gradu na Nišavi, mladi sportisti jedva su dočekali da na terenima pokažu koliko su se vredno spremali za ovogodišnju sezonu. Ogranizatore Igara njihov talenat nije začudio, jer se zna da je Niš oduvek bio rasadnik sjajnih sportista, među kojima su i fudbaleri Dragan Pantelić, Dragan Stojković Piksi, odbojkaš Ivan Miljković, košarkaš Stefan Jović i mnogi drugi.

Svečano otvaranje Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Nišu priređeno je na otvorenim terenima OŠ „Dušan Radović", a tom prilikom je Ivana Jovanović, predsednica SIM Srbije, uručila plaketu za doprinos razvoju Igara Saši Šagriću, sekretaru Sekretarijarta za omladinu i sport Gradske uprave Niša.

Prisutnima se na otvaranju, između ostalih, obratio Božidar Stošić, direktor OŠ „Dušan Radović".

"Izuzetno nam je drago što smo domaćini jedne ovakve manifestacije koja slavi mladost, sport i dobru energiju. Neizmerno smo radosni i zbog toga što će veliki broj dece, ne samo iz Niša, već i one koja su danas doputovala na Igre iz drugih gradova, koristiti blagodeti koje pružaju naši sportski tereni. Mi ćemo se i ovog puta, kao i mnogo puta do sada, potruditi da budemo dobri domaćini i da omogućimo da Igre proteknu u najboljem redu", rekao je Stošić, poželevši svim učesnicima mnogo uspeha na takmičenjima.

Kao što tradicija nalaže, Igre su mogle da počnu nakon polaganja zakletve prijateljstva i paljenja plamena prijateljstva. Da sve bude u najboljem redu pobrinula se i Sonja Orlović, koordinator Igara za Niš.

Zakletvu je u ime sportista položio Petar Mitić, rukometaš iz kluba „Mladost 2012". Baklju je, praćen aplauzima i povicima podrške velikog broja okupljenih Nišlija, uneo talentovani rukometaš Tomo Veljković, član pionirske reprezentacije Srbije i kluba „Mladost 2012".

Kao što se moglo i očekivati, na velelepnom sportskom kompleksu u Nišu zablistalo je mnogo talenata, pa ćemo neke od njih ovog leta gledati i na Državnom finalu u Beogradu.

Igre su za vikend stigle i na jug Srbije, u Kuršumliji, gde je pravi letnji dan na Sportskom centru od samog jutra okupio mnoštvo dece željne takmičenja, igre i druženja.

Da zabava bude i više nego sjajna pobrinuli su se majstori dobrog provoda - Haos animatori, kao i kuršumlijski plesni sastav Ragnarok, a svečani ton ovom događaju dala je Jana Dragović, učenice Gimnazije Kuršumlija, koja je na samom početku programa izvela himnu Republike Srbije.

"Deca i građani Kuršumlije su navikli na to da mi posebne emocije gajimo prema ovom gradu i izuzetno se radujemo kad god imamo priliku da dođemo u sredinu gde su svi istinski zavoleli Igre i dali i nama vetar u leđa da radimo još više i bolje. Nažalost, ove godine nas je sve pogodila tužna vest da sa nama više nije Dragan Petrović, predsednik Sportskog saveza Kuršumlija, čovek koji je bio velik prijatelj Igara i koji nažalost nije uspeo da pobedi kovid 19. Sigurna sam da ga negde na nebu anđeli čuvaju i zamoliću vas da danas svi budete veseli i da na terenu svaki vaš potez bude ispunjen ljubavlju, jer su današnje Igre u Kuršumliji posvećene upravo Draganu Petroviću", istakla je Ivana Jovanović, predsednica SIM Srbije, na ceremoniji otvaranja Igara.

Ona je potom plaketu za doprinos razvoju Igara uručila Dejanu Loviću, predsednika Skupštine opštine Kuršumlija.

"Kuršumlija jeste malo mesto, ali je stvarno mesto sa velikom dušom i velikim srcem. Naša deca vole da se takmiče, da treniraju, da se druže. I ova manifestacija je već godinama prava za decu i jedva je čekaju svake godine. Kod nas se i mesec dana ranije priča kako će Igre doći u Kuršumliju, kako će biti lepog druženja. Ali i kako će pobednici biti nagrađeni da putuju na Državno finale. I zaista je posebno kada mladi znaju da će neki od njih otići i na Međunarodno finala u Split, imati besplatno mini letovanje i takmičiti se sa drugarima iz regiona", istakao je profesor Dejan Lović, predsednik Skupštine opštine Kuršumlija.

Zakletvu prijateljstva u ime svih učesnika položio je Petar Spasojević, član KK Kuršumlija, a baklju su, na oduševljenje svih prisutnih, uneli Tamara Marinković, članica ženskog odbojkaškog kluba Kuršumlija i članovi tima Atomskih mrava, inače prošlogodišnji finalisti regionalnog finala u Splitu.

Glavni koordinator Igara za ovaj kraj, Nikola Milijanović bio je zadovoljan kako je sve proteklo, a zaslužan za to sigurno je i Dranan Simić, direktor Sportskog centra Kuršumlija, čiji su tereni sijali na takmičenjima.

Kao što je poznato, učesnici u Igrama su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, za decu je sve besplatno.

Sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnje podrške partnera, pokrovitelja i sponzora Igara: predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalnog sponzora - Kompanije Dunav osiguranje, kao i kompanija Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija, kao i tehničkog partnera Igara - Saveza za školski sport Srbije.

Čelni ljudi SIM Srbije uvek koriste priliku da se na podršci zahvale i medijima, koji na sjajan način prate ovu manifestaciju koju klinci zovu „čarolija koja traje".

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво