Читај ми!

"Azuri" u polufinalu

Teže nego što su očekivali, teže nego što je iko mogao da očekuje, Italijani su se plasirali u polufinale Evropskog prvenstva. Italija je bila bolji rival od Engleske, imala je daleko više konkretnih prilika i pravo je čudo što je pobednik rešen tek nakon izvođenja jedanaesteraca. Ekipi Roja Hodžsona ostaje za utehu da je, i mimo ovog poraza, daleko premašila očekivanja javnosti uoči kontinentalnog prvenstva.

Roj Hodžson je na teren stadiona u Kijevu izveo istih 11 fudbalera koji su izvojevali minimalnu pobedu nad Ukrajinom. Na drugoj strani, Ćezare Prandeli je ne samo promenio trojicu fudbalera u odnosu na protekli susret, ubacivši Balotelija, Bonućija i Montoliva, nego je i odustao od trojice fudbalera u zadnjoj liniji, pa je meč počeo u konvencionalnijoj 4-4-2 formaciji.

Upravo ta i takva Italija je odlično otvorila susret, kontrolišući loptu i praveći pritisak na zadnju liniju Engleza od prvog minuta. A već u trećem, nakon zapanjujućeg voleja De Rosija sa velike udaljenosti, „azuri" su uspeli da savladaju Harta. Nažalost po njih, lopta je pogodila samo stativu.

Samo dva minuta potom, jako lep napad engleskog nacionalnog tima, u kome su učestvovali Runi i Milner, doveo je Džonsona u idealnu poziciju da savlada Bufona, ali je italijanski golman fenomenalno intervenisao i time spasao svoju mrežu.

Od tog momenta, Engleska je postala dominantnija, barem privremeno. Posebno se ranjivom pokazivala odbrana Italijani kada je „albion" napadao po desnom boku. Nekoliko opasnih situacija, bez konkretne završnice, prethodilo je prilici koju je propustio Runi u 14. minutu.

Centrirao je večeras jako dobri Glen Džonson, Runi se bacio kako bi stigao do lopte koju je zatim glavom poslao preko gola.

Ono što je sigurno prijalo gledaocima na Olimpijskom stadionu u Kijevu je to što je zaista visok ritam utakmice koji su nametnuli fudbaleri oba tima održavan najvećim delom prvog poluvremena, i u prvih 25 minuta drugog.

U 25. minutu Pirlo je sjajno uočio neshvatljivo usamljenog Balotelija koji, kao da je i sam ostao zatečen, nije uspeo najbolje da se snađe pa je njegov udarac izblokirao Teri. Bez razloga su Leskot i Teri dizali ruku tražeći ofsajd poziciju.

Koji trenutak kasnije, ponovo je Baloteli bio u odličnoj poziciji da savlada Harta. Fenomenalno je napadača Mančester sitija uočio i pronašao Montolivo, ali ovaj, ponovo iz odlične pozicije, nije uspeo da uputi kvalitetniji udarac.

I engleska je propustila svoju priliku u ovom periodu, kada je odličan dupli pas odigrao dvojac Mančester junajteda Velbek - Runi, nakon koga ovaj drugi šutira pored gola.

Engleska je igrala sa jasnom namerom da Andrea Pirlo bude što dalje od lopte, u čemu su često odličnom markacijom i uspevali, ali je zato dodatni prostor dobio Montolivo. Novopočeni fudbaler Milana je to, u skladu sa svojim kvalitetom, znao da koristi.

Još jedan zapaženi fudbaler u plavom dresu na večerašnjem susretu bio je Kasano, koji je koristio svaku priliku koja mu se pružala da zagreje dlanove Džoa Harta, inače najzaposlenijeg golmana na ovom Evropskom prvenstvu.

U 41. minutu, Baloteli je propustio i svoju treću idealnu priliku, sigurno najbolju za svoj tim u prvom delu susreta. Pirlo je pravovremeno i milimetarski precizno pronašao Kasana na drugoj stativi u kaznenom prostoru Engleske, ovaj je vratio loptu glavom u peterac gde ju je dočekao Baloteli. Međutim, čak ni ovo nije bilo dovoljno „Super Mariju" da savlada svog saigrača na golu "albiona".

Još dugo bi trajao pritisak Italijana da ga nije prekinuo sudija Pedro Proensa poslavši igrače na zasluženi odmor.

Nastavak je počeo i najboljom prilikom na susretu, do tog trenutka naravno. Nakon kornera i odbitka, sjajni Montolivo je vratio loptu u kazneni prostor Engleske. De Rosi se našao sam, na manje od pet metara od gola Harta, ali je nekako uspeo da ga promaši.

Ali šta reći o situaciji iz 52. minuta? Prvo je De Rosi pokušao da se iskupi udarcem za oko 25 metara, koji je Hart uspeo da odbrani ali ne i da iskontroliše, pa je lopta završila na nozi Marija Balotelija. Baloteli ju je primirio, ali je sa nešto više od pet metara uspeo samo da pogodi Harta.

Ali ni to nije bilo sve, jer se lopta odbila do Montoliva koji loptu umesto u praznu mrežu šalje preko prečke. Fudbaler Milana nalazio se na oko tri metra od gola Engleske.

Engleska nije delovala kao ekipa koja može da ugrozi Bufona, i to uistinu nisu ni činili. Na njihovu sreću, i Italijani kao da su se umorili u ovom periodu, kada smo gledali i najletargičniji fudbal od početka meča.

Tek u 77. minutu su, koliko-toliko, zapretili Englezi. Centrirao je Džerard iz slobodnog udarca, loptu nije uspeo da zakači Runi pa je ona završila u rukama Đanluiđija Bufona.

Rezervista u ekipi Italije Dijamanti sjajno je šutirao u 81. minutu, ali ni on nije uspeo da savlada Džoa Harta.

Kako se meč primicao kraju, odnosno isticanju 90-tog minuta, obe ekipe su se zadovoljile znatno opreznijim pristupom. Ali i pored toga, Italija je konačno mogla do gola u 88. minutu, ali predivan prijem rezervista Noćerino nije uspeo da kruniše i pogotkom. Njegov udarac iz neposredne blizine izblokirao je Glen Džonson.

Međutim, Engleska je ta koja je propustila poslednju priliku u regularnom toku meča. Lepa akcija Engleske - sjajno se po levoj strani ubacio Ešli Kol, centrirao je do Kerola koji koristi svoj najveći adut, visinu naravno, i loptu vraća do Runija. Njegov udarac makazicama, ipak, odlazi preko gola.

Na kraju, otišlo se u produžetke.

Oni su doneli znatno nezanimljiviji i sporiji fudbal od onog kojem smo bili svedoci u najvećem delu regularnog dela susreta. Engleska se opredelila za relativno plitku postavku u fazi odbrane, a kada bi i stigli do lopte kao po instinktu bi je slali ka robusnom Endiju Kerolu.

Iako ne u istom intenzitetu, opet je Italija bila ta koja je bila konkretnija i, u krajnjem slučaju, bolja. Nekoliko puta šutirao je Baloteli, a i Dijamanti je pogodio stativu, u nameri da uputi centaršut.

Jedini koji je i dalje igrao na istom nivou, uprkos godinama i dugoj sezoni, bio je fenomenalni Andrea Pirlo, najbolji fudbaler na meču bez ikakve dileme.

Još slabije je bilo u poslednjem produžetku, u kome je Italija potpuno dominirala i u kome Engleska gotovo da nije ni pokušavala da pređe polovinu terena. Nekoliko puta pokušavao je Dijamanti, ali fudbaler Bolonje jednostavno nije imao sreće.

Na kraju, kao što se moglo i pretpostaviti, o pobedniku su odlučivali jedanaesterci.

Prvi koji je bio neprecizan bio je Montolivo u drugoj seriji, ali je zatim Jang u narednoj pogodio prečku za Englesku. Nakon toga, Bufon je uhvatio "živu" loptu Ešliju Kolu, da bi zatim Dijamantiju ostalo da odvede svoju reprezentaciju u sasvim zasluženo polufinale Evropskog prvenstva.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво