Читај ми!

Савић: Ватерполо као временска прогноза? Киша и ветар уз сунчане интервале

Селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић изнео је занимљиво виђење расплета на Светском првенству које почиње у уторак 21. јуна, у Мађарској у свом необичном стилу прогнозирајући "кишу и ветар, уз сунчане интервале".

На почетку разговора са новинарима на базену СЦ "Милан Гале Мускатировић" на Дорћолу, где селекција Србије обавља финалне припреме селектор ватерполиста се нашалио дајући прогнозу предстојећег надметања.

"Кишовито и ветровито уз одређене расподеле сунчаних интервала", рекао је Савић.

Трофејни тренер истакао је да ће циљ бити директан пласман у четвртфинале, а да би све могло да буде познато већ после прве утакмице против САД (21. јун, 19.30) у Сегедину.

"Под знацима навода ми мрзимо лаке групе. Прва утакмица у групи против САД је најтежа и после реално против Казахстана и Аустралије, који су аутсајдери у групи, треба да тражимо пролаз даље. Што ће 99 одсто да буде. Међутим, сам начин одржавања форме ће бити занимљив и тежак јер кроз лакшу фазу, поготово ако избегавамо осмину финала, то је неких шест или седам дана лакшег тренинга. Тако да може да се деси да тражимо спаринг партнера у Мађарској, а можда и да се вратимо у Србију", изјавио је Савић.

Као потенцијално изненађење турнира селектор Србије види управо Американце, које предводи бивши селектор наше земље Дејан Удовичић.

"Конкуренција се зна. Ту је увек велика седморка. Волео бих да наведем САД први пут као фаворита. Они су показали и на Олимпијским играма, где су били уједно и најмлађи тим, једну велику фазу у напретку. У овом случају није да само гледају да учествују на Олимпијским играма, ова генерација ће остати у континуитету јер знају да су ОИ у Лос Анђелесу 2028.

Уз изузетног тренера и стручни штаб имају потенцијал за медаље у наредном периоду", рекао је Савић.

После Светског првенства следе Светска лига и Европско првенство, а Савић сматра да ће се најбољи ватерполо играти на континенталној смотри.

"Ако погледамо да су репрезентативци Србије, који су играли завршницу Лиге шампиона, дошли тек осмог јуна увече на тренинг, ми имао практично девет дана завршних припрема.

На првом месту превасходно је одмор. Истина је да имамо светску лигу после Светског првенства, али већина селектора и репрезентација, мислим да ће бити у слабијим саставима тамо. И да ће користити Светску лигу као припреме за Европско првенство.

Имаћемо 17 или 18 кандидата у Стразбуру који ће радити у јаком ритму. Кад је реч о Европском првенству, мислим да ће да буде јако занимљиво. ЕП је увек и јаче од Светског првенства. Биће више времена за припреме, биће фестивал ватерпола јер се игра у Спаладијум Арени. Сигуран сам да ће Хрвати то да организују на највишем могућем нивоу, као што организују Срби и Мађари", поручио је селектор Србије.

У екипи после Олимпијских игара нема ведета Филипа Филиповића, Андрије Прлаиновића, Душка и Гојка Пијетловића, Милан Алексића и Стефана Митровића.

Али ту су момци који имају искуство са претходног СП у Гвангжуу 2019. године.

"Размишљали смо на време о смени генерација. Она је прошла безболно. Већина играча је одиграло велике турнире или првенства, тако да нису без искуства.

Хрватска је уз нас претрпела највише промена. Шпанија најмање, а Грчка је на много већем нивоу него на ОИ.

Биће велика конкуренција, нема везе што ће ниво ватерпола бити нижи неко претходних година. То је сасвим нормална ствар, ниво се диже до Олимпијских игара", сумирао је Савић.

На списку селектора за такмичење у Мађарској налазе се: Бранислав Митровић (Вашаш), Лазар Добожанов (Раднички), Душан Мандић (Нови Београд), Виктор Рашовић (Нови Београд), Никола Лукић (Раднички), Сава Ранђеловић (Вашаш), Никола Јакшић (Нови Београд), Радомир Драшовић (Нови Београд), Страхиња Рашовић (Нови Београд), Марко Радуловић (Раднички), Гаврил Суботић (Црвена звезда), Ђорђе Лазић (Бреша), Немања Вицо (Раднички).

Србија ће се на Светском првенству такмичити у Д групи у Сегедину, а ривали ће бити САД (21. јун), Аустралија (23. јун) и Казахстан (25. јун).

Првопласиране селекције из четири групе избориће директан пласман у четвртфинале, док ће другопласирани и трећепласирани у осмину финала.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво