Читај ми!

Није допинг него завера – највећа победа олимпијског шампиона и то на суду

Италијански атлетичар Алекс Швацер, победник у брзом ходању на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године, особођен је оптужбе да је користио допинг, због чега је 2016. године дисквалификован и онемогућено му је учешће на Играма у Рио де Жанеиру.

Након легалне битке коју је водио шест година, атлетичар је изјавио за новине Коријере дела Сера, да је ова победа била тежа и важнија чак и од златне олимпијске медаље.

Још 2011. године лист Република, водећи своју истрагу о случају, лансирао је тезу да је у случају италијанског атлетичара по среди завера.

Сада је суд у Болцану пресудио да се није радило о допингу, већ о завери.

На 87 страница образложења судија Валтер Пелино је пресудио да је одлука о дисквалификацији Швацера била погрешна и базирана на лажним, замењеним узорцима урина, а на основу којих је донесена пресуда о дискавлифкацији атлетичара.

У пресуди се упире прстом у две антидопинг организације као кривце на основу чијег мишљења је италијански олимпијац пре шест година дисквалификован – Светске антидопинг агенције (WADA) и Светске атлетске асоцијације (некадашњи IAAF, а сада World Athletics).

Сви италијански медији пишу о случају, а у међувремену се огласила и Светска антидопинг агенција саопштењем у којем кажу да су "запрепашћени одлуком суда у Болцану и да због изнесених увреда и оптужби спремају судски поступак."

Законске мере најављује и атлетичар Алекс Швацер, због претрпљене моралне штете и зато што је његова спортска каријера прекинута након што су светске антидопинг организације тврдиле да је користио допинг.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво