Читај ми!

MOL liga – ko je ko?

Hokejaši Beograda za pola godine moraće da pređu put dug više od 10.000 kilometara. Upoznajte učesnike međunarodne hokejaške MOL lige, u kojoj se takmiči jedanaest klubova iz tri države.

Međunarodna hokejaška MOL liga je takmičenje ustanovljeno 2008. godine i održava se u organizaciji Saveza hokeja na ledu Mađarske, a pod generalnim sponzorstvom poznatog mađarskog petrohemijskog koncerna.

U predstojećoj sezoni 2016/17. ligu će činiti ukupno 11 timova iz tri države (sedam mađarskih, tri rumunska i jedan srpski), što će biti najveći broj učesnika od njenog osnivanja. I pored toga, liga ima tendenciju daljeg širenja, pa je već sada poznato da će joj se od sezone 2017/18. priključiti ekipa budimpeštanskog Vašaša, a interesovanje postoji i kod klubova iz Hrvatske i Slovačke.

Gotovo svi klubovi u novu sezonu ulaze sa velikim ambicijama, o čemu svedoči podatak da u svojim sastavima pored domaćih snaga imaju angažovana po četiri-pet igrača iz inostranstva, pretežno iz Rusije, Kanade i Slovačke.

O snazi mađarskog hokeja najbolje govori činjenica da je njihov nacionalni tim ove godine nastupao na Svetskom prvenstvu Top divizije, koje je održano u Rusiji. Naši severni susedi, istina, nisu uspeli da obezbede opstanak u najjačem društvu, ali igrama i rezultatima nisu razočarali. Zabeležili su jednu pobedu i šest poraza (od Slovačke 4:1, Kanade 7:1, Francuske 6:2, Finske 3:0, SAD 5:1 i Nemačke 4:2). Istorijsku pobedu ostvarili su nad Belorusijom rezultatom 5:2.

Treba istaći da Mađari već više od decenije sistematski rade na unapređenju uslova za razvoj tog sporta, tako da trenutno imaju 24 ledene dvorane naspram svega tri, koliko broji Srbija, i šest, koliko ima Rumunija.

U ligaškom delu sezone, koji traje od septembra do početka februara, timovi će igrati četvorokružno svako sa svakim, po dve utakmice kao domaćini i dve kao gosti, tako da će svaka ekipa odigrati minimum 40 utakmica tokom sezone. Najboljih osam ekipa izboriće plasman u doigravanje šampionata gde će se četvrtfinale, polufinale i finale igrati do četiri pobede u seriji.

U protekle dve sezone šampionsku titulu MOL lige osvajala je ekipa DVTK Jegešmedvek (Polarni medvedi) iz Miškolca, a najveći rivali su im bili hokejaši tima budimpeštanskog MAK-a (Mađarski atletski klub).

Od ostalih mađarskih timova tu su još i Fehervari Titanok, Debrecin HK, Ferencvaroš, Ujpešt i Dunajvaroš (pobednik MOL lige 2012. i 2013. godine).

Iz Rumunije dolaze tri najbolja kluba te zemlje. Šampionska ekipa Dunarea Galati, drugoplasirana Čiksereda (dva puta pobednik MOL lige) i trećeplasirana Korona Brašov.

Boje Srbije braniće HK Beograd, klub oformljen pre dva meseca sa idejom da okupi najbolje srpske hokejaše u cilju jačanja nacionalnog tima, kako bi kroz zajednički nastup u jakom takmičenju pokušali da izbore plasman reprezentacije u Diviziju I svetskog hokeja.

Klubove MOL lige predstavljamo redosledom njihovog plasmana u prethodnoj sezoni: 

DVTK JEGEŠMEDVEK (Polarni medvedi)–  Miškolc, Mađarska

Klupske boje su crna i žuta. Klub je osnovan 1978. godine. Najveće uspehe ostvario je u protekle dve godine kada je osvojio titule šampiona MOL lige i šampiona Mađarske za sezone 2014/15. i 2015/16.

Polarni medvedi igraju u Miškolc areni, otvorenoj 2006. godine, koja prima 2.000 gledalaca.

Grad Miškolc je regionalni centar severne Mađarske. Nalazi se na 35 km od granice sa Slovačkom i glavni je grad županije Boršod. Miškolc ima 170.000 stanovnika i četvrti je po veličini grad u Mađarskoj, iza Budimpešte, Debrecina i Segedina. Od Beograda je udaljen 550 kilometara.

MAK (Mađarski atletski klub) – Budimpešta, Mađarska

Klub je osnovan 1963. godine. Utakmice igraju u izuzetno funkcionalnoj i arhitektonski atraktivnoj Tuskecsarnok areni, izgrađenoj 2015. godine, kapaciteta 2.540 gledalaca. Boje kluba su plava, bela i crna. Aktuelni su vicešampioni MOL lige. U finalu doigravanja prošle sezone izgubili su sa 4:0 u seriji od Polarnih medveda iz Miškolca.

Budimpešta je glavni grad Mađarske sa 1,7 miliona stanovnika. Predstavlja politički, trgovački, industrijski i saobraćajni centar zemlje. Od Beograda je udaljena 380 kilometara.

FEHERVARI TITANOK – Sekešfehervar, Mađarska

Klub je osnovan 2008. godine i predstavlja praktično "farma" tim EBEL ligaša Fehervari AV19. Boje kluba su plava i bela. Dvorana u Sekešfehervaru prima 3.500 gledalaca. Prošle sezone u MOL ligi osvojili su treće mesto u ligaškom delu šampionata.

Grad Sekešfehervar je udaljen od Beograda 430 kilometara. Predstavlja administrativni centar županije Fejer i ima 100.000 stanovnika. Nalazi se u blizini jezera Balaton i od Budimpešte je udaljen svega 50 kilometara. 

DEBRECIN HK – Debrecin, Mađarska

Godina osnivanja kluba je 1989, a svoje utakmice igra u lokalnoj dvorani, koja prima 500 gledalaca. Klupske boje su žuta i plava. Najbolji plasman je ostvaren prošle sezone kada su zauzeli četvrto mesto u ligaškom delu MOL šampionata.

Debrecin je drugi po veličini grad u Mađarskoj sa 204.000 stanovnika. Predstavlja sedište županije Hajdu–Bihar. Nalazi se na severoistoku Mađarske. Od Budimpešte je udaljen 230 a od Beograda 475 kilometara.

UJPEŠT TE – Budimpešta, Mađarska

Klub bogate tradicije, osnovan davne 1885. godine. Boje kluba su ljubičasta i bela. Utakmice igraju u Ujpešt ledenoj dvorani, kapaciteta 2.200 gledalaca. U svojim vitrinama imaju 13 titula šampiona Mađarske (poslednju su osvojili 1988. godine) i devet pehara pobednika Kupa Mađarske (poslednji iz 1990. godine). U poslednje dve decenije nemaju zapaženijih rezultata. Prošle sezone zauzeli su peto mesto u MOL ligi.

 FERENCVAROŠ TC – Budimpešta, Mađarska

Najtrofejniji mađarski klub, koji uz Ujpeši predstavlja jednu od prepoznatljivijih sportskih ikona te zemlje. Hokejaška sekcija tog sportskog društva osnovana je još 1899. godine. Utakmice igraju u dvorani Pešteržebeti, kapaciteta 1.500 gledalaca. Budimpeštanski "zeleno-beli" osvojili su 25 titula šampiona Mađarske, dok su 13 puta bili osvajači nacionalnog kupa. I pored bogate tradicije, klub je željan novih uspeha jer u poslednjih 20 godina nijedan novi trofej nije stigao u njihove vitrine. 

SPORT KLUB ČIKSEREDA - Mijerkureja Čuk, Rumunija

Još jedan klub zavidne tradicije, osnovan 1929. godine. Klupske boje su plava, bela i crna. Titulu šampiona Rumunije osvajali su 14 puta (poslednji put 2012. godine), dok su devet puta bili osvajači Kupa Rumunije. Čiksereda ima i jednu titulu šampiona MOL lige, osvojenu 2011. godine. Aktuelni su vicešampioni Rumunije, a prošle godine u MOL ligi zauzeli su tek sedmo mesto.

Grad Mijerkureja Čuk je opštinski centar u rumunskom okrugu Hargita. Ima 45.000 stanovnika. Od Beograda je udaljen 610 kilometara.

DUNAJVAROŠ (Čelični bikovi) – Dunajvaroš, Mađarska

Klub je osnovan 1977. godine, a boje su su crvena, crna i bela. Utakmice igra u dvorani kapaciteta 4.500 gledalaca. Četiri puta je bio šampion Mađarske (poslednji put 2002. godine), Kup ove zemlje osvajao je deset puta. "Čelični bikovi" iz Dunajvaroši su bili i šampioni Panonske lige 2013/14. kao i Karpatske lige 1997/98. MOL ligu su osvajali dva puta – 2012. i 2013. godine. Prošle sezone zauzeli su tek osmo mesto.

Dunajvaroš je grad sa 65.000 stanovnika, smešten na desnoj obali Dunava. Udaljen je od Budimpešte 75 kilometara. Izgrađen je sredinom prošlog veka tokom socijalističke epohe i procesa industrijalizacije zemlje. Od Beograda je udaljen 360 kilometara. 

ASK KORONA BRAŠOV – Brašov, Rumunija

Boje kluba su plava i žuta. U pitanju je relativno mlad klub, osnovan 2007. godine. Utakmice igra u dvorani Olimpik, koja predstavlja ponos Brašova, otvorenoj 2010. godine sa kapacitetom 2.500 gledalaca. Kup Rumunije osvajali su 2013. i 2014. godine, dok su šampioni te zemlje bili u sezoni 2013/14, kada su bili i finalisti doigravanja MOL lige. Prošle sezone bili su trećeplasirana ekipa u rumunskom šampionatu, dok su u MOL ligi zauzeli poslednje, deveto mesto. 

Grad Brašov je središte istoimenog okruga. Smešten je u centralnom delu Rumunije, u pokrajini Transilvanija i ima 250.000 stanovnika. Grad su u srednjem veku osnovali Sasi i pretežno ga je naseljavalo nemačko stanovništvo. Tokom 20. veka došlo je do velikih demografskih promena, tako da danas Rumuni čine 90 odsto populacije, a Nemci svega 0,6 odsto. Brašov je danas važno kulturno, obrazovno i privredno središte Transilvanije. Takođe, to je veoma značajan turistički centar čije atrakcije predstavljaju očuvano srednjovekovno gradsko jezgro, a u okolini grada nalaze se i najvažniji rumunski zimski turistički centri. Inače, ceo grad živi za svoj hokejaški klub, o čemu svedoči i činjenica da je centralni gradski trg bio prepun tokom nedavnog predstavljanja ekipe za narednu sezonu. Brašov je od Beograda udaljen 565 kilometara.

DUNAREA – Galac, Rumunija

Klub je osnovan 1958. godine, a svoje utakmice igra u lokalnoj ledenoj dvorani koja može da primi čak 5.000 gledalaca. Boje kluba su crvena i plava. Aktuelni su šampioni Rumunije za sezonu 2015/2016, odbranivši titulu osvojenu u sezoni 2014/15. Ove godine prvi put nastupaju u MOL ligi.

Grad Galac je udaljen od Beograda 850 kilometara i predstavljaće najdalju tačku koju će hokejaši našeg kluba morati da posete tokom takmičenja u MOL ligi. Grad se nalazi na istoku Rumunije, a od Bukurešta je udaljen 190 kilometara. Ima 300.000 stanovnika i predstavlja centar rumunske teške industrije. U njemu se nalazi najveća rumunska luka na Dunavu, brodogradilište i najveća rumunska železara – Sideks.

HK BEOGRAD – Beograd, Srbija

Najmlađi klub u ligi. Osnovan 2016. godine. Boje kluba su plava i bela. U svojim redovima okupio je gotovo sve članove nacionalne selekcije uz nekoliko stranih pojačanja. Utakmice igra u Dvorani zimskih sportova "Pionir", kapaciteta 2.000 gledalaca.

Većina klubova MOL lige je pripreme za novu sezonu započela već početkom avgusta, tokom kojeg su odigrali i više pripremnih utakmica. Hokejaši Beograda su na led stali tek krajem avgusta i to u mađarskom gradu Dunajvaroš, gde su trenirali desetak dana odigravši dve pripremne utakmice.

Navešćemo samo neke od rezultata iz pripremnog perioda, koji mogu dati predstavu o snazi timova MOL lige:

HKM Zvolen (Ekstraliga Slovačke) – DVTK Jegešmedvek (MOL liga) 3:4
DVTK Jegešmedvek (MOL liga) – GKS Tihi (1. liga Poljske) 3:1
MAK Budimpešta (MOL liga) – Olimpija Ljubljana (EBEL liga) 2:3
Topolkani (2. liga Slovačke) – Ujpešt (MOL liga) 2:6
Fehervari Titanok (MOL liga) – HK Beograd (MOL liga) 4:2
MHC Martin (Ekstraliga Slovačke) – DVTK Jegešmedvek (MOL liga) 1:3
Dunajvaroš (MOL liga) – HK Beograd (MOL liga) 6:2
Fehervar AV19 (EBEL liga) – MAK Budimpešta (MOL liga) 2:0

Put dug pola godine i 19.920 kilometara

Hokejaši Beograda će tokom ligaškog dela sezone odigrati čak 40 utakmica, a tokom takmičenja će putujući na gostovanja i natrag, bar teoretski, morati da pređu put ukupne dužine od blizu 20.000 kilometara. U praksi će taj put ipak biti bar za trećinu kraći, jer će se zahvaljujući rasporedu ići na vezana gostovanja.

Već ovaj podatak govori koliko će učešće u MOL ligi predstavljati veliki izazov u takmičarskom i organizacionom smislu za klub iz Beograda, čiji su igrači, u većini slučajeva, do sada imali tek desetak utakmica po sezoni domaćeg šampionata.

Imajući sve to u vidu, jasno je koliko će vredan biti svaki osvojeni bod, a već eventualni plasman u doigravanje predstavljaće značajan uspeh.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво