Lens, kriv van svake sumnje

Dileme više nema, Lens Armstrong je bio deo najveće doping zavere u istoriji sporta. Više od hiljadu strana dokaza (uključujući svedočanstva 11 Armstrongovih kolega), koje je objavila američka Antidoping agencija, nedvosmileno pokazuju da Armstrong svoje sportske uspehe u najvećoj meri duguje nedozvoljenim sredstvima koje je obilato koristio.

Nekadašnji timski drug Lensa Armstronga Džordž Hinkepi izašao je u javnost sa saopštenjem u kojem potvrđuje svoju ulogu u doping skandalu. „Istražiteljima sam rekao sve što sam imao", naveo je Hinkepi u saopštenju u kojem, pored ostalog, govori o rasprostranjenosti upotrebe dopinga u biciklizmu na najvišem nivou.

Američka antidoping agencija objaviće u sredu dokaze koje ima na raspolaganju protiv Lensa Armstronga - preko hiljadu strana svedočenja 26 osoba, uključujući i 15 biciklista koji su bili upoznati sa Armstrongovim nedozvoljenim aktivnostima.

„Dokazi potvrđuju, mimo svake sumnje, da je 'Ju-Es postal servis' biciklistički tim stajao iza najsofisticiranijeg, najprofesionalnijeg i najuspešnijeg doping programa koji je sport ikada video", navodi se u saopštenju Trevisa Tajgarta, izvršnog direktora Antidoping agencije.

Dokazi uključuju finansijske tragove, elektronsku poštu, labaratorijske testove i naučne podatke koji dalje potvrđuju upotrebu, posedovanje i dalju distribuciju nedozvoljenih sredstava u kojima je bitnu ulogu imao Lens Armstrong.

Pozitivan rezultat na doping testu bivao je konstantno izbegnut pažljivo osmišljenim transfuzijama krvi.

Američku javnost najviše boli činjenica da je ceo jedan sportski tim, koji je primio desetine miliona dolara američkih poreskih obveznika, zapravo počivao i svoje aktivnosti bazirao na prevarama i lažima.

Jedanaest Armstrongovih timskih kolega svedočilo je protiv njega, da bi zatim i sami bili suspendovani zvog sopstvenog dopinga.

„Svedočanstva, dokumenti i direktni, indirektni i naučni dokazi potvrđuju celokupnu i neporecivu istinu o zaveri, dugotrajnoj i krajnje profesionalnoj", navodi se u saopštenju Agencije koja je vodila istragu.

„U začetku svoje karijere postalo mi je jasno, s obzirom na rasprostranjenost upotrebe dopinga u samom vrhu svetskog biciklizma, da nije moguće takmičiti se na najvišem nivou bez njega, Žalim zvog izboa koje sam napravio, i iskreno se izvinjavam svojoj porodici, kolegama i navijačima", rekao je Hinkapi u svom saopštenju.

Antidoping agencija ovim saopštenjem zaokružuje postupak čiji epilog je bila doživotna zabrana takmičenja i oduzimanje sedam titula na Tur de Fransu Lensu Armstrongu.

Armstrong je imao priliku da se brani, ali je proces nazvao „nameštaljkom" i u avgustu je odlučio da odustane od svega. Sve vreme je tvrdio da je nevin, navodeći da nikada nije pao na doping testu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво