Читај ми!

Историјска пресуда због злостављања у Америци – гимнастичаркама 380 милиона долара

После трогодишње судске битке највећи скандал у историји америчког спорта добија епилог. Суђење о сексуалном злостављању стотина америчких гимнастичарки, које је починио доктор репрезентације Ларија Насара, завршено је пресудом да жртвама буде исплаћена одштета од 380 милиона долара. Насар издржава доживотну затворску казну, а скандал је довео и до критике институција које нису реаговале на његово насиље.

Неочекивани обрт у правој борби између Америчког гимнастичког савеза и жртава сексуалног злостављања бившег лекара националног тима Ларија Насара.

Суд у Индијанополису потврдио је да се за више од 500 гимнастичарки, жртава Насара и његових сарадника исплати 380 милиона долара обештећења.

Пресуда је уследила после великог хаоса, у коме су и неки агенти Еф-Би-Аја прикривали оптужбе девојчица.

То је највећа надокнада за злостављање у историји. Насар је 20 година злостављао више од 300 жена и девојчица у Гимнастичком савезу, од којих је најмлађа имала шест година.

Главнину одштете платиће осигуравајуће куће Гимнастичког савеза, који је прогласио банкрот, чим се појавила прва оптужница против Насара, а цео Управни одбор Савеза поднео је оставку.

На суђењу Насару, пре три године, проистеклом из покрета "Me Too", учествовале су многе жртве, међу којима и најбоља гимнастичарка данашњице Симон Бајлс. Тај процес је завршен речима судије Розмари Аквилине.

"То насиље смо зауставили. То кажем у име армије оних које су насиље преживеле, а нису само жртве", истакла је Аквилина.

Гимнастичком савезу наложено је да у председништво прими и представнице жртава. Пет милиона долара биће издвојено за додатне мере заштите од могућих будућих злостављања.

Истовремено, наставља се правна борба против службеника Еф-Би-Аја због лоше вођене истраге о Насару.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво