Читај ми!

Ватерполо симфонија српских "делфина"

Освајањем златне медаље на Играма у Рију, након тријумфа на Европском првенству и у Светској лиги, српски ватерполисти испунили су циљ заокруживши један циклус са максималним учинком. Једном речју, освојили су све што се могло освојити!

Ватерполо симфонија српских "делфина" Ватерполо симфонија српских "делфина"

Година је фантастично почела, да не може лепше. Дуги низ година су ватерполисти Србије доминирали базенима широм Европе и света. У јануару су наставили са супериорним играма, али овај пут су то урадили у Београду, пред својим народом.

Репрезентација Србије је освојила злато на Европском првенству, треће заредом, пошто је у финалу савладала Црну Гору са 10:8.

Србија је у препуној Комбанк арени пред 16.000 гледалаца, победила великог ривала и постала по седми пут првак Старог континента. Ватерполо класик је обиловао са много велике борбе, неизвесности и сјајних потеза, али су изабраници Дејана Савића у четвртој деоници сломили отпор гостију и приграбили пехар шампиона.

На нови велики успех није се дуго чекало. Већ у јуну дошао је нови изазов – Светска лига.

"Делфини" су наставили сјајан низ освајања овог такмичења, овога пута победивши САД са 10:7 на базену Хуиџу Јиншан лејк у Кини.

Изабраници Дејана Савића су без већих проблема, рутински рекло би се, савладали тим који са клупе предводи Дејан Удовичић.

Србији је ово била четврта узастопна титула у Светској лиги, а десета укупно.

Уз броjна светска и европска одличја, Србија је овог лета освојила једино злато које јој је недостајало – оно са Олимпијских игара. Стављена је тачка на све што се чекало 28 година, још од Олимпијских игара у Сеулу. Није се случајно дошло до тога, исплатио се вредан рад и уложен труд.

„Делфини" су у финалу Олимпијских игара у Рио де Жанеиру савладали браниоца титуле Хрватску са 11:7 и остварили историјски успех.

У Београду је у децембру виђен још један спектакл. Прослављени ватерполисти Србије Живко Гоцић и Слободан Никић опростили су се од репрезентације спектакуларном утакмицом против Тима света на препуном базену Ташмајдан.

Гоцић има 362 наступа за национални тим, дао је 207 голова и освојио 26 медаља. Никић има 355 наступа, постигао је 354 гола и освојио је 29 трофеја, што га чини најтрофејнијим ватерполистом света.

Рекапитулација златне 2016. године: ватерполисти Србије су актуелни олимпијски, светски и европски шампиони, победници Светског купа и Светске лиге. Ватерполо је једини екипни спорт који у континуитету доноси олимпијске медаље још од 2000. године и Игара у Сиднеју.

Будућност нашег ватерпола такође је оправдала очекивања. Јуниорска репрезентација Србије освојила је титулу првака Европе, пошто у холандском Алфену у финалу победила Италију са 12:9. Екипа младића рођених 1997. године, које са клупе предводи селектор Владимир Вујасиновић, доминирала је током целог турнира и заслужено освојила злато.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво