Читај ми!

Maroko, čuvar arapskog jedinstva

Molitve koje su pred početak meča izgovorili navijači Maroka, ispunile su se posle Hakimijevog gola kojim se njihova reprezentacija plasirala među osam najboljih timova sveta. Odmah posle utakmice na kolena su pali i igrači, zahvaljujući se Bogu na pobedi – na oduševljenje publike koju su činili navijači iz listom svih arapskih država.

Мароко, чувар арапског јединства Мароко, чувар арапског јединства

Tradicionalno hladni Katarani dohvatili su se automobilskih truba nekoliko sekundi pošto je Hakimi odveo Maroko u osminu finala Svetskog prvenstva. Na ulicama Dohe, vijorile su se zastave Maroka, Alžira, Tunisa, Iraka, Saudijske Arabije, te nezaobilazne Palestine.

Navijačko ludilo zahvatilo je i navijače koji su ka Obrazovnom stadionu u Dohi krenuli bez karata, nadajući se da će na neki volšeban način uspeti da se ušunjaju na tribine.

Ispred stadiona ostalo je nekoliko hiljada pristalica Maroka, umotanih u zastave, koji su tok meča pratili na mobilnim telefonima. Dalje ka stadionu nisu mogli, jer su organizatori svuda naokolo rasporedili jake policijske snage i prvi put od početka Mundijala, specijalce u opremi za razbijanje demonstracija.

Poskakali su i putnici metroa, kao i listom svi ljudi koji su meč gledali u kafićima širom Dohe. I jedan Egipćanin koji je na stadion stigao u grupi marokanskih navijača.

Pobeda Maroka je tako bar na nekoliko dana produžila arapsko jedinstvo, koje je u Dohi vaskrslo kao čudna mešavina ponosa jer je Katar domaćin Svetskog prvenstva, ali i dobrih igara – prvo Saudijaca koji su na startu turnira pobedili Argentinu, te marokanskog fudbalskog čuda.

U Dohi su Katarani navijali za Saudijce, prema kojima van fudbala imaju ozbiljne rezerve. Katarani i Saudijci su navijali za Marokance. Alžirci, koji se uopšte nisu plasirali na Mundijal, pratili su sve utakmice arapskih selekcija.

Mahalo se zastavama Iraka i Egipta. Na svaku utakmicu nosili su i po nekoliko zastava Palestine, zemlje koja predstavlja zajednički imenitelj patnje arapskog sveta.

Svi zajedno, zdušno su navijali protiv selekcija koje dolaze sa Zapada – od podrške koju su pružali inače ne preterano popularnim Irancima protiv Amerike, pa sve do velike pobede Maroka nad Španijom.

Fudbal je, tako, dramatično popravio odnose među navijačima arapskih država i u zapećak bacio povremene netrpeljivosti – pa u Dohi više niko i ne pominje donedavnu saudijsku blokadu Katara.

Regionalne, verske i političke razmirice već decenijama predstavljaju izvor nejedinstva među arapskim narodima i neretko prerastaju u ozbiljne sukobe. Neki još traju – Libiju i Liban samo čudo deli od potpunog rasula, dok ni najnadobudniji među diplomatama ne vide kakvo valjano rešenje konflikata u Jemenu i Siriji.

Na otvaranju prvenstva, jedan pored drugog sedeli su katarski emir Šeik Tamim bin Hamad el Tani i saudijski princa Muhamed bin Salman. Nedaleko od njih sedeo je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi.

Za Arape održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu došlo je poput blagoslova, ili kako je to rekao šeik Muhamed bin Rašid el Maktum, vladar Dubaija: „Ovo je prekretnica za čitav arapski svet.“

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво