Читај ми!

Naoštreni Holanđani kvare Mesijevu oproštajnu žurku

Drugi četvrtfinalni meč ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu odigraće na stadionu Lusail u petak (20.00, RTS 1) selekcije Holandije i Argentine.

Наоштрени Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку Наоштрени Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку

Sve srećne reprezentacije liče jedna na drugu, svaka nesrećna reprezentacija, nesrećna je poput Holandije.

Zemlja oca totalnog fudbala Johana Krojfa reklo bi se da je bila najnesrećnija kada je učestvovala na Mundijalu.

Do sada su 10 puta bili deo najveće smotre fudbalskih selekcija sveta, nikada nisu podigli Boginju, a tri puta su prolazili pored nje kao poraženi su u finalu 1974, 1978. i 2010. godine, zauzeli su i treću i četvrtu poziciju.

Posle svakog poraza, a isuviše ih je za fudbalsku velesilu poput Holandije, svakom selektoru nacionalnog tima "oranja" nakon poraza stihovi Petkovića Disa bili bi lekoviti u stanju očaja: "...Ceo jedan život, i njime se kreće. Uzvik ga prolama: Neće biti bolje, Nikad, nikad bolje, nikad biti neće."

Možda i hoće, jer Holanđani imaju jedinstvenu priliku da svim Argenticima vrate finalni poraz na Mundijalu 1978. godine, a uz to i da Mesiju pomognu da se ipak predomisli u nameri da zaigra i na narednom Svetskom prvenstvu.

Fudbalskoj Holandiji trebalo je vremena da se opravi od penzionisanja generacije iz 2014. godine.

Fudbaleri poput Van Persija, Snajdera i Arjena Robena nisu imali pravu zamenu. Zato je i došlo do pada i propuštenog Svetskog prvenstva 2018. godine, a igrači koji su onda bili mladi, ili ih nije bilo na fudbalskoj mapi, sazreli su i možda je utakmica protiv Argentine pravo merilo fudbalske evolucije reprezentativaca Holandije. 

Holandija danas 

Sportska statistika je prevrtljiva, nekada zna da zavara, neretko ne prikazuje željene detalje, a često biva i demantovana, jer dok se podaci sortiraju, igrači na terenu igraju, a ne slova i brojevi.

A kada je reč o Holandiji, neizbežan je podatak o njihovom poslednjem porazu. Naime, na poslednjih 20 utakmica igrači "oranja" doživeli su samo jedan fijasko, od Češke (2:0) i to čak 27. juna 2021. godine. 

Na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru, selekcija Holandije primila je dva gola na četiri meča, a postigli su osam pogodaka.

Relativno ubedljivo su prošli grupu, a reklo bi se i očekivano, shodno protivnicima. Savladali su domaćina šampionata i tim Senegala, dok su sa Ekvadorom igrali nerešeno. U osmini finala turnira bili su bolji od selekcije SAD – 3:1. 

Dok mnogi ljubitelji fudbala i oni malo stručniji komentatori sporta govore o napadaču i uzdanici tima Kodiju Gakpu kao otkriću Mundijala, menadžeri uglavnom Premijer lige utrkivali su se krajem prošle i početkom tekuće godine ko će pre doći do njegovog potpisa na ugovoru, vrednom hiljade evra na nedeljnom nivou, a sada im preostaje da sačekaju kraj godine i novi prelazni rok. 

Mladi fudbaler PSV-a za reprezentaciju Holandije u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva postigao je tri gola i jedan je od glavnih ofanzivnih igrača ekipe.

Pored njega dobru igru pružili su i Denzel Damfris, Davi Klasen i Dali Blind, a ljubitelji fudbala još čekaju kada će De Jong i Depaj zasijati punim sjajem. 

Defanzivna linija Holandije jedna je od najboljih na Mundijalu, što zbog malog broja primljenih golova, što zbog vrhunskih igrača koji pokrivaju pozicije odbrambenih fudbalera, poput Van Dajka, De Lihta, Akea i Timbera. 

Argentina je Mesi 

Teško se može govoriti o fudbalskim filozofijama jedne ili druge reprezentacije, fudbal koji igraju današnje ekipe razlikuje se na osnovu vodećih igrača u timu, te se mogu porediti pojedinci.

Primera radi, Mesi i Kodi Gakpo, Depaj i Lautaro Martinez ili Van Dajk i Lisandro Martinez. 

Ponekad je dobro igrati bez gravitacionog polja, kao što je Santos iz Portugalije pokazao na meču protiv Švajcarske ostavivši Ronalda na klupi za rezervne igrače.

Međutim, Skaloni u Argentini ne poseduje veliki igrački luksuz, bez Mesija ima Argentine, ali ne one od koje će protivnici strepeti. 

U Grupi C ovogodišnjeg turnira najboljih reprezentacija sveta, Argentina je na startu poražena od Saudijske Arabije; nepažnja, nezainteresovanost ili potcenjivački pristup, đavo bi ga znao šta je to otelo pobedu iz argentinskih ruku. 

Na četiri meča, Mesi je bio strelac tri puta. Jedino u trijumfu nad Poljskom nije postigao gol. Argentina je pored pomenutih mečeva odigrala duele sa Meksikom i Australijom iz kojih je izašla kao pobednik. 

Igra Argentine se ne bazira na Mesija, već je on taj koji kreira akcije reprezentacije, a onda se ostali igrači pozicioniraju na terenu.

Pored Mesija, golove za Argentinu postizali su i Fernandez, Mekalister i Alvarez, a do sada "gaučosi" su primili tri gola na prvenstvu sveta. 

Direktni dueli

Međusobni skor između dve reprezentacije ide u prilog Holandiji – četiri pobede i dva remija u devet utakmica, dok je Argentina tri puta trijumfovala. 

Poslednji duel odigrali su 2014. godine u polufinalu Mundijala u Brazilu, meč je završen remijem 0:0, a nakon penala 4:2 za Argentinu, koja je otišla u finale Svetskog prvenstva.  

Kada god su se pomenute reprezentacije sastajale u nokaut rundama Mundijala, Argentina je uvek trijumfovala. 

Ovoga puta sastaju se u četvrtfinalu, a nema sumnje da će potez manje odrediti pobednika meča.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво