Из Кине, са виртуелног Београдског маратона, стиже помоћ Србији за борбу против коронавируса

Београдски маратон, који је требало да буде одржан у недељу, одложен је за 18. октобар због епидемије коронавируса. Ипак, учесници из Кине истрчали су индивидуалне трке у својим градовима, како би послали поруку подршке Србији у борби са вирусом. Са некима од њих разговарао је дописник РТС-а из Пекинга Немања Милутиновић.

Београдски маратон је одложен због коронавируса, али се претворио у маратон подршке Србији у борби са епидемијом. Иако окупљања у Кини још нису дозвољена, скоро 8.000 Кинеза трчало је свако своју трку. Такмичари су изабрали сопствене руте и километраже и сви су награђени медаљама.

„Ми смо блиски пријатељи, Кина и Србија. Сада је ситуација са епидемијом ковида 19 у Кини под контролом, али је време да се помогне Србији. Као обична грађанка не могу да урадим ништа посебно, и када сам сазнала за вирутелни Београдски мартон рекла сам: Наравно да ћу трчати! То се није доводило у питање“, објашњава Хе Јаћинг из Пекинга.

Хе је до сада истрчала 78 маратона у скоро 20 земаља, али у Србији није била.

„Волела бих да поведем родитеље у Србију када прође епидемија и да трчим на Београдском маратону“, каже Јаћинг.

Вирутелном Београдском маратону прикључио се и Ли Сијаобин, власник модне куће „Нови пут свиле“. За собом има више од стотину маратонских трка, али и посебан подвиг: седам маратона, за седам дана, на седам континената.

„Очекујем да што пре учествујем на Београдском маратону, како бих постао двоструки учесник славног маратона: и виртуелног у Кини, и правог у Београду. На тај начин ћу моћи да добијем и двоструко признање, што је за љубитеље маратона веома значајно. Познајем Београд још из детињства, то је леп град, а народ гостољубив“, прича Ли.

На виртуелни Београдски маратон ишло се и без искуства  

Међу Кинезима који су трчали Београдски маратон у Кини и један Србин. Горан Грујић је фудбалски тренер, а иако без претходног искуства у маратону, није могао да одбије позив организатора.

„Спортом се бавим годинама, био сам професионални фудбалер и тренинг ми није непозната ствар, али маратон је за мене био прво искуство, овај маратон који сам трчао јуче. Просто један нови изазов, нешто лепо за мене, леп осећај после свега и видео сам где сам са тренутним својим способностима. Наравно да сам после овога пожелео одмах да трчим и да бих се радо одазвао позиву за Београдски маратон, стварни маратон“, нагласио је Горан који је у граду Сијанмен на југоистоку Кине.

Котизацију за овај маратон платило је скоро 8.000 такмичара, а прикупљени новац биће послат Србији, као помоћ у борби са епидемијом коронавируса. Прикупљено је око 80.000 јуана, што више од 10.000 евра.

У овој трци сви су били победници, али ће награда стићи ако се у октобру Ли, Хе и Горан буду срели на правом београдском маратону.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво