Kazahstanci i Kinezi u olimpijskoj svađi

Kazahstan i Kina žestoko su se zavadile oko dizačica tegova koje su osvojile zlato, Maije Maneze i Zulfije Đinšanlo. Devojke su osvojile zlatne medalje za Kazahstan, ali Kinezi su objavili da su one rođene i odrasle u Kini. To je žestoko iznerviralo predstavnike Kazahstana.

Kazahstanci ih nazivaju „ćerkama nacije", dok Kinezi ističu da su rođene i odrasle u Kini. Dizačice tegova koje su osvojile zlato na Olimpijskim igrama u Londonu, Maija Maneza i Zulfija Ćinšanlo nalaze se u sedištu spora dve zemlje, koje se otimaju oko njihovog uspeha.

Maija Maneza i Zulija Ćinšanlo, pod zastavom Kazahstana osvojile se zlatne medalje u dizanju tegova u kategoriji do 63 i do 53 kilograma. Dok ceo Kazahstan proslavlja njihov neverovatan uspeh, kineski mediji su preneli da su devojke rođene i odrasle u toj zemlji.

Ove vesti razbesnele su Kazahstance, posebno predsednika te zemlje Nursultana Nazerbajeva koji je osvjačice medalja proglasio „ćerkama nacije" i dao im nagradu od po 250.000 dolara u kešu.

Ipak, Kinezi ne odustaju od toga da su takmičarke Kineskinje, koje su se takmičile pod „tuđom" zastavom. Kineska novinska agencija Sinhua navela je da je Zulija Ćinšanlo rođena u gradu u provinciji Hunan, i da joj je tek 2008. godine data dozvola da se preseli i takmiči za Kazahstan.

Ipak, na olimpijskom profilu stoji podatak da je Đinšanlo rođena u najvećem gradu te zemlje, Alma Ati. Da stvar bude još zamršenija pobrinuo se kazahstanski savez zdizanje tegova koji je u registraciji napisao da su obe takmičarke rođene u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana.

Cela ova zbrka možda ne bi ni postojala da Kazahstanci nisu uvereni da Kinezi hoće da im otmu deo slave za osvojene medalje.

„Devojke su Kazahstanke, izi Kazahstana, koje žive u Kazahstanu, i koje su osvojile zlatne medalje za Kazahstan", izričit je portparol tima Mendihan Tapsir.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво