Читај ми!

Kamerun - "nagazna mina" Grupe G

Fudbalska selekcija Kameruna pokušaće u Kataru da ponovi, ili se makar približi najboljem rezultatu u istoriji - četvrtfinalu Mundijala 1990. godine. Ekipa Rigobera Songa imaće težak zadatak da u konkurenciji Brazila, Srbije i Švajcarske dođe do nokaut faze takmičenja.

Reprezentacija Kameruna čest je učesnik Mundijala, ali "nepobedivi lavovi", koji trenutno zauzimaju 43. mesto na Fifinoj rang-listi, nisu uspeli da ostvare ozbiljniji rezultat na najvećim svetskim fudbalskim smotrama.

Osmi put u svojoj istoriji Kamerun će igrati na Svetskom prvenstvu, a zanimljivo je da su Afrikanci samo jednom uspešno preprodili grupnu fazu takmičenja - u Italiji 1990. godine.

Upravo tada je generacija predvođena Rožeom Milom ostvarila najveći uspeh - Kamerun je stigao do četvrtfinala takmičenja, gde je eliminisan od Engleske u produžecima.

Od tada je prošlo više od 30 godina, a naredne generacije "lavova", bez obzira na neke fantastične igrače, poput Samjuela Etoa ili Aleksa Songa, nisu uspele da ostave dublji trag na Mundijalima.

Ni ovoga puta situacija nije mnogo drugačija - Kamerun dolazi u Katar u ulozi autsajdera, ali i ekipe koja može da iznenadi bolje timove od sebe, ukoliko im se pruži dovoljno prostora.

Tim sa klupe predvodi legendarni Rigober Song, koji i dalje drži rekord svoje selekcije po broju nastupa u nacionalnom dresu (137).

Najjači deo ekipe je napad, koji predvodi Erik Maksim Čupo Motan, fudbaler Bajerna, ali i kapiten Vinsent Abubakar, nekada golgeter Porta i Bešiktaša.

Na golu je odlični Andre Onana, čuvar mreže Intera, ali čini se da je odbrambeni bedem najslabiji deo tima i najveća šansa za protivničke ekipe.

Početkom ove godine Kamerun je bio domaćin Kupa afričkih nacija, ali bez obzira na ulogu favorita i podršku sa tribina, doživljen je neuspeh - poraz u polufinalu od Egipta posle penala.

U poslednje dve prijateljske utakmice "lavovi" su doživeli poraze, od Koreje i Uzbekistana, što jasno pokazuje da se ekipa ne nalazi u dobroj formi.

Kamerun će Svetsko prvenstvo početi utakmicom sa Švajcarskom, posle koje ćemo videti da li su izabranici Rigobera Songa kadri da se umešaju u borbu za vrh Grupe G. Četiri dana kasnije "lavovi" će igrati protiv Piksijevih "orlova", dok ih u poslednjoj utakmici u grupi očekuje duel sa Brazilom.

Deluje da ekipa nema ni kvalitet ni snagu da zakomplikuje situaciju u Grupi G, a svaki osvojen bod za Kamerun biće veliki kao kuća.

Ipak, sa afričkim reprezentacijama treba biti oprezan. Ekipa je na mnogo višem nivou nego neke prethodne generacije, koje su uspevale da zagorčaju život favoritima, da li će to biti dovoljno da se ponovi uspeh iz 1990. godine - ostaje da se vidi.

Raspored utakmica:

24. novembar Švajcarska - Kamerun 11.00

28. novembar Kamerun - Srbija 11.00

2. decembar Brazil - Kamerun 20.00

Sastav Kameruna na Mundijalu u Kataru:

Golmani: Fabris Ondoa, Andre Onana, Devis Epasi, Simon Ngapandoetnbu;

Odbrana: Žan Šarl Kasteleto, Enco Ebose, Kolin Faj, Oliver Mbaizo, Nikolas Nkulu, Kristofer Vu;

Vezni red: Olivie Nšam, Martin Hongla, Pjer Kunde, Samjuel Gue, Andre Zambo Angisa;

Napad: Santi Ngom, Erik Maksim Čupo Motan, Moumi Ngamaleu, Kristijan Basogog, Brajan Mbuemo, Žorž Kevin Nkudu, Žan Pjer Nsame, Vensan Abubakar, Karl Toko Ekambi, Maru Suaibu.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво