Читај ми!

Tomaš Listkijevič očevim stopama - mahači u finalu Mundijala

Međunarodna fudbalska federacija odlučila je da Poljak Šimon Marčinjak bude glavni sudija finala Svetskog prvenstva u Kataru. Jedan od njegovih pomoćnika biće Tomaš Listkijevič čiji je otac otac Mihail takođe bio pomoćni sudija u finalu Mundijala 1990. godine.

Tomaš Listkijevič ide stopama oca i biće pomoćni sudija na finalnom meču Mundijala između Argentine i Francuske 2022. godine. 

Pored toga što su otac i sin linijske sudije i što su obojica bili deo najvećeg fudbalskog takmičenja, Listkijeviče povezuje još jedna stvar - Argentina. 

Naime, stariji Listkijevič bio je pomoćni arbitar i delio je pravdu na polufinalnoj, a kasnije i finalnoj utakmici između Nemačke i Argentine na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine. 

Argentina je te godine sa Maradonom u timu igrala finale protiv Nemačke i nije se domogla titule prvaka sveta.

Mihail Listkijevič je za Sportovifakti u vezi sa pomenutom finalnom utakmicom na Mundijalu u Italiji rekao da su Argentinci imali velike zamerke na tadašnju sudijsku trojku.

"Svakako najvažnija utakmica koju sam ikada sudio Dijegu kao pomoćni sudija bilo je finale Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. Argentina je tada izgubila od Nemačke i moram da priznam da je ekipa bila veoma nervozna posle ovog meča. Argentinski tim je šutirao vrata, tu je bilo malo rušenja po svlačionici. Imali su velike zamerke na sudiju, zvali su mafiju, ali radilo se o glavnom sudiji, koji je bio iz Meksika", istakao je Listkijevič stariji. 

Zagriženim ljubiteljima fudbala u Srbiji odnekuda će prezime pomenutih Poljaka biti poznato. 

Podsećanja rada, Partizan je novembra ove godine uoči početka Svetskog prvenstva u Kataru savladao Keln sa 2:0 u grupnoj fazi Lige konferencija, a delegat Uefe na toj utakmici bio je upravo Mihal Listkijevič.

Sin Listkijevič rođen je 1978. godine, a na ovogodišnjem Mundijalu pomagao je glavnom sudiji Marčinjaku na dve utakmice, pravdu su delili na meču Argentine i Australije u osmini finala i Francuskoj protiv Danske u grupnoj fazi.

Ovaj detalj u vezi sa Listkijevičima može se nazvati igrom sudbine ili nekim drugim spletom životnih okolnosti, međutim, sportski hroničari beleže da se dogodila slična, ali nikada u istoriji fudbala nije desila ista situacija.

Naime, italijanski arbitar Konseto Lo Belo i njegov sin Rosario sudili su na svetskim prvenstvima, ali nikada nije došlo do toga da dele pravdu u finalu Mundijala.

Tomaš Listkijevič je izborom za linijskog sudiju u finalu Mundijala dobio nesumnjivo najveću čast u karijeri, a ujedno i veliku obavezu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво