Читај ми!

Švajcarska - velika mala fudbalska nacija

Švajcarski nacionalni tim ne spada u sam vrh svetskog fudbala, iako 15. mesto na Fifinoj listi pokazuje da je ekipa Murata Jakina sposobna za velike domete. "Krstaši" se u Kataru takmiče u Grupi G, gde im se predviđa borba za drugo mesto sa Srbijom, iza neprikosnovenog Brazila, a ispred autsajdera Kameruna.

Prosto je neverovatno da jedna fudbalska reprezentacija sa bogatom istorijom kakva je švajcarska nema značajnije rezultate na Svetskim prvenstvima.

"Krstaši" učestvuju 12. put na svetskoj smotri fudbala, a nabolje rezultate beležili su pre više od pola veka - tri puta su bili četvrtfinalisti 1934, 1938. i 1954. godine.

Švajcarci drže jedan od zanimljivijih rekorda na Mundijalima - jedina su ekipa u istoriji koja je eliminisana sa turnira, a da nije primila ni pogodak. Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine poraženi su od Ukrajine u osmini finala, posle izvođenja penala.

Švajcarska na Fifinoj rang-listi zauzima visoko 15. mesto, što nije toliko nerealno uzevši u obzir poslednje rezultate ekipe Murata Jakina.

Zahvaljujući pobedama nad Češkom, Španijom i Portugalijom u najkvalitetnijem rangu Lige nacija, Švajcarci u Katar odlaze u dobrom raspoloženju i puni samopouzdanja.

Jedina loša stvar za selektora Jakina je povreda golmana Jana Zomera, koji se ipak našao na spisku putnika za Katar.

Kapitensku traku nosi Granit Džaka, dugogodišnji fudbaler Arsenala, dok iskusniji deo ekipe čine i Džerdan Šaćiri, Haris Seferović, Rikardo Rodrigez i Fabijan Šer.

Mlađe snage predvode Bril Embolo, Denis Zakarija i Noa Okafor, pa je jasno da tim Švajcarske kombinacija mladosti i iskustva, koja doro ukomponovana može da stvori velike probleme i najjačim selekcijama na svetu.

A sudbina je htela da Švajcarska na Mundijalu u Kataru ima dva rivala sa kojima je bila u grupi i na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji - Srbiju i Brazil.

Švajcarska će nastup u Kataru početi duelom sa objektivno najslabijom selekcijom iz grupe, selekcijom Kameruna, dok potom sledi borba za osminu finala sa "kariokama" i "orlovima".

Raspored utakmica:

24. novembar Švajcarska - Kamerun 11.00

28. novembar Brazil - Švajcarska 17.00

2. decembar Srbija - Švajcarska 20.00

Sastav Švajcarske na Mundijalu u Kataru:

Golmani: Jan Zomer, Jonas Omlan, Gregor Kobel, Filip Ken;

Odbrana: Silvan Vidmer, Fabijan Šer, Manuel Akanđi, Niko Elvedi, Eraj Džomert, Rikardo Rodrigez;

Vezni red: Granit Džaka, Remo Frojler, Denis Zakarija, Đibril Sou, Renato Stefen, Fabijan Frej, Mikel Ebišer, Džerdan Šaćiri, Ardon Jašari, Edmilson Fernandez, Fabijan Rider;

Napad: Haris Seferović, Bril Embolo, Ruben Vargas, Noa Okafor, Kristijan Fasnaht.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво