Читај ми!

Šator nomada – inspiracija za stadion El Bajt

El Bajt stadion drugi je najveći na kome će biti odigrane utakmice Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, kapaciteta 60.000 sedećih mesta. Na ovoj fudbalskoj areni biće odigran jedan od dva polufinalna meča na turniru, ali i još sedam duela, uključujući i prvi meč na Mundijalu, između zemlje domaćina Katara i Ekvadora.

Stadion se nalazi u jednom od najvećih gradova - El Kor, na severu države, udaljenom 50-ak kilometara severno od Dohe.

Ime grada na arapskom jeziku znači potok. Zbog bilizine naftnih polja i nalazišta prirodnog gasa, u El Koru ljudi uglavnom rade u fabrikama naftne industrije.

Naziv El Bajt dolazi od imena za šator koji su nomadi koristili tokom putovanja kroz pustinju - bayt al sha'ar.

S tim u vezi, upečatljiv dizajn stadiona neodoljivo podseća na tradicionalne šatore koji se i dalje koriste u pustinjskim oblastima bliskoistočnog područja.

Pored dizajna koji predstavlja sudar tradicionalnog i modernog, ovaj veliki "šator" pružiće gledaocima pravi fudbalski užitak, zbog nesumnjivo lepe igre na terenu.

Navijačima na tribinama će biti prijatno, uprkos velikim temperaturama, jer stadion El Bajt ima pokretni krov, ali je i kao i većina, klimatizovan.

Poseduje sistem za hlađenje, pa će na stadionu u toku utakmica temperatura biti između 18 i 24 Celzijusovih stepeni.

Idejni tvorac i dizajner Dar el Handasah je vodio računa o principima zelene gradnje - jer je stadion i okolina izgrađena uz pomoć ekoloških materijala i uz dosta zelenih površina u blizini fudbalske arene. 

Jedna od mana ovog fudbalskog kompleksa jeste ta da u okolini stadiona, osim uređene zelene površine veličine 30 fudbalskih terena, nema značajnijeg sadržaja za turiste.

U okviru stadiona napravljen je i hotel sa 5 zvezdica, ali i šoping centar.

Primetne su tradicionalne Katarske šare na krovu, ali i na stolicama. Ljude u Srbiji šare na tribinama asociraju na one koje se nalaze na pirotskim ćilimima.

Od Fife pet zvezdica za El Bajt 

Održivost i praktična namena bila je najvažnija prilikom gradnje stadiona El Bajt, to znači da će gornji deo tribina biti uklonjen nakon turnira, a na tom mestu gde su sedišta biće napravljeni sportski objekti.

Posle Mundijala u Kataru, jedan deo stadiona biće preuređen.

Primera radi, nivo gde se nalazi skaj boks biće pretvoren u hotel sa pet zvezdica, a jedan deo stadiona biće preuređen u razne ugostiteljske objekte, poput, tržnnog centra, restorana ili teretana, a najavljeno je i otvaranje bolnica sportske medicine.

Gradnja stadiona počela je u septembru 2015, a završena je u drugom delu 2019. godine. Ukupna vrednost realizacije projekta procenjuje se na oko 770 miliona evra.

El Bajt je otvoren 30. novembra 2021. godine tokom ceremonije otvaranja Arapskog kupa, a prvu fudbalski utakmicu odigrale su reprezentacije Katara i Bahreina, u kome je domaća selekcija ostvarila minimalnu pobedu, 1:0.

Stadion je dobio najvišu moguću ocenu od Fifinih organa koji su obavljali stručni nadzor prilikom građenja, dakle pet zvezdica za dizajn i namenu.

Utakmice koje će biti odigrane na stadionu El Bajt:

20. novembar:
Grupa A: Katar - Ekvador

23. novembar:
Grupa F: Maroko - Senegal

25. novembar:
Grupa B: Engleska - SAD

27. novembar:
Grupa E: Španija - Nemačka

29. novembar:
Grupa A: Holandija - Katar

1. decembar:
Grupa E: Kostarika - Nemačka

4. decembar:
Osmina finala 1B - 2A

10. decembar - Četvrtfinale

14. decembar - Polufinale

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво